Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Αντιμετωπίστε επιτυχώς το αυξημένο σάκχαρο αίματος

Αντιμετωπίστε επιτυχώς το αυξημένο σάκχαρο αίματος

...όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Το αυξημένο σακχάρο στο αίμα είναι μία από τις πιο συχνές διαταραχές σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Είτε ανήκετε στην κατηγορία των παθούντων είτε έχετε κάποιον συγγενή ή φίλο με το ίδιο πρόβλημα που θέλετε να βοηθήσετε, αυτό το άρθρο είναι για εσάς!

 

Τα καλά -και κακά- νέα
Καταρχάς, έχετε υπόψη σας ότι είτε πρόκειται για μια πρόσκαιρα αυξημένη τιμή, είτε για μία χρόνια κατάσταση (ήτοι για Σακχαρώδη Διαβήτη), τα καλά νέα είναι ότι:

1) η κατάσταση αυτή είναι μία από τις πιο καλά μελετημένες όσον αφορά την αντιμετώπιση και τη θεραπεία της ΚΑΙ

2) στις περισσότερες περιπτώσεις το αυξημένο σάκχαρο ανταποκρίνεται επιτυχώς σε συστηματικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, και πιο συγκεκριμένα διατροφής και άσκησης.

Δυστυχώς (και εδώ κολλάνε τα «κακά» νέα), το αυξημένο σάκχαρο είναι συνήθως συνάρτηση περισσότερων του ενός παραγόντων και πιο συγκεκριμένα των εξής: κληρονομικότητα, αυξημένο βάρος, κακή διατροφή, έλλειψη φυσικής δραστηριότητας ή/και καθιστική ζωή, συνοδές παθήσεις (δηλαδή άλλες παθήσεις που έχουν σαν παρενέργεια το αυξημένο σάκχαρο όπως πολυκυστικές ωοθήκες) κλπ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χρειάζεται και μία πολυπαραμετρική αντιμετώπιση – άρα δεν είναι απλώς θέμα του να αλλάξετε ένα μόνο από τα παραπάνω

Προτού προχωρήσουμε… τα βασικά
Πριν μιλήσουμε για το πώς αντιμετωπίζουμε μια τέτοια κατάσταση, καλό είναι να γνωρίζετε ότι υπάρχουν δύο είδη Σακχαρώδους Διαβήτη:

1) Ο Διαβήτης τύπου Ι, που πρακτικά σημαίνει ότι το άτομο αυτό έχει εξαρχής ανάγκη εξωγενούς χορήγησης ινσουλίνης και δεν είναι σε θέση διαφορετικά να ρυθμίσει το σάκχαρό του

2) Ο τύπου ΙΙ, ο οποίος εμφανίζεται συνήθως σε μεγαλύτερη ηλικία, σαν αποτέλεσμα του τρόπου ζωής και ανάλογα με την σοβαρότητά του, αντιμετωπίζεται είτε με αλλαγές στον τρόπο ζωής, είτε/και με φαρμακευτική αγωγή είτε/και με χορήγηση ινσουλίνης.

Τι μπορώ να κάνω;
Είτε το αυξημένο σάκχαρο είναι πρωτόγνωρο εύρημα είτε έχετε διεγνωσμένο Διαβήτη,  τότε μάλλον είναι καιρός για αλλαγές στον τρόπο ζωής σας! Τι είδους αλλαγές; Μα φυσικά αλλαγές στην διατροφή και τις συνήθειες άσκησης.

 

1. Αλλαγές στη διατροφή και το βάρος

Σε περίπτωση που το βάρος σας είναι άνω του φυσιολογικού, το πρώτο και κύριο μέλημά σας θα πρέπει να είναι η απώλεια αυτού του υπερβάλλοντος βάρους. Συχνά, η αλλαγή αυτή και μόνο είναι αρκετή για να δείτε σημαντική βελτίωση στις τιμές σακχάρου. Επειδή, όμως, το σάκχαρο είναι άμεσα σχετιζόμενο και με το τι ακριβώς καταναλώνουμε, είναι εξίσου σημαντικό να υιοθετήσετε μια διατροφή μεσογειακού τύπου.

Να τι εννοούμε με αυτό:

Προτιμάτε ολικής άλεσης υδατάνθρακες, δηλ. ολικής άλεσης ψωμί, ζυμαρικά, κλπ

Φροντίστε να προσλαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες μέσα από την κατανάλωση αφθονίας φρούτων και λαχανικών αλλά και ολικής άλεσης υδατανθράκων όπως αναφέραμε.

Περιορίστε κατά το δυνατόν τα κακής ποιότητας λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στα αλλαντικά και στο επεξεργασμένο κρέας, στα σφολιατοειδή και γενικά στα επεξεργασμένα και τυποποιημένα γλυκών – ειδικά αυτών που εκτός από ζάχαρη φτιάχνονται με κρέμες ζαχαροπλαστικής και σφολιάτας.

Αντίθετα, ενισχύστε τη διατροφή σας με μονοακόρεστα λιπαρά μέσα από την κατανάλωση ελαιολάδου, ξηρών καρπών και λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, το φαγκρί, η πέστροφα, ο κολιός κλπ

Παράλληλα, είναι σημαντικό να μετριάσετε την κατανάλωση αλκοόλ, σε περίπτωση που αυτή είναι αυξημένη: εδώ καλύτερα να δουλέψετε με στόχους, με βάση την τωρινή σας κατανάλωση. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να περιορίσετε το αλκοόλ στις κοινωνικές εξόδους και αντίστοιχα δουλέψτε το να μένετε στο 1-2 ποτά σταδιακά.

2. Αλλαγές στις συνήθειες άσκησης

Εξίσου πολύ σημαντικό είναι να αλλάξετε τις συνήθειες άσκησής σας. Εδώ, τρία είναι τα κύρια θέματα στην επιλογή του είδους της δραστηριότητας που θα ακολουθήσετε:

Βρείτε κάτι που σας αρέσει να κάνετε

Ακούγεται σχεδόν αυτονόητο, δεν είναι όμως. Οι γιατροί συνήθως συστήνουν περπάτημα, αν όμως προτιμάτε τον χορό, μπορεί να φανεί εξίσου αποτελεσματικός. Θυμηθείτε ότι αν δεν παίρνετε έστω μια μικρή ευχαρίστηση από την δραστηριότητα που επιλέξατε, οι πιθανότητες να την ακολουθήσετε μακροπρόθεσμα είναι ελάχιστες.

Ένταση και διάρκεια

Αυτό, ευτυχώς, είναι κάτι που δουλεύεται σιγά σιγά. Κανείς δεν περιμένει από εσάς να ξεκινήσετε το τρέξιμο αν έχετε να πάτε για περπάτημα από χρόνια. Ξεκινήστε σταδιακά και σταθερά: κατακτήστε πρώτα έναν βασικό στόχο, για παράδειγμα το να αφήνετε το αμάξι σας πιο μακριά και να περπατάτε 20 λεπτά μέχρι τη δουλειά κάθε πρωί, και στη συνέχεια δουλέψτε στο να αυξήσετε την ένταση ή την διάρκεια των ασκήσεών σας.

Συ-στη-μα-τι-κό-τη-τα

Προσέξατε πώς το τονίσαμε αυτό; Γιατί είναι ίσως το πιο σημαντικό. Κανένα είδος άσκησης δεν έχει νόημα αν απλώς το κάνετε μια-δυο φορές και μετά το αφήσετε.

Πάντα θα υπάρχει κάποια αφορμή να παραλείψετε την προπόνησή σας: λιγοστός χρόνος, καθημερινή κούραση, υποχρεώσεις, κακοκαιρία… Στο τέλος όμως, είναι στο χέρι σας να δημιουργήσετε χρόνο στο πρόγραμμά σας, να παραβλέψετε την κούραση της ημέρας ή να βρείτε τις κατάλληλες για εσάς ημέρες για άσκηση.

Η ζωή με το διαβήτη

Ο Διαβήτης είναι συχνά ένα θέμα ταμπού και η διάγνωσή του συνοδεύεται από μεγάλη ανασφάλεια για τους πιθανούς κινδύνους. Έτσι, δεν σας αδικούμε αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται βουνό. Πιστέψτε μας, όμως, πως όλες οι παραπάνω αλλαγές δεν είναι τόσο δύσκολες.

Ίσως μάλιστα στην πορεία ανακαλύψετε ότι αυτός ο νέος τρόπος ζωής σας προσφέρει ένα σωρό οφέλη πέρα από το σάκχαρό σας: περισσότερη ενέργεια στην ημέρα σας, περισσότερη αυτοπεποίθηση με το σώμα σας ακόμα και περισσότερη ευχαρίστηση όταν θα καταναλώνετε ένα γλυκό, ξέροντας ότι δεν θα σας κάνει κακό

Αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία. Αν χρειάζεστε βοήθεια στο να εντάξετε τις αλλαγές αυτές όσο πιο ομαλά γίνεται στη διατροφή σας, ελάτε να βρούμε μαζί τον πιο εύκολο τρόπο. Καλέστε μας τώρα στο 2610 220159 για να κλείσετε ραντεβού.

Info:

Ευτροφία

Μαιζώνος 52, 26221, Πάτρα

Τηλ: 2610 220159

Website: www.eutrofia.gr

Facebook:  eutrofiapatra

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being