Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Έτοιμο το σπίτι του Παλαμά – Στην Πάτρα βρέθηκε ο ομογενής δωρητής Αθανάσιος Στεφανόπουλος

Έτοιμο το σπίτι του Παλαμά – Στην Πάτρα ...
Βγενόπουλος Φάνης

Εντός του 2017 εγκαινιάζεται η Στέγη Γραμμάτων Κωστή Παλαμά

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης του κτιρίου όπου γεννήθηκε ο εθνικός ποιητής Κωστής Παλαμάς, επί της οδού Κορίνθου στην Πάτρα. Πλέον το βάρος δίνεται στην ανεύρεση του υλικού που θα φιλοξενηθεί στη «Στέγη Γραμμάτων Κωστή Παλαμά», που θα λειτουργήσει στο νεοκλασικό κτίριο.

Όπως πληροφορείται το thebest.gr, οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου, τόσο στο εσωτερικό του, όσο και εξωτερικά, έχουν ολοκληρωθεί από τα συνεργεία, που είχαν αναλάβει το έργο αυτό.

Πλέον, το οίκημα από κτιριακής άποψης είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τη «Στέγη Γραμμάτων Κωστή Παλαμά».

Μάλιστα, οι πληροφορίες του thebest.gr αναφέρουν, ότι το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε στην πόλη και ο δωρητής Αθανάσιος Στεφανόπουλος, ο οποίος αγόρασε το υπό κατάρρευση κτίριο και αποφάσισε να δημιουργήσει τη «Στέγη Γραμμάτων Κωστή Παλαμά».

Ο κ. Στεφανόπουλος, ηθελημένα κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα, θέλησε να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας .

Κατά την επίσκεψη του στην Πάτρα, ο Αθανάσιος Στεφανόπουλος, είδε από κοντά τη νέα μορφή του κτιρίου, μετά τα έργα ανάπλασης και αποκατάστασης, ενώ είχε και σειρά επαφών, τόσο στην Πάτρα, όσο και στην Αθήνα, με αντικείμενο το υλικό από τη ζωή και το έργο του Κωστή Παλαμά, το οποίο θα φιλοξενηθεί στη Στέγη.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν πληροφορίες του thebest.gr, ο κ. Στεφανόπουλος είχε επαφές με στελέχη από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, οι οποίοι προτίθενται να δωρίσουν στη Στέγη μια προτομή του εθνικού ποιητή.

Παράλληλα, ο δωρητής είχε στην Αθήνα επαφές με το Ίδρυμα Κ. Παλαμά, το οποίο εξ’ αρχής «αγκάλιασε» την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της «Στέγης Κωστή Παλαμά» στο σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής.

Θετικές προσεγγίσεις έγιναν και με την ΕΡΤ για την εξασφάλιση οπτικοακουστικού υλικού (βίντεο και ραδιοφωνικές εκπομπές) που αναφέρονται στον Κωστή Παλαμά, όπως και με άλλους τοπικούς φορείς, όπως τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, τον Πολιτιστικό Οργανισμό και το Πανεπιστήμιο, με στόχο να εξασφαλιστεί υλικό που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του  Παλαμά, το οποίο θα εκτίθεται στους χώρους της Στέγης, όπως εκδόσεις, πίνακες και άλλα αντικείμενα.

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθούν έπιπλα και αντικείμενα εποχής. Ήδη έχουν επιστραφεί στον χώρο ένα πιάνο και οι δύο πολυθρόνες που υπήρχαν παλιότερα στο σπίτι του ποιητή.

Στόχος του εγχειρήματος είναι τα εγκαίνια της Στέγης να γίνουν εντός του 2017, αφού έχει συγκεντρωθεί ένας ικανός και αντιπροσωπευτικός αριθμός αντικειμένων και κειμηλίων που αναφέρονται στη ζωή του ποιητή.

Τα εγκαίνια θα συνδυαστούν με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων αφιερωμένες στον εθνικό ποιητή και φυσικά θα γίνουν παρουσία του Πατρινής καταγωγής ομογενή Αθανάσιου Στεφανόπουλου.

Όπως έχει ανακοινωθεί στη «Στέγη Κωστή Παλαμά», το ισόγειο θα λειτουργεί ως εκθετήριο και βιβλιοπωλείο, ενώ ο πρώτος όροφος θα περιλαμβάνει ψηφιακό τμήμα στα τρία δωμάτια της πρόσοψης, αίθουσα μικρών εκδηλώσεων και αναγνωστήριο.

Επίσης, ο χώρος θα φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, που θα περιλαμβάνουν αυθεντικά αντικείμενα και πιστοποιημένα ευρήματα σχετικά με την διαδρομή του Κωστή Παλαμά.

Στόχος της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο ομογενής Αθανάσιος Στεφανόπουλος είναι η Στέγη θα «δεθεί» με την τοπική κοινωνία και την πόλη.

Προσωπικά αντικείμενα του ποιητή θα εκτίθενται στο σπίτι όπου γεννήθηκε

Προσωπικά αντικείμενα του ποιητή θα εκτί...

Προσωπικά αντικείμενα του ποιητή θα εκτίθενται στο σπίτι όπου γεννήθηκε

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture