Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Ένα εξειδικευμένο πρότυπο Κέντρο Αποκατάστασης δίπλα μας

Ένα εξειδικευμένο πρότυπο Κέντρο Αποκατά...

Υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό

Στο ευρύ κοινό, αλλά δυστυχώς και σε αρκετούς γιατρούς, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή η σημασία της αποκατάστασης σε ασθενείς με κινητικές αναπηρίες από παθήσεις όπως: τετραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας, ημιπληγία, από κακώσεις τροχαίων ατυχημάτων, από αθλητικές κακώσεις, από εργατικά ατυχήματα, καθώς και ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις όπως: καρδιοχειρουργικές, ορθοπεδικές και νευροχειρουργικές.

Ωστόσο, στα περισσότερα νοσοκομεία των αναπτυγμένων χωρών, η αποκατάσταση αποτελεί αναπόσπαστό μέρος της θεραπευτικής αντιμετώπισης αυτών των ασθενών.

Ευτυχώς για την Δυτική Ελλάδα, στην Πάτρα λειτουργεί εδώ και 13 χρόνια το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Ολύμπιον» σε νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, δίπλα από το «Ολύμπιον» Θεραπευτήριο, όπου παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, με υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και πλήρως εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό.

Άλλωστε, για τον όμιλο «Ολύμπιον» και προσωπικά για τον πρόεδρό του κ. Φώτη Παπαβασιλόπουλο, η αποκατάσταση και η αποθεραπεία των ασθενών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Δεν είναι τυχαίο, ότι το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Ολύμπιον» ήταν η πρώτη ιδιωτική μονάδα υγείας που λειτούργησε στην Ελλάδα από το 2004.

Με βάσει τη συσσωρευμένη εμπειρία και με γνώμονα την παροχή άριστης ποιότητας και ασφάλειας το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Ολύμπιον» αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την αποκατάσταση του ασθενούς.

Το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Ολύμπιον», είναι προσιτό σε όλους τους ασθενείς καθώς συνεργάζεται με Ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες καθώς και με τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου, τα οποία καλύπτουν το κόστος.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην επιλογή του εξειδικευμένου προσωπικού, που αποτελείται από ιατρούς κάθε ειδικότητας κυρίως φυσιάτρους, ορθοπεδικούς, νευρολόγους, καρδιολόγους, νευροχειρουργούς, παθολόγους, αλλά και επιστήμονες ψυχολόγους, φυσιοθεραπευτές, διαιτολόγους, εργοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές.

Το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Ολύμπιον», αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την αποκατάσταση των ασθενών και χάρη στα υψηλά πρότυπα λειτουργίας του και τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του.

Όλα τα δωμάτια νοσηλείας είναι άνετα και πολυτελή κοντά στην εξοχή, με ηλεκτρικές τηλεχειριζόμενες κλίνες προσωπικής αυτονομίας, ατομικό τηλέφωνο, τηλεόραση, υποδοχή σύνδεσης προσωπικού υπολογιστή και internet καθώς και υπερσύγχρονο σύστημα κλήσης του νοσηλευτικού προσωπικού.

Η αποθεραπεία είναι δικαίωμα του ασθενή

«Η αποκατάσταση είναι δικαίωμα του ασθενή το οποίο κανείς δεν μπορεί να τους το αφαιρέσει. Αυτό στα προηγμένα κράτη του εξωτερικού θεωρείται δεδομένο, αλλά στην Ελλάδα ακόμη πάσχουμε στον τομέα αυτό. Εμείς εδώ προσπαθούμε με τα δικά μας μέσα να ανταπεξέλθουμε». Αυτό τονίζει ο φυσιάτρος κ. Χρήστος Γκάρτζιος, από το Κέντρο Αποκατάστασης – Αποθεραπείας στο «Ολύμπιον» Θεραπευτήριο.

Όπως εξηγεί το Κέντρο προσφέρει υπηρεσίες κλειστής και ανοικτής νοσηλείας των ασθενών που αντιμετωπίζουν κακώσεις ή παθήσεις κυρίως του ορθοπεδικού, του νευρολογικού, του καρδιολογικού, κτλ., που επηρεάζουν τη λειτουργικότητά τους. Και όταν λέμε λειτουργικότητα εννοούμε τη δυνατότητα του ατόμου να ανταπεξέλθει στο κοινωνικό, εργασιακό και τον οικογενειακό του ρόλο, ώστε να καταστεί κατά το δυνατόν αυτοεξυπηρετούμενο.

«Εμείς ως γιατροί της αποκατάστασης ερχόμαστε να βοηθήσουμε τους ασθενείς, ώστε να καταστούν λειτουργικοί, οργανώνοντας ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης με τη βοήθεια των γιατρών, των θεραπευτών μας και του υπερσύγχρονου και καινοτόμου τεχνολογικού εξοπλισμού που διαθέτουμε», εξηγεί ο κ. Χρήστος Γκάρτζιος

Το μοναδικό προνόμιο που έχει το Κέντρο Αποκατάστασης – Αποθεραπείας στο «Ολύμπιον» Θεραπευτήριο είναι ότι έχει και την υποστήριξη της γενικής κλινικής, κάτι που το καθιστά ξεχωριστό, τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει ο φυσιάτρος κ. Χρήστος Γκάρτζιος, το Κέντρο Αποκατάστασης – Αποθεραπείας σχεδιάστηκε εξ αρχής, ώστε να υπάρχουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων από τη Γενική Κλινική οι οποίοι παρέχουν τις επιστημονικές τους γνώσεις και βοηθούν στην αποκατάσταση του κάθε ασθενή.

Μάλιστα, επειδή το Κέντρο Αποκατάστασης – Αποθεραπείας στο «Ολύμπιον» είναι το πρώτο που έγινε στην Ελλάδα, υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία τόσο από το ιατρικό, όσο και από το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, κάτι που ο φυσιάτρος κ. Χρήστος Γκάρτζιος, αναφέρει με υπερηφάνεια, ωστόσο όπως σπεύσει να συμπληρώσει: «Συνεχώς βελτιωνόμαστε, τόσο από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής, όσο και επιστημονικά παρακολουθώντας τις παγκόσμιες εξελίξεις».

Φώτης Παπαβασιλόπουλος: Τα Κέντρα Αποκατάστασης βοηθούν την κοινωνία

Ο πρόεδρος του «Ολύμπιον» κ. Φώτης Παπαβασιλόπουλος και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Ένωσης Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ), υπογραμμίζει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα Κέντρα, παρέχοντας δυνατότητα στους ασθενείς να επανακτήσουν ποιότητα ζωής και να επιστρέψουν στην κοινωνική τους ζωή και στην εργασία τους. Εξίσου σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό ρόλο διαδραματίζουν τα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας, τόσο στην τοπική, όσο και στην εθνική οικονομία, με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, αλλά και την αποτροπή διαρροής κεφαλαίων στο εξωτερικό για νοσηλεία.

Όπως εξηγεί ο κ. Παπαβασιλόπουλος, με τα Κέντρα λύνεται η υπερφόρτωση των νοσοκομείων, καθώς ο ασθενής μπορεί να πάρει γρήγορα εξιτήριο και να ακολουθήσει το πρόγραμμα αποκατάστασης της υγείας του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αρθροπλαστικές επεμβάσεις που συνήθως αφορούν ηλικιωμένους.

«Εάν δεν υπήρχε το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας θα έπρεπε μετά την επέμβαση να πάνε σπίτι τους, χωρίς να κάνουν την ειδική θεραπεία που απαιτείται.

Με τα κέντρα αποκατάστασης τα νοσοκομεία μπορούν γρήγορα να δώσουν εξιτήριο στον ασθενή και να πάει σε ένα «οικογενειακό περιβάλλον» στο οποίο μπορεί να συνεχίσει την αγωγή του μέχρι να γίνει αυτοεξυπηρετούμενος», εξηγεί ο κ. Παπαβασιλόπουλος.

Ωστόσο, οι γιατροί είναι ακόμη επιφυλακτικοί με την αποθεραπεία, γεγονός που κατά τον κ. Παπαβασιλόπουλο είναι εξηγήσιμο. Επικαλούμενος τη μακρά του εμπειρία ως γιατρός, αναφέρει πως το ίδιο επιφυλακτικός ήταν ο ιατρικός κόσμος της περιοχής, όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι εξετάσεις της αξονικής, της μαγνητικής και των υπέρηχων. Σήμερα όμως είναι συνήθεις εξετάσεις καθώς οι γιατροί κατανόησαν, μετά την πρώτη επιφυλακτικότητά τους, ότι οι εξετάσεις αυτές αποτελούν ευεργετικά «εργαλεία» για την αποκατάσταση της υγείας των ασθενών τους.

«Όταν ο γιατρός δεν γνωρίζει τι μπορεί να περιμένει για τον ασθενή του από μια νέα εξέταση ή και θεραπεία είναι αρνητικός», σημειώνει χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του «Ολύμπιον» και συμπληρώνει πως το ίδιο συμβαίνει και με την αποκατάσταση, καθώς έπρεπε πρώτα να μάθουν οι γιατροί για τη νέα αυτή θεραπεία να διαπιστώσουν ότι, όντως έχει αποτελέσματα για τη λειτουργικότητα του ασθενή και μετά να την εμπιστευτούν.

«Εκείνο όμως, που χρειάζεται να μάθουν είναι η κοινωνική ωφέλεια από τα κέντρα Αποκατάστασης, αφού ο ασθενής δεν χρειάζεται να έχει έναν άνθρωπο, είτε από το οικογενειακό περιβάλλον ή νοσοκόμο, στο σπίτι για να τον φροντίζει» υπογραμμίζει ο κ. Φώτης Παπαβασιλόπουλος.

Παρά όμως την κοινά αποδεκτή ωφέλεια από τα κέντρα αποκατάστασης κάποια νοσοκομεία δυσκολεύονται να στείλουν τους ασθενείς για αποκατάσταση «λες και θέλουν να τους τιμωρήσουν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Παπαβασιλόπουλος, προσθέτοντας ότι οι γιατροί των νοσοκομείων θα πρέπει να είναι θετικοί στη θεραπεία αποκατάστασης των ασθενών, καθώς στα κέντρα υπάρχει όλο το αναγκαίο και εξειδικευμένο προσωπικό και ο κατάλληλος εξοπλισμός για την κατάλληλη και εξατομικευμένη θεραπεία για τον κάθε ασθενή, ώστε να καταστεί αυτοεξυπηρετούμενος.

Να σημειωθεί ότι, πέρα από το όφελος για τον ίδιο τον ασθενή και την οικογένειά του, υπάρχει και οικονομικό όφελος για τη χώρα, καθώς πριν από τη λειτουργία των Κέντρων Αποθεραπείας, το ΙΚΑ δαπανούσε κάθε χρόνο περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για θεραπεία ασφαλισμένων σε κέντρα αποκατάστασης του εξωτερικού.

Χρήματα που σήμερα μένουν την Ελλάδα και στην οικονομία της χώρας. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που στέλνονται από τον ΕΟΠΠΥ για αποθεραπεία στο εξωτερικό, χωρίς όμως να υπάρχει λόγος, όπως παρατηρεί ο κ. Παπαβασιλόπουλος.

«Τα ελληνικά κέντρα αποθεραπείας δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα αντίστοιχα του εξωτερικού, αφού εδώ υπάρχουν όλα τα εξειδικευμένα μηχανήματα και το κατάλληλο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, όπως και στα κέντρα του εξωτερικού. Μάλιστα το κόστος αποθεραπείας στο εξωτερικό είναι κατά πολύ πολλαπλάσιο από ότι στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει τις 200 και 300 χιλιάδες, ενώ το κόστος για τον ΕΟΠΠΥ στην Ελλάδα θα ήταν 2000 ή 2500 χιλιάδες το μήνα» εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ), κ. Παπαβασιλόπουλος, ο οποίος αποδίδει το φαινόμενο αυτό, μάλλον σε επικοινωνιακούς λόγους, αφού όπως εξηγεί οι γιατροί γνωρίζουν από την αρχή, εάν η περίπτωση ενός ασθενούς μπορεί να αποκατασταθεί ή όχι.

«Όσοι ξένοι έχουν έρθει στα Κέντρα Αποκατάστασης στην Ελλάδα τρίβουν τα μάτια τους» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαβασιλόπουλος και αναφέρει την προσωπική του εμπειρία από την επίσκεψη γιατρών φημισμένου κέντρου αποκατάστασης της Σουηδίας, οι οποίοι βρέθηκαν στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης στο «Ολύμπιον» με την προοπτική να ζητήσουν να τους στέλνονται ασθενείς στη Στοκχόλμη, ωστόσο μόλις είδαν τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αποθεραπείας έφυγαν άπραγοι…

Η αποθεραπεία καλύπτεται από τα Ταμεία

Να σημειωθεί ότι, η Πολιτεία αναγνωρίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμα του ασθενή στην αποθεραπεία καλύπτει μέσω των ασφαλιστικών ταμείων τα έξοδα της θεραπείας, ενώ και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες κάνουν το ίδιο, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος γιατρού.

Όπως αναφέρει ο κ. Φώτης Παπαβασιλόπουλος: «Η αποκατάσταση κοστίζει 150 ευρώ την ημέρα, ωστόσο το 99% των περιπτώσεων καλύπτονται είτε από ιδιωτικές ασφαλιστικές, είτε από τον ΕΟΠΠΥ. Σε τετράκλινο δωμάτιο δεν υπάρχει συμμετοχή του ασφαλισμένου, ωστόσο υπάρχει μια μικρή συμμετοχή του ασφαλισμένου εάν θελήσει να φιλοξενηθεί σε τρίκλινο, δίκλινο ή μονόκλινο δωμάτιο, που για το Κέντρο Αποκατάστασης του «Ολύμπιον» ξεκινά από τα 12 ευρώ την ημέρα. Μια οικονομική συμβολή που είναι προσαρμοσμένη στις σημερινές καταστάσεις».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being