Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Την Τρίτη στις "Γραμμές Τέχνης" της Πάτρας παρουσιάζεται το εργαστήρι "Γλώσσα-Γνώση-Γραφή"

Την Τρίτη στις "Γραμμές Τέχνης"...

Έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο από τον Δημοσθένη Κερασίδη

Στον θεατρικό πολυχώρο «Γραμμές Τέχνης» στην οδό Μαιζώνος 271, στην Πάτρα, την Τρίτη 31Μαΐου 2016, θα γίνει η παρουσίαση του Εργαστηρίου ΓΛΩΣΣΑ-ΓΝΩΣΗ-ΓΡΑΦΗ, το οποίο έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο τον Φθινόπωρο του 2016.

Ο εισηγητής του Εργαστηρίου, Δημοσθένης Κερασίδης θα ενημερώσει το κοινό πως στο πλαίσιο αυτού του εργαστηρίου, διαβάζουμε κείμενα λογοτεχνικά, φιλοσοφικά, ψυχαναλυτικά, διατυπώνουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας που αυτά μας δημιούργησαν και στη συνέχεια μέσω ασκήσεων (γραπτών ή προφορικών, ατομικών ή ομαδικών) αυτοέκφρασης, αφήγησης και επικοινωνίας ερχόμαστε σε επαφή με μονοπάτια της γνώσης, με λογοτεχνικά είδη, αλλά, το κυριότερο, ανοιγόμαστε στον δρόμο που οδηγεί στον εαυτό μας και στους άλλους.

Επιμένω να το ορίζω ως εργαστήριο και όχι σεμινάριο, γιατί είναι βιωματικό, διαδραστικό, επικοινωνιακό. Παράλληλα αίρει τη διάσταση διδάσκοντος-διδασκομένου και βέβαια αποφεύγει να ολισθήσει σε μια συσσώρευση γνώσεων, εστιάζοντας πρωτίστως στην ανίχνευση, επεξεργασία και ενίσχυση των εσωτερικών μας υλικών και δυνάμεων, σε μια προσπάθεια να σταθούμε όρθιοι μέσα σ' αυτή τη λαίλαπα που ζούμε, τονίζεται στο δελτίο Τύπου.

Λίγα λόγια για το ταξίδι

Η έκφραση μέσω του λόγου και της γραφής, καθώς και η επικοινωνία με τον εαυτό μας και τους άλλους, ιδίως στην εποχή μας, αποτελούν σημαντικά μέσα της ψυχικής και πνευματικής αφύπνισης-ενδυνάμωσης. Στο πλαίσιο αυτού του εργαστηρίου χρησιμοποιούμε τα εν λόγω εργαλεία, μέσω ειδικών ασκήσεων, ώστε να νιώσουμε εσωτερικά γεμάτοι. