Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Αχαΐα:Αμελούν το τεστ ΠΑΠ-Κάνει μία στις πέντε

Αχαΐα:Αμελούν το τεστ ΠΑΠ-Κάνει μία στις πέντε

Έρευνα φοιτητριών του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

Η πλειοψηφία των γυναικών της Πάτρας κάνει αυτοεξέταση μαστού κάθε χρόνο, ενώ μία στις τέσσερις γυναίκες (25%) δήλωσε πως δεν είχε κάνει την αυτοεξέταση ποτέ, ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό των γυναικών που δεν γνώριζαν πότε πρέπει να γίνεται η αυτοεξέταση (29%) σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας φοιτητριών του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Επίσης η ίδια έρευνα έδειξε ότι μία στις πέντε γυναίκες του δείγματος (20%) δεν έκαναν καθόλου το τεστ ΠΑΠ.

Σκοπός της έρευνας ήταν η διερεύνηση της χρήσης μεθόδων προσυμπτωματικών ελέγχων του τραχήλου της μήτρας και του μαστού των γυναικών στις γυναίκες της Πάτρας.

Στην έρευνα συμμετείχαν γυναίκες από 17 έως 65 ετών. Το 50% ήταν μεγαλύτερες από 40 έτη, ενώ το υπόλοιπο 50% μικρότερες. Περισσότερες από τις μισές γυναίκες ήταν έγγαμες τη στιγμή της έρευνας, ενώ το 74% κατάγονταν από κάποια αστική περιοχή. Το μορφωτικό επίπεδο των γυναικών κρίνεται από μεσαίο προς υψηλό, καθώς περίπου 4 στις 10 ήταν απόφοιτες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μέτριο προς υψηλό θεωρείται επίσης για την περίοδο το μηνιαίο εισόδημα των γυναικών καθώς το 60% των γυναικών δήλωσαν μηνιαίο εισόδημα μεγαλύτερο από 700 ευρώ.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ - ΑΛΚΟΟΛ

Οσον αφορά τις κακές συνήθειες των γυναικών, το 31% δήλωσαν πως κάπνιζαν τουλάχιστον ένα πακέτο τη στιγμή της έρευνα, ενώ το 50% των γυναικών που κάπνιζαν, είχαν ξεκινήσει να καπνίζουν πριν τα 19 έτη τους. Επίσης το 39% των γυναικών δήλωσαν πως κατανάλωναν αλκοόλ σε λογικά όμως πλαίσια, δηλαδή 1-2 ποτήρια εβδομαδιαίως.

ΤΕΣΤ ΠΑΠ

Οσον αφορά στο τεστ Pap, η πλειοψηφία των γυναικών ξεκίνησαν να κάνουν τη εξέταση στα 21 έτη τους. Το 17% των γυναικών δήλωσαν πως δεν έκαναν ποτέ το τεστ Pap, μέχρι τη στιγμή της έρευνας. Μόλις το 23% των γυναικών έκανα το τεστ σε διάστημα 8-12 μήνες μετά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή, όπως και συνίσταται. Επίσης, μόνο μία στις τρεις συμμετέχουσες (33%) γνώριζε πως το τεστ είναι προτιμότερο να γίνει κοντά στα μέσα του φυσιολογικού κύκλου. Το 23% των γυναικών δεν γνώριζαν πότε είναι προτιμότερο να γίνει, ενώ το 32% των γυναικών απάντησαν λανθασμένα πως το τεστ πρέπει να γίνει μερικές μέρες μετά την περίοδο. Σχετικά με τη συχνότητα που οι γυναίκες έκαναν το τεστ Pap, η πλειοψηφία αυτών δήλωσαν πως έκαναν το τεστ κάθε χρόνο, το 18% κάθε δύο χρόνια και το 6% κάθε τρία. Μία στις πέντε γυναίκες του δείγματος (20%) δεν έκαναν καθόλου το τεστ.

Αξίζει να αναφερθεί πως στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σε ποσοστό 73%, πίστευαν πως οι νοσηλευτές έχουν τις γνώσεις για κατάλληλη ενημέρωση, σχετικά με τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being