Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Κοιλιοκάκη: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γα τη συγκεκριμένη πάθηση & τη θεραπεία της

Κοιλιοκάκη: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε ...

...η ζωή μακριά από τη γλουτένη

Την πρώτη φορά που το ακούτε σας φαίνεται πολύ δύσκολο. Η γλουτένη είναι σε πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά όπως το ψωμί, τα μακαρόνια και όλα τα προϊόντα του σιταριού και γι’αυτό σας τρομάζει. Ωστόσο αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, που έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, ξέρετε πως το δυσκολότερο είναι η ζωή με τη γλουτένη. Ειδικά μέχρι να διαγνωστείτε οι περισσότεροι έχετε άσχημα συμπτώματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητά σας: απώλεια βάρους, αδυναμία, γαστρεντερικά προβλήματα, χαμηλό σίδηρο αίματος και άλλα πολλά.

Η θεραπεία ευτυχώς είναι απλή και πλήρως αποτελεσματική: πλήρης αποφυγή της γλουτένης. Και πλήρης εννοούμε πως ούτε κόκκος από αλεύρι δεν πρέπει να μολύνει την τροφή σας ξανά.

Σε τί οφείλεται;

Η κοιλιοκάκη είναι αυτοάνοσο νόσημα με κληρονομικό χαρακτήρα δηλαδή ο οργανισμός αρχίζει κάποια στιγμή να παράγει αντισώματα κατά της γλουτένης, με αποτέλεσμα την φλεγμονή του εντέρου, το κοιλιακό πρήξιμο, τη δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών και όλες τις συνέπειές τους. Οι άνθρωποι που έχουν στην οικογένειά τους κάποιον με κοιλιοκάκη, έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης κοιλιοκάκης, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Τί μπορείτε να έχετε στη διατροφή σας;

Ευτυχώς πλέον υπάρχουν στο εμπόριο πολλά τρόφιμα χωρίς γλουτένη, που έχουν παρασκευαστεί από είδη σιτηρών χωρίς γλουτένη όπως το φαγόπυρο, το ρύζι, το καλαμπόκι, η πατάτα και άλλα.

Επίσης χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας και την ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων, πλέον οι εταιρείες τροφίμων εκδίδουν μία λίστα με τα τρόφιμα του εμπορίου που πιστοποιημένα δεν περιέχουν γλουτένη. Και έτσι οι επιλογές διευρύνονται με πολλή μεγάλη ασφάλεια. Τελικά, η διατροφή σας δε διαφέρει και τόσο από μία κανονική διατροφή, απλώς θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί στην προετοιμασία του φαγητού (ειδικά αν δε μαγειρεύετε μόνο για τον εαυτό  τους) καθώς και με τις επιλογές του φαγητού εκτός σπιτιού.

Μπορείτε να φάτε εκτός σπιτιού;

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το φαγητό εκτός σπιτιού, καθώς θα πρέπει να τηρηθούν συγκεκριμένοι κανόνες για την προετοιμασία του δικού σας πιάτου. Και αυτό για να διασφαλιστεί πως δε θα υπάρξει “επιμόλυνση” από γλουτένη. Δυστυχώς, στην Πάτρα, η έλλειψη ενημέρωσης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Υπάρχει δυσανεξία στη γλουτένη χωρίς αντισώματα κοιλιοκάκης;

Σύμφωνα με την αμερικάνική εταιρεία για την κοιλιοκάκη, η ευαισθησία στη γλουτένη είναι μία κατάσταση υγείας με παρόμοια συμπτώματα, που όμως είναι αρνητική ως προς την παραγωγή αντισωμάτων. Κατ’ επέκταση και σε αυτήν την περίπτωση, με την εξάλειψη της γλουτένης, βελτιώνεται η κατάσταση υγείας του ασθενή. Δυστυχώς ωστόσο δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο τεστ για να σας το πιστοποιήσει: η διάγνωση γίνεται με την παρατήρηση και την εξάλειψη της γλουτένης από το πρόγραμμα διατροφής.

Πώς μπορώ να εκπαιδευτώ κατάλληλα σε περίπτωση που κάποιος δικός μου ή ο ίδιος έχω κοιλιοκάκη;

Ένας κλινικός διαιτολόγος είναι ο κατάλληλος επαγγελματίας για να σας βοηθήσει να καταλάβετε ποιά τρόφιμα περιέχουν γλουτένη κι πως θα τη βγάλετε από τη ζωή σας, ακολουθώντας παράλληλα μία ισορροπημένη διατροφή ώστε να υποστηρίξετε τη φλεγμονή του εντέρου και να νιώσετε σύντομα καλά!

Αν χρειάζεστε υποστήριξη και βοήθεια, μπορείτε να βρείτε άτομα με το ίδιο πρόβλημα υγείας αλλά και θέληση να σας βοηθήσουν, στην ομάδα  Δράση για την κοιλιοκάκη στην Αχαϊα.

Δεδομένου λοιπόν η κοιλιοκάκη αποτελεί μία σοβαρή πάθηση, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί κατάλληλα και να εκπαιδευτείτε σωστά και εμείς μπορούμε να σας βοηθήσουμε. Όσον αφορά τη μόδα γύρω από την δυσανεξία στη γλουτένη δυστυχώς δεν έχει βάση, αφού η πιθανότητα να την έχετε είναι πολύ πολύ μικρή (κάτω από 5% στον πληθυσμό). Λίγο η μόδα και λίγο οι ενδείξεις, είναι εύκολο να παραπλανηθείτε, γι’ αυτό αν υποψιάζεστε κάτι αντίστοιχο συζητήστε το με το γαστρεντερολόγο σας ή απευθυνθείτε σε εμάς για να σας βοηθήσουμε με τη διατροφή σας!

Info:

Ευτροφία

Μαιζώνος 52, 26221, Πάτρα

Τηλ: 2610 220159

Website: eutrofia.gr

Facebook:  eutrofiapatra

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being