Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Νοσταλγία και χιούμορ υπόσχεται το "Όλοι Θέλουν από Λίγο!!" του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ - Από 18 Αυγούστου στην Ελλάδα

Νοσταλγία και χιούμορ υπόσχεται το "...

Σε διανομή της εταιρείας Feelgood

Αναμφίβολα με ενδιαφέρον αναμένουν οι σινεφίλ τη νέα ταινία του 56χρονου Αμερικανού σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ «Όλοι Θέλουν από Λίγο!! - Everybody Wants Some!!» που θα βγει στις ελληνικές αίθουσες μετά τον Δεκαπενταύγουστο και πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016, σε διανομή της Feelgood. Το φιλμ αναμένεται να το δούμε και στην Πάτρα.

Πρόκειται για το νέο κινηματογραφικό project του Richard Linklater μετά το αριστουργηματικό «Boyhood - Μεγαλώνοντας» που έφερε έως τα Όσκαρ τον Ανεξάρτητο Αμερικανό δημιουργό Λινκλέιτερ και το γυρισμένο στην Ελλάδα (σε Καρδαμύλη και Πύλο Μεσσηνίας) «Before Midnight – Πριν τα Μεσάνυχτα» με την Ζιλί Ντελπί και τον Ίθαν Χοκ.

Το «Όλοι Θέλουν από Λίγο!!» είναι ένα νεανικό κολεγιακό φιλμ καθώς και το πνευματικό σίκουελ της ταινίας ορόσημο των ‘90s, «Dazed and Confused» που είχε σκηνοθετήσει ο Λινκλέιτερ και τον είχε πρωτοκαθιερώσει.

O δημοφιλής σκηνοθέτης με την αυθεντική ματιά παρακολουθεί το σαββατοκύριακο μιας παρέας νεαρών καθώς ανακαλύπτουν τον κόσμο και κυρίως τον εαυτό τους κάπου στο Τέξας των αρχών της δεκαετίας του 1980. Εν μέσω παγκόσμιων αλλαγών, μια παρέα πρωτοετών κολεγιόπαιδων που παίζει μπέιζμπολ έρχεται σε επαφή με τις γνωστές κλίκες του αμερικάνικου πανεπιστημίου, τα ατελείωτα πάρτι και το ίδιο το αμερικάνικο όνειρο.

Νοσταλγικό και άτυπα φιλοσοφημένο, το «Everybody Wants Some» είναι μια περιπλάνηση στο παρελθόν με συνοδοιπόρο τον Richard Linklater, ένα φρέσκο και ταλαντούχο καστ και ένα ροκ σάουντρακ που…σκοτώνει και αναστατώνει, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Blake Jenner (Glee), o Tyler Hoechlin (Teen Wolf), ο Austin Amelio (The Walking Dead, Knight of Cups), η Zoey Deutsch (Dirty Grandpa) και ο Wyatt Russell (22 Jump Street), γιος της Goldie Hawn και του Kurt Russell.

Το «Everybody Wants Some» ήταν η ταινία έναρξης στο SXSW Film Festival, τον περασμένο Μάρτιο ενώ οι έως τώρα εισπράξεις της φτάνουν τα 4 εκατομμύρια δολάρια.

Ένα ακόμα διαμάντι από τους καλύτερους της Αμερικής! The Hollywood Reporter

Ατελείωτα γοητευτικό και ύπουλα σοφό! Indiewire

Ξεκαρδιστικό και παραπλανητικά βαθύ! Time out

Το Dazed and Confused συναντά τα 80’s…Κολλάει ένα χαμόγελο στο πρόσωπο που δε φεύγει με τίποτα! Rolling Stone

Είναι αδύνατο να μην περάσεις καλά με αυτή την παρέα! The New York Times

Μεταδοτικά αστείο! The Guardian

Η εμπειρία που χαρίζει η ταινία θυμίζει στοχαστική ευφορία! Village Voice

Το φιλμ «Όλοι Θέλουν από Λίγο!!» είναι μια –συγκαλυμμένα- πανέξυπνη κωμωδία που παρακολουθεί μια παρέα καθώς βρίσκει τον δρόμο της ανάμεσα στην ελευθερία και την ευθύνη μιας ενηλικίωσης χωρίς επίβλεψη. Τον Σεπτέμβριο του 1980 ο κόσμος είναι σε μεταβατικό στάδιο.

Ο πρώην ηθοποιός και κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ronald Reagan, είναι ο αντίπαλος του προέδρου Jimmy Carter. Στην Ανατολική Ευρώπη οι εργάτες στήνουν σωματεία, αποδυναμώνοντας το καταπιεστικό καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης. Στο Southeast Texas State University, ένας πρωτοετής, ο Jake Bradford (Blake Jenner), κάνει τα πρώτα του βήματα προς την ενηλικίωση.

«Είναι αρκετά αυτοβιογραφική ταινία» ομολογεί ο υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Richard Linklater.

«Αναπολώντας το παρελθόν, νιώθω ότι είχε πλάκα το κολλέγιο, όχι μόνο για μένα, αλλά και γιατί ήταν μια πολιτισμικά ενδιαφέρουσα στιγμή. Βρισκόμασταν ακόμα στα τέλη του ’70. Αυτό που τώρα κάποιοι θεωρούν αρχές του ’80, “έσκασε” το ’82 με ’83».

Μόλις φτάνει στην εστία της ομάδας μπέιζμπολ, τον Jake υποδέχονται ο Glenn McReynolds (Tyler Hoechlin) και ο συγκάτοικος του, Roper (Ryan Guzman). «O McReynolds και ο Roper θεωρούν δική τους ευθύνη να σκληραγωγήσουν τους νεοφερμένους» λέει ο Hoechlin, εξηγώντας την πασιφανή εχθρικότητα του χαρακτήρα που υποδύεται. «Στο λύκειο, ο Jake ήταν διάσημος αθλητής» ανέφερε ο Blake Jenner. «Είναι συνηθισμένος να τον σέβονται, αλλά γρήγορα μαθαίνει ότι κάτι τέτοιο δε σημαίνει τίποτα στο κολέγιο».

Τα πράγματα γίνονται χειρότερα καθώς ο Jake είναι pitcher (ρίπτης) στο μπέιζμπολ, μια θέση που ο McReynolds θεωρεί παράταιρη και την οποία χαρακτηρίζει ως αναγκαίο κακό, γνώμη που μοιράζεται με ένα μάτσο τύπους όπως ο Willoughby (Wyatt Russell), που είναι λάτρης της μαριχουάνας, ο Jay Niles (Juston Street), μια κινούμενη βόμβα με παραισθήσεις που πιστεύει ότι είναι η μετενσάρκωση του διάσημου παίχτη του μπέιζμπολ Nolan Ryan, ο Nesbit (Austin Amelio), ένας παρορμητικός τζογαδόρος και ο Billy Autry (Will Brittain) που μασάει καπνό και που οι συγκάτοικοι του του αποδίδουν τα λιγότερο κολακευτικά παρατσούκλια του κόσμου.

Το αντίπαλο δέος είναι ο χαρισματικός και γρήγορος στην ομιλία Finnegan (Glen Powell). «Κάνει φάρσες, αλλά δεν είναι κακός. Πρόκειται για ιεροτελεστία» λέει ο Powell. O Finn προστατεύει τους πρωτοετείς, καθοδηγώντας τους σε αυτόν τον λαμπρό καινούριο κόσμο χωρίς περιορισμούς. «Ο Finn έχει δύο μεγάλες αγάπες» λέει ο Powell. «Το μπέιζμπολ και το σεξ. Όταν παίζει μπέιζμπολ, σκέφτεται το σεξ. Και όταν κάνει σεξ, σκέφτεται το μπέιζμπολ».

Η ξενάγηση ξεκινάει με μια επίσκεψη στους κοιτώνες των κοριτσιών, όπου ο Jake τραβάει την προσοχή της Beverly (Zoey Deutch), μιας πρωτοετούς στις θεατρικές σπουδές. «Η Beverly έχει όλα όσα λείπουν από τον Jake», λέει η Deutch. «Είναι μια ηθοποιός που δεν κατέχει τίποτα από τον κόσμο των αθλημάτων. Ο Jake δεν ξέρει τίποτα για το θέατρο. Όμως, υπάρχει μια έλξη και έχουν μπροστά τους ένα Σαββατοκύριακο για να την εξερευνήσουν πριν αρχίσουν τα μαθήματα και η ρουτίνα».

