Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Comfort food ή αλλιώς το μαμαδίστικο φαγητό

Comfort food ή αλλιώς το μαμαδίστικο φαγητό

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Με τις πρώτες δυνατές βροχές και κρύα γυρίζοντας από την δουλειά, αναπολώ πάντα το φαγητά που μαγείρευε η μαμά μου για το οικογενειακό τραπέζι και ήταν βάλσαμο τόσο για το πεινασμένο στομαχάκι αλλά και για την όποια στενοχώρια υπήρχε. Ο νέος αυτός όρος COMFORT FOOD αυτό ακριβώς δηλώνει, το ποιοτικό, σπιτικό φαγητό που μας ευφραίνει, μας χαλαρώνει και μας γεμίζει θετικά συναισθήματα. Μπορούμε να το φάμε χουζουρεύοντας σε μια πολυθρόνα ή να το μοιραστούμε χωρίς ιδιαίτερες προετοιμασίες με τους αγαπημένους μας.
Δεν θέλει πολλά διαφορετικά υλικά για να το μαγειρέψουμε και ούτε πολύ από τον δυσεύρετο πια χρόνο μας. Το τρώνε όλοι με ευχαρίστηση ακόμα και τα παιδιά που πολλές φόρες δυσανασχετούν.
Οι σημερινές συνταγές είναι χειμωνιάτικες, τρώγονται ζεστές σχεδόν μόλις μαγειρευτούν και είναι το τέλειο αντίδοτο για την κακοκαιρία που έχει ενσκήψει στην χώρα μας κυριολεκτικά και μεταφορικά.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ !!!

ΣΟΥΦΛΕ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΥΡΙΩΝ ΜΕ ΣΥΓΚΛΙΝΟ ΜΑΝΗΣ

Χρόνος μαγειρέματος 40’- Εύκολο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

● 12 φέτες ψωμί του τόστ ή ψωμί λευκό

● 100 γρ κασέρι

● 100 γρ γραβιέρα Νάξου

● 100 γρ κεφαλοτύρι Κεφαλονιάς

● 500 ml γάλα

● 4-5 βιολογικά αυγά ανάλογα με το μέγεθος

● 150 γρ. σύγκλινο Μάνης

● Αλάτι και πιπέρι

● Μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις φέτες του ψωμιού από την κόρα.
Τρίβουμε όλα τα τυριά. Κόβουμε σε κομματάκια το σύγκλινο.
Σ’ ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Παίρνουμε ένα σκεύος για σουφλέ και στρώνουμε μία στρώση από το ψωμί.
Μοιράζουμε πάνω από το ψωμί το 1/2 του τυριού και το ½ του σύγκλινου.
Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού και το υπόλοιπο τυρί, τελειώνοντας με το ψωμί.
Θα έχουμε τρείς στρώσεις ψωμιού και δύο στρώσεις τυριών με σύγλινο.
Ρίχνουμε το μείγμα γάλα αυγών και αφήνουμε να απορροφηθεί τουλάχιστον για μία ώρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 o C για 20’ μέχρι να ροδίσει.

TIPS
Πρέπει να χρησιμοποιηθεί σκεύος σουφλέ με ψηλά τοιχώματα ή βαθύ πυρέξ, γιατί το μείγμα κατά το ψήσιμο θα φουσκώσει αρκετά. Μόλις βγει από το φούρνο μην απογοητευτείτε γιατί μετά από λίγο θα ξεφουσκώσει και γι’ αυτό πρέπει να σερβίρεται αμέσως στο τραπέζι.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε ψωμί που έχει περισσέψει, αλλά θα χρειασθεί περισσότερη ώρα να μείνει το μείγμα πριν ψηθεί.

Τι πίνουμε;
Ένα ροζέ Μαντινεία από το κτήμα Τρουπή.

ΣΠΑΝΑΚΟ-ΡΙΖΟΤΟ

Χρόνος μαγειρέματος 30’- Εύκολο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ


● 1 kg φρέσκο σπανάκι

● 3 σκελίδες σκόρδο

● 125 ml ελαιόλαδο

● 250 γρ. ρύζι κατάλληλο για ριζότο

● 30 γρ. σταφίδες ξανθές

● 500ml ζωμό λαχανικών ή νερό

● 2 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό

● ¼ από ένα ματσάκι άνηθο

● 100 γρ τριμμένη σκληρή πιπεράτη φέτα

● Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουλιάζουμε σε ένα μπολάκι τις σταφίδες μέσα στο ξύδι για 3-4 ώρες. Πλένουμε καλά και κόβουμε με τα χέρια μας σε κομμάτια το σπανάκι.
Κόβουμε σε κομμάτια το σκόρδο.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά στη κατσαρόλα και ρίχνουμε το σκόρδο.
Σοτάρουμε περίπου για 2’ με προσοχή να μην καεί και μη σκουρύνει γιατί θα πικρίσει.
Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε μέχρι οι κόκκοι του να αποκτήσουν διαφάνεια. Στη συνέχεια ρίχνουμε και το σπανάκι και σοτάρουμε για μερικά λεπτά.
Ζεσταίνουμε τον ζωμό ή το νερό και αρχίζουμε και ρίχνουμε από δύο κουτάλες τη φορά στο ρύζι μας. Ρίχνουμε τις σταφίδες το αλάτι, το πιπέρι και δοκιμάζουμε.
Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα μας και αν χρειασθεί το ανακατεύουμε απαλά για να μη κολλήσει.
Μόλις απορροφηθούν τα υγρά ξαναρίχνουμε ζωμό ή νερό και συνεχίζουμε μέχρι το ρύζι μας να βράσει και να χυλώσει, όχι όμως να είναι εντελώς στεγνό.
Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο.
Κλείνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε με σκεπασμένο καπάκι για άλλα 3’.
Σερβίρουμε αμέσως αφού περιχύσουμε με τρίμματα φέτας και λίγες σταγόνες λαδιού το φαγητό.

TIPS

Μπορούμε να γλυτώσουμε το χρόνο του πλυσίματος του σπανακιού αγοράζοντας έτοιμο πλυμένο και καθαρισμένο από το Σούπερ Μάρκετ.
Το σπανάκι δεν πρέπει να το κόβουμε με μαχαίρι γιατί αποκτά μεταλλική γεύση.

Τι πίνουμε;

Ένα δροσερό και αρωματικό ροζέ όπως, το βιολογικό Καλογριά από το κτήμα Κούκος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life