Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ: Η ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΗ ΤΑΙΝΙΑ "ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ" ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ: Η ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ...

Ο πρωτόγονος ινδιάνος κόντρα στο δυτικό πολιτισμό αυτή τη Δευτέρα

Με βραβεία στις Κάνες, στο Σάντανς και πλήθος άλλα φεστιβάλ,και υποψηφιότητα για Όσκαρ, το φιλμ «Στην αγκαλιά του φιδιού»,είναι ένα φανταστικό μείγμα μυθοπλασίας και εθνολογικού ντοκιμαντέρ, που κυλάει σαν όνειρο στην καρδιά του Αμαζονίου. Οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης στα ster cinemas της Βέσο Μάρε την προσεχή Δευτέρα έχουν ως εξής:

Πρώτη Προβολή: Ώρα     6.00 μ.μ.

Δεύτερη Προβολή: Ώρα     8.15 μ.μ.

Τρίτη Προβολή: Ώρα     10.30 μ.μ.

Η ιστορία της σχέσης του σαμάνου Καραματάκε, τελευταίου απογόνου μιας φυλής ινδιάνων του Αμαζονίου, και δύο Βορειοευρωπαίων επιστημόνων που με διαφορά 40 χρόνων ο ένας από τον άλλον αναζητούν ένα σπάνιο φυτό στην τροπική ζούγκλα.

Ταινία ποιητική, εικαστικά γοητευτική αναφέρεται στη σύγκρουση ενστίκτου και ορθολογισμού. Γεμάτη δύσκολα ερωτήματα, αναπάντητα ηθικά διλήμματα και συναρπαστικές εικόνες, η ταινία κοιτάζει σαν νόμισμα με δύο όψεις τόσο το δυτικό πολιτισμό όσο και την πρωτόγονη, φυσική αγνότητα. Μιλάει για τη φρίκη και το θαύμα.

ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ - EL ABRAZO DE LA SERPIENTE

Σκηνοθεσία: Ciro Guerra

Σενάριο: Ciro Guerra, Jacques Toulemonde

Ηθοποιοί: Jan Bijvoet, Brionne Davis, Nilbio Torres, Antonio Bolívar, Yauenkü Miguee

Φωτογραφία: David Gallego

Μουσική: Nascuy Linares

Μοντάζ: Etienne Boussac, Cristina Gallego

Χώρα: Κολομβία, Βενεζουέλα, Αργεντινή (Α/Μ)

Διάρκεια: 125’

 

Διακρίσεις:

 

- Υποψήφιο για Oscar 2016

- 29 Βραβεία, μεταξύ άλλων:

- Βραβείο στο Φεστιβάλ Κανών 2015

- Βραβείο στο Φεστιβάλ Odessa, Costa Rica, Mexico, Hαmptons, Havana, Μόντρεαλ, Pacific Meridian, Palm Springs, Fenix, Rotterdam, Sundance, Platino, Yerevan κ.λπ.

Συνολικά 29 Βραβεία και 14 Υποψηφιότητες.

 

Το φιλμ του Σίρο Γκέρα κυλάει σαν όνειρο στην καρδιά του Αμαζονίου.

Αυτή η ταινία είναι ένα φανταστικό μείγμα μυθοπλασίας και εθνολογικού «ντοκιμαντέρ».

Η ιστορία της σχέσης του σαμάνου Καραματάκε, τελευταίου απογόνου μιας φυλής ινδιάνων του Αμαζονίου, και δύο Βορειοευρωπαίων επιστημόνων που με διαφορά 40 χρόνων ο ένας από τον άλλον αναζητούν ένα σπάνιο φυτό στην τροπική ζούγκλα.

Ποιητική, εικαστικά γοητευτική σύγκρουση ενστίκτου και ορθολογισμού. Γεμάτη δύσκολα ερωτήματα, αναπάντητα ηθικά διλήμματα και συναρπαστικές εικόνες, η ταινία του Κολομβιανού Σίρο Γκέρα κοιτάζει σαν νόμισμα με δύο όψεις τόσο το δυτικό πολιτισμό όσο και την πρωτόγονη, φυσική αγνότητα. Μιλάει για τη φρίκη («The horror! The horror!» του Τζότζεφ Κόνραντ) και το θαύμα με τρόπο επώδυνα τραχύ όσο και γαλήνια υπνωτιστικό, κερδίζοντας βραβεία στις Κάνες και το Σάντανς, αλλά και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Το φιλμ «Στην αγκαλιά του φιδιού» μας οδηγεί στην καρδιά της ζούγκλας του Αμαζονίου. Στην ταινία που υπογράφει ο Κολομβιανός σκηνοθέτης Σίρο Γκουέρα, κεντρικός ήρωας είναι ένας σαμάνος. Ζει μόνος, η φυλή του έχει εκλείψει μαζί με τις αναμνήσεις του, τα αισθήματά του και ολόκληρα κομμάτια του πολιτισμού του.

Με απόσταση τεσσάρων δεκαετιών ο Καραμακάτε καθοδηγεί και φροντίζει δυο επιστήμονες οι οποίοι αναζητούν ένα ιερό φυτό το οποίο διαθέτει την θαυματουργή ιδιότητα να σε κάνει να ονειρεύεσαι. Η αρχικά φιλική σχέση τους με τον σαμάνο, τελευταίο επιζώντα της φυλής του, θα καταλήξει σε μια ιστορία προδοσίας.

Υπέροχα κινηματογραφημένη σε ασπρόμαυρο φιλμ , «Η αγκαλιά του φιδιού» μας επιτρέπει να δούμε κάτω από την επιφάνεια. Να δούμε την κοσμογονία που έχει συμβεί στις προγονικές κοινωνίες των σημερινών γηγενών Ινδιάνων του Αμαζονίου. Κάτι που καμία ταινία δεν είχε κατορθώσει ως σήμερα.

Η συνάντηση των δύο κόσμων, του κόσμου των Ινδιάνων και του δυτικού κόσμου είναι μια μοιραία συνάντηση για τον πρώτο κόσμο. Μας υποβάλει στην διαδικασία να αναρωτηθούμε για το ίδιο μας το πεπρωμένο, το συλλογικό ή ατομικό.

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της ταινίας «Η αγκαλιά του φιδιού» που είναι υποψηφιότητα της Κολομβίας για το Όσκαρ στην κατηγορία καλύτερης ξένης ταινίας.

 

 

Τα πρόσφατα Οσκαρ ήταν ένας σταθμός για τον κινηματογράφο της Κολομβίας, που για πρώτη φορά στην ιστορία του διεκδίκησε το βραβείο ξενόγλωσσης ταινίας με το ασπρόμαυρο «Στην αγκαλιά του φιδιού» (El Abrazo de la Serpiente). Το φιλμ του Σίρο Γκέρα κυλάει σαν όνειρο στην καρδιά του Αμαζονίου. Το σενάριο βασίστηκε στα ημερολόγια δύο εξερευνητών, του Γερμανού Τεοντόρ Κοχ Γρίνμπεργκ και του Αμερικανού Ρίτσαρντ Ιβανς.

Ξεχάστε το φολκλόρ αλλά και την υπερεκμετάλλευση της τροπικής ζούγκλας από μια βιομηχανία εικόνων τύπου National Geographic. Αυτή η ταινία είναι ένα φανταστικό μείγμα μυθοπλασίας και εθνολογικού «ντοκιμαντέρ» που στις εκρηκτικές του στιγμές μάς θυμίζει την «Καρδιά του σκότους» του Κόνραντ. Σε αυτό το ταξίδι του στον Αμαζόνιο, ο Γκέρα προσέγγισε και την εθνολογική σκέψη του ανθρωπολόγου Κλοντ Λεβί-Στρος, διαλύοντας την ψευδαίσθηση περί ανώτερων και κατώτερων πολιτισμών.

Η «Αγκαλιά του φιδιού» είναι ένα ψυχεδελικό παραμύθι. Μια μαγευτική περιπλάνηση σε έναν υδάτινο λαβύρινθο που οδηγεί πέρα από τα σύνορα του πολιτισμένου κόσμου, σε μια άγνωστη ενδοχώρα ονείρων, σκέψεων και αναμνήσεων του ανθρώπου.

 

Ο απρόθυμος οδηγός

Δύο παράλληλες ιστορίες, που απέχουν η μία από την άλλη λίγες δεκαετίες, εκτυλίσσονται σε μια περιοχή του Αμαζονίου, κατάφυτη από δάση καουτσουκόδενδρου. Σε ενεστώτα χρόνο ο Ιβανς, Αμερικανός βοτανολόγος, φτάνει εκεί αναζητώντας ένα άγνωστο φυτό, το γιακρούνα, το φάρμακο των φαρμάκων που θεραπεύει όλες τις ασθένειες. Στα χέρια του έχει το βιβλίο του Γερμανού εθνολόγου Τεοντόρ, στο οποίο έχουν καταγραφεί οι εμπειρίες του από το πρώτο του ταξίδι στον Αμαζόνιο. Οδηγός του Ιβανς είναι ο μεσήλικας Καραμακάτε, σαμάνος που περιπλανιέται για χρόνια μόνος στη ζούγκλα. Η φυλή του διαλύθηκε από τους Κολομβιανούς που χρειάζονται σκλάβους για το «κέντημα» των καουτσουκόδενδρων, αλλά και από τους Ισπανούς ιεραπόστολους που θέλουν να διώξουν το πνεύμα και τις λέξεις του σατανά από τον Αμαζόνιο.

Σε παρελθόντα χρόνο παρακολουθούμε τον Τεοντόρ να περιπλανιέται στο τροπικό δάσος, άρρωστος από ελονοσία, με τον βοηθό του, έναν «εκπολιτισμένο» ιθαγενή που το έχει σκάσει από τον Κολομβιανό αφέντη του. Οταν συναντούν τον νεαρό τότε Καραμακάτε, ο Τεοντόρ τον πληροφορεί πως έχει δει στο ποτάμι ομάδες από τη φυλή του και του ζητεί να τον οδηγήσει στο μέρος όπου φύεται το γιακρούνα.

Κεντρικό πρόσωπο της ταινίας είναι ο σαμάνος Καραμακάτε, ο απρόθυμος οδηγός των δύο λευκών επιστημόνων. Υπερήφανος και ταυτόχρονα τραγικός καθώς δεν μπορεί να αντισταθεί στις ραγδαίες αλλαγές που καταστρέφουν τον κόσμο του. Ο Γκέρα πλέκει τις δύο ιστορίες μεταξύ τους, αποκαλύπτοντας την τραγωδία ενός άντρα, που κάποτε μιλούσε με τα δέντρα και τα βράχια, ενώ τώρα έχει χάσει τη μνήμη του και έχει μείνει κενός (όπως η φωτογραφία του στο εξώφυλλο του βιβλίου του Τεοντόρ). Το φίδι του τίτλου είναι ο Αμαζόνιος, αλλά και το μυθικό ανακόντα που έπεσε από τον Γαλαξία, φέρνοντας στη Γη τους προγόνους του «τρελού» σαμάνου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

 

ciro guerra

Γεννήθηκε το 1981 στο Rio de Oro, Κολομβία. Είναι μέλος της Ακαδημίας "Motion Picture Arts and Sciences" από το 2016.

 

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Στην αγκαλιά του φιδιού 2015, Los viajes del viento 2009, La sombra del caminante 2004.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture