Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

"Γράμμα από το παρελθόν" στην οθόνη της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας

"Γράμμα από το παρελθόν" στην ...

Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου

Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου συνεχίζονται οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Πατρών στα Ster Cinemas. Θα προβληθεί η εξαιρετική ταινία "Γράμμα από το παρελθόν" για την αναζήτηση από εναν επιζώντα του ολοκαυτώματος των υπευθύνων για την εξόντωση της οικογένειάς του στο Άουσβιτς.

 

Σκηνοθεσία: Ατόμ Εγκογιάν

Σενάριο: Μπέντζαμιν Ογκουστ

Ηθοποιοί:  Κρίστοφερ Πλάμερ, Ντιν Νόρις, Μάρτιν Λαντάου, Πίτερ ΝταΚούνια

Φωτογραφία: Πολ Σαρόσι

Μοντάζ: Κρίστοφερ Ντόναλντσον

Μουσική: Μίκαελ Ντάνα

Χώρα: Καναδάς, Γερμανία (Έγχρωμη)

Διάρκεια: 95΄

 

Πρώτη Προβολή: Ώρα        6.00 μ.μ.

Δεύτερη Προβολή:               Ώρα        8.15 μ.μ.

Τρίτη Προβολή:   Ώρα        10.30 μ.μ.

 

Διακρίσεις:

- Venice Film Festival 2015. Βραβείο Vittorio Veneto Film Festival στον Atom Egoyan

- Mar del Plata Film Festival 2015. Βραβείο Κοινού στον Atom Egoyan

- Canadian Screen Awards. Βραβείο Πρωτότυπου Σεναρίου

- Πολλές Υποψηφιότητες

Ένας υπέργηρος επιζών του Ολοκαυτώματος, ο οποίος ζει σε γηροκομείο και πάσχει από άνοια, ακολουθεί τις οδηγίες ενός γράμματος που του έχει συντάξει ένας επίσης επιζών φίλος του και ξεκινά την αναζήτηση του υπευθύνου για την εξόντωση της οικογένειάς του στο Άουσβιτς.

 

Ο Εγκογιάν επαναδιαπραγματεύεται τις ευθύνες μας απέναντι στην ιστορική μνήμη μέσα από ένα αγωνιώδες στην εξέλιξή του οδοιπορικό στο χώρο και το χρόνο, ποτισμένο με διακριτικό χιτσκοκικό άρωμα.

 

Διαμάντι ο Κρίστοφερ Πλάμερ ο οποίος προσεγγίζει τον κεντρικό ρόλο με την αξιοπρέπεια και τη στιβαρότητα της υποκριτικής του στόφας, αλλά και μια εύθραυστη ανθρώπινη νότα που είναι συγκινητική.

 

Με το θέμα της δικαιοσύνης καταπιάνεται η ταινία «Γράμμα από το παρελθόν» («Remember- -Θυμάσαι», όπως ειναι ο πρωτότυπος τίτλος) του Ατόμ Εγκογιάν. Θρίλερ με κεντρικό ήρωα ένα σχεδόν 90άρη, που υποφέρει από άνοια, Εβραίο, τον Ζεβ Γκούντμαν, από τα λιγοστά, όπως μαθαίνουμε, επιζήσαντα θύματα του Αουσβιτς, ο οποίος, βοηθούμενος από έναν άλλο, επιζήσαντα όπως κι αυτός, συνομήλικό του, αν και ανάπηρο, Εβραίο, αναλαμβάνει μιαν αποστολή εκδίκησης: να ανακαλύψει και να σκοτώσει τον αξιωματικό των Ες Ες, υπεύθυνο για την εξόντωση στο στρατόπεδο του Αουσβιτς, των οικογενειών τους.

Ο Εγκογιάν αφηγείται την πορεία του Ζεβ άλλοτε με μακρινά κι άλλοτε με κοντινά, πάντα όμως ακίνητα, ιδιαίτερα προσεγμένα εικαστικά, πλάνα, αναπτύσσοντας με μικρολεπτομέρειες που κάνουν πιο οικείο το χαρακτήρα του ήρωά του, καταγράφοντας τις διάφορες καταστάσεις έτσι ώστε να δημιουργείται το κατάλληλο (συχνά χιτσκοκικής έμπνευσης) σασπένς, χρησιμοποιώντας με φαντασία τη μουσική, για να μας προσφέρει ένα αρκετά συναρπαστικό, σκοτεινό θρίλερ, στα όρια του νουάρ, με ένα εξαιρετικό, απρόσμενο φινάλε, που ρίχνει φως και στο βασικό θέμα της ταινίας.

Στις μικρές εκπλήξεις της ταινίας, η εξαίρετη ερμηνεία του Ντον Νόρις (γνωστού μας από τη θαυμάσια τηλεοπτική σειρά «Breaking Bad»), στο ρόλο του γιου ενός ναζί, που υποδέχεται τον Ζεβ, πιστεύοντας πως είναι φίλος του ναζί πατέρα του για να ανακαλύψει εξοργισμένος πως πρόκειται για Εβραίο.

ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ

 

Αν και δεν αποτελεί ακριβώς επιστροφή σε φόρμα, το Γράμμα από το παρελθόν είναι μια μεγάλη ανακούφιση σε σχέση με τις πολλές πρόσφατες στραβοτιμονιές του κάποτε εξαιρετικά υπολογίσιμου Άτομ Εγκογιάν, κυρίως γιατί βασίζεται σε ένα εξαιρετικό, γεμάτο σασπένς σενάριο. Το δράμα, που είδαμε στο περσινό Φεστιβάλ Βενετίας, δεν επιτρέπει αποκαλύψεις για τις λεπτομέρειες της πλοκής, καθώς η προσπάθεια ενός γηραιού ανθρώπου, του αμνησιακού Ζεβ, αμέσως μετά τον θάνατο της συζύγου του, να βρει τον δολοφόνο της οικογένειάς του, 70 χρόνια πριν, στο στρατόπεδο του Άουσβιτς, κρύβει μυστικά και πολύ περισσότερες ανατροπές κατά τη μακρά διαδρομή του προς τη λύτρωση. Πρόκειται για ένα έργο ταυτότητας και εκδίκησης, με γνώση και μαστοριά φτιαγμένο, που υποστηρίζεται μοναδικά από τον Κρίστοφερ Πλάμερ σε μια πολύ δύσκολη ερμηνεία, αφού καλείται συνεχώς να αντιδρά με άξονα την προχωρημένη ηλικία του, την εναλλαγή στα ξέφωτα και στα τρίσβαθα της άνοιας και με απωθημένες πληροφορίες που αφυπνίζονται από τα περιστατικά που συμβαίνουν ερήμην του ή πυροδοτούνται έντεχνα από τον φίλο του στο γηροκομείο – εξαιρετικός και ο Μάρτιν Λαντάου. Το φινάλε είναι αριστοτεχνικό και αποζημιώνει.

θοδωρησ κουτσογιαννοπουλοσ

 

ΑΤΟΜ EGOYAN

Γεννήθηκε στην Αίγυπτο από Αρμένιους γονείς και μεγάλωσε στον Καναδά. Οι γονείς του ήταν και οι δύο ζωγράφοι και ο ίδιος ήθελε να γίνει σεναριογράφος, αλλά τον κέρδισε το σινεμά.

 

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Γράμμα από το παρελθόν 2015,  Η αιχμάλωτη 2014, Τα δεσμά του διαβόλου 2013, Venice 70: Future Reloaded 2013, Mundo Invisível 2012, Υποψία 2009, Adoration 2008, Chacun son cinéma ou Ce petit coup au coeur quand la lumière s’éteint et que le film commence 2007, Citadel 2006, Where the Truth Lies 2005, Ararat 2002, Close 2001, Diaspora 2001, The Line 2000, Krapp’s Last Tape 2000, Felicia’s Journey 1999, Yo-Yo Ma Inspired by Bach 1997, Bach Cello Suite #4: Sarabande 1997, Το γλυκό πεπρωμένο 1997, A Portrait of Arshile 1995, Exotica 1995, Calendar 1993, Gross Misconduct: The Life of Brian Spencer 1993, Montréal vu par... 1991, The Adjuster 1991, Speaking Parts 1989, The Twilight Zone 1989, Looking for Nothing 1988,

Alfred Hitchcock Presents 1987-1988, Friday the 13th: The Series 1987, Family Viewing 1987, In This Corner 1985, Men: A Passion Playground 1985, Next of Kin 1984, Open House 1982, Peep Show 1981, After Grad with Dad 1980, Howard in Particular 1979, Lust of a Eunuch 1977.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture