Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης με τον "Ιώβ" του θα έρθει στο ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας

Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης με τον "Ιώβ&...

Την παράσταση έχει σκηνοθετήσει ο Τσέζαρις Γκραουζίνις

Το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας αναμένεται να φέρει αρκετές παραστάσεις με τη μορφή της μετάκλησης στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων. Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, θα έρθει μέσα στο επόμενο διάστημα, κατά πάσα πιθανότητα τον Ιανουάριο, ο γνωστός ηθοποιός Θανάσης Τσαλταμπάσης με τον θεατρικό μονόλογο «Ιώβ» σε σκηνοθεσία του Λιθουανού δημιουργού Τσέζαρις Γκραουζίνις, ο οποίος ως γνωστό ανέλαβε υπεύθυνος της σχολής δραματικής τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας τη νέα περίοδο.

Δραματουργική επεξεργασία: Τσέζαρις Γκραουζίνις, Θανάσης Τσαλταμπάσης.

Πρόκειται για έναν απαιτητικό μονόλογο που βασίζεται σε επιλεγμένα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης, ένα έργο 3.000 ετών που συγκαταλέγεται στα 100 δημοφιλέστερα παγκοσμίως.

Είναι ένας κόντρα ρόλος για τον γνωστό ηθοποιό, σε μια παράσταση που εντυπωσίασε και η οποία αντλεί έμπνευση από τη βιβλική μορφή του Ιώβ.  Ο Λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις σκηνοθέτησε το περασμένο καλοκαίρι την εξαιρετική παράσταση αρχαίου δράματος «Επτά επί Θήβας» στο Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος με τον Γιάννη Στάνκογλου και τον Χρήστο Στυλιανού (η παράσταση παίχθηκε με επιτυχία και στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας). Η παράσταση «Ιώβ» ανέβηκε στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης. Παρουσιάζει την ιστορία του Ιώβ, του «ήρωα» της Παλαιάς Διαθήκης που, από ένα καπρίτσιο του Σατανά, μπαίνει στο θεϊκό στόχαστρο. Ο Θεός τον υποβάλει σε απανωτές δοκιμασίες για να αποδειχθεί η αγάπη και η πίστη του σε αυτόν, τις οποίες εκείνος δέχεται αγόγγυστα, προκαλώντας τη χλεύη των γύρω του.

Ο Ιώβ είναι ίσως το βιβλικό πρόσωπο που έχει εμπνεύσει τα μεγαλύτερα πάθη στην ιστορία καθώς τα βάσανά του γεννούν ερωτήματα για το μέγα θέμα της θείας δικαιοσύνης (θεοδικία): αν οι καλοί και δίκαιοι υποφέρουν όπως ο Ιώβ, τότε ο Θεός δεν είναι ούτε καλός, ούτε δίκαιος, υποστηρίζουν πολλοί, ρίχνοντας λάδι σε μια θεολογική διαμάχη αιώνων.

Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις όπως έχει γραφτεί, πήρε αφορμή από την οικονομική κρίση που βύθισε τους Έλληνες στη φτώχια και την αβεβαιότητα, και ανέτρεξε στην ιστορία του Ιώβ στήνοντας μία παράσταση με λυρισμό  αλλά και σκληρότητα και μία εντυπωσιακή ερμηνεία από τον Θανάση Τσαλταμπάση.

Σκηνικά - Κοστούμια: Κατερίνα Αϊναροζίδου

Μουσική: Κώστας Ξενόπουλος

Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Παναγιώτα και Κώστας Ξενόπουλος

Φωτογραφίες παράστασης: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ.

Το κείμενο της παράστασης έχει μεταφραστεί από την Ελληνική Βιβλική Εταιρία.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα:Ελληνοαλβανική θεατρική συμπαραγωγή παρουσιάζεται στο ΔΗΠΕΘΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture