Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΕΝΤΙΘ ΠΙΑΦ: Ο ΘΡΥΛΟΣ ΠΟΥ ΘΑ «ΖΩΝΤΑΝΕΨΟΥΝ» ΟΙ TIGER LILLIES ΤΕΤΑΡΤΗ 24/8 ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ (ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΘΙΑΣΟΥΣ)

ΕΝΤΙΘ ΠΙΑΦ: Ο ΘΡΥΛΟΣ ΠΟΥ ΘΑ «ΖΩΝΤΑΝΕΨΟΥΝ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Δεν μετανιώνω για τίποτα

Πέραν των εγχώριων θιάσων, που «κλείνουν» σύντομα το φεστιβαλικό μας θέρος, μια μονάχα συναυλία ενσωματώνει την Πάτρα στο διεθνές καλλιτεχνικό τοπίο: οι τρεις εκκεντρικοί πανκ λονδρέζοι Tiger Lillies επιστρέφουν στα μέρη μας για να υμνήσουν τη μούσα τους, τη θρυλική γαλλίδα τραγουδίστρια Εντιθ Πιάφ, την προσεχή Τετάρτη 24 του μηνός στο Αρχαίο Ωδείο. Με αγγλικές διασκευές των πασίγνωστων τραγουδιών της θα υποκλιθούν στο διάσημο είδωλο της ραγισμένης  καρδιάς. Το πρόγραμμα «Madame Piaf» παρουσιάστηκε ήδη στο γαλλικό και βρετανικό κοινό με αφορμή την περσινή επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση της αξεπέραστης ερμηνεύτριας. Ποιά ήταν όμως η πληγωμένη ζωή της Πιαφ, που διηγούνται οι μεγάλες επιτυχίες της;

ΤΟ ΣΠΟΥΡΓΙΤΑΚΙ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΜΠΑΡΕ

«La vie en rose» (1946),  «Padam, Padam» (1951),  «La Foule» (1957), «Je ne regrette rien» (1960). Ολοι γνωρίζουν αυτά τα κομμάτια που έχρισαν την Πιαφ εθνική τραγουδίστρια της Γαλλίας. Η κόρη του νορμανδού ακροβάτη δρόμου και της ιταλογαλίδας μετανάστριας τραγουδίστριας υπαίθριων καφέ, μεγάλωσε μέσα στον υπόκοσμο του μεταπολεμικού Παρισιού και από μικρή γνώρισε τη φτώχεια, την εγκατάλειψη και την πορνεία. Επιρρεπής στους παράφορους έρωτες, έχασε στα 17 της το μοναδικό της παιδί από μηνιγγίτιδα ενώ είχε ξεκινήσει την πορεία της ως τραγουδίστρια στην κακόφημη περιοχή της Pigalle. Η φωνή της προσέλκυσε τελικά την προσοχή του Louis Leplée, διευθυντή του πιο κομψού καμπαρέ των Ηλύσιων Πεδίων, ο οποίος και την καθιέρωσε με το όνομα: Môme Piaf, δηλαδή μικρό σπουργίτι. Στην ουσία πάντως η καριέρα της απογειώθηκε σε κλαμπ, καμπαρέ και οίκους ανοχής κατά τη γερμανική κατοχή. Στα 20 χρόνια της βγάζει τον πρώτο της δίσκο, ενώ τρία χρόνια μετά θα κάνει το ντεμπούτο της και στο σινεμά. Ακολουθούν περιοδείες, επαφές με σπουδαίες προσωπικότητες της τέχνης και η πρώτη της τεράστια επιτυχία: το La vie en rose.

ΟΙ ΕΡΩΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΥΖΥΓΟΣ

Κοντή, ασχημούλα και μονίμως μαυροντυμένη με βαμμένα φρύδια τύπου Ντήντριχ, δημιουργεί μια κατάδική της εικόνα, ενώ η τραγικά «κελαριστή» φωνή της δεν μοιάζει με καμία άλλη. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής της υποφέρει από ερωτικά πάθη, κατάθλιψη, σπασμένα κόκαλα από τροχαία, εξάρτηση από τη μορφίνη και αλκοολισμό που της προκαλεί παραισθήσεις και αμνησία. Ο μεγάλος και πολυσυζητημένος έρωτάς της ήταν ο πυγμάχος, Marcel Cerdan, που πέθανε πρόωρα σε αεροπορικό δυστύχημα. Κάνει δυο γάμους, ο δεύτερος μάλιστα είναι η κατάληξη του τελευταίου της πάθους:γοητεύεται σφόδρα από τον ελληνοπαριζιάνο Θεοφάνη Λαμπουκά, ένα κούκλο 26χρονο τραγουδιστή- πρώην κομμωτή, τον οποίο προώθησε καλλιτεχνικά και του έγραψε τραγούδια όπως είχε συμβεί με τους Αζναβούρ, Μοντάν και Μουστακί.  Μάλιστα τον είχε βαπτίσει Τheo Sagapo, από το ελληνικό «Σ’ αγαπώ».

Η Πιαφ αποχαιρέτησε το επίγειο πάλκο στις 10 Οκτωβρίου 1963, μια μέρα πριν τον «κολλητό» της κινηματογραφιστή Ζαν Κοκτώ. Πέθανε φτωχή και χρεωμένη στα 48 της, στο Plascassier της Γαλλίας αλλά η σορός της μεταφέρθηκε άμεσα από το Θεοφάνη στο «φωτεινό», λατρεμένο της Παρίσι που την ανέδειξε κορυφαία ερμηνεύτρια της γαλλικής chanson αλλά και τεράστια βεντέτα του 20ου αιώνα.

(Θυμίζουμε πως μετά τα διάφορα φιλμ για τη ζωή της, μεγάλη αίσθηση έκανε η πρόσφατη (2008) βιογραφική ταινία που χάρισε στην Μαριόν Κοτιγιάρ Οσκαρ. Η Πιαφ  αποτελεί διαχρονική έμπνευση και για τον ιδιοφυή front man των Tiger Lilles,  Martyn Jacques, που ηγείται του μουσικοθεατρικού καμπαρέ θεάματος που θα δούμε).

* Τετάρτη 24/8 στις 9.30 μ.μ. στο πλαίσιο του 35ου Φεστιβάλ του ΟΚΠΕ. Εισιτήρια 20 και 15 ευρω θα βρείτε στα καταστήματα Dur, Γωνιά του Βιβλίου, Discover, Music Sration. Χορηγοί Dur, Βυζαντινό, Εuroline Μπακολιάς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View