Η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την πρώτη μέρα του σχολείου έχει αρχίσει και τα αγόρια πέφτουν με τα μούτρα σε ότι έχει να τους προσφέρει το 1980. Την πρώτη νύχτα, η παρέα σκάει στην πόλη με τα κολλητά τζιν και τα πουκάμισα από πολυεστέρα για να χορέψουν μέχρι το πρωί στην τοπική ντίσκο και να καταλήξουν σε ένα «βλαχόμπαρο». Πριν τελειώσει το Σαββατοκύριακο, ο Jake και η παρέα του έχουν χτυπηθεί με Van Halen και Cheap Trick και έχουν επιβιώσει από το πρώτο τους χοροπηδητό σε συναυλία πανκ.

«Έχω μια προσωπική σύνδεση με το κάθε τραγούδι στην ταινία» επισημαίνει ο Linklater. «Ήθελα να μοιραστώ το αίσθημα του πώς ήταν να ακούς αυτά τα τραγούδια από το ραδιόφωνο, να τα χορεύεις σε ντίσκο ή κάντρι μπαρ, ή στο σπίτι σου ή στο αυτοκίνητο. Η ντίσκο ακόμα υπήρχε (έσβησε μετά από ένα χρόνο), η κάντρι ήταν ξαφνικά στη μόδα σε μέρη που μέχρι τότε δεν ακουγόταν, το μέταλ ήταν στα πάνω του, η πανκ και το νιου γουέιβ ήταν οι νέες και συναρπαστικές εναλλακτικές, και τα πρώιμα παραδείγματα αυτού που θα γνωρίζαμε ως χιπ χοπ αργότερα μόλις ξεπετάγονταν. Ήταν μια ενδιαφέρουσα μουσική στιγμή, με τόσους πολλούς καλλιτέχνες στο ζενίθ τους και τόσα διαφορετικά είδη να μοιράζονται τη σκηνή».

Στην ταινία ένα συγκεκριμένο τραγούδι ενσωματώνει απόλυτα το πνεύμα του Linklater. «Το Everybody Wants Some των Van Halen είναι ένα τραγούδι που πιάνει το χιούμορ του να είσαι δεκαοχτώ. Όταν είσαι νέος και παθιασμένος, θες να τα έχεις όλα. Υποθέτεις ότι είναι αυτονόητο δικαίωμα σου, γιατί είσαι πολύ νέος για να ξέρεις τι συμβαίνει πραγματικά».

Το 1993, ο Richard Linklater απέδωσε τη πεμπτουσία του κολλεγίου μιας κωμόπολης στη δεκαετία του ’70 στο Dazed and Confused όπου μεταξύ των ηθοποιών που έπαιζαν ήταν και ο ανερχόμενος τότε Μάθιου Μακόναχι. «Αυτή είναι μια ταινία που θα έκανα πριν από καιρό» σχολιάζει ο σκηνοθέτης. «Είναι ωραίο να γυμνάζεις πάλι αυτούς του μύες και να χρησιμοποιείς πάλι αυτό το κομμάτι του εγκεφάλου, αλλά με περισσότερη εμπειρία».

Όπως είχε κάνει και στο Dazed and Confused έτσι κι εδώ ο Linklater συγκέντρωσε μια ομάδα από νέους και σχετικά άγνωστους ηθοποιούς για την ταινία. «Έχει τόση πλάκα να δουλεύεις με τη νέα γενιά ηθοποιών. Και στις δύο ταινίες, επιλέγω αυτόν που νιώθω ότι θα είναι ο καλύτερος ηθοποιός για τον ρόλο, ανεξάρτητα από την εμπειρία και το πόσο γνωστός είναι», τόνισε ο σκηνοθέτης.

Το «Everybody Wants Some!!» είναι η 1η ταινία για πολλούς από τους ηθοποιούς της όπως ο Temple Baker, που υποδύεται τον Tyrone Plummer, ο οποίος δεν έχει ξαναπαίξει από τη σχολική παράσταση του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture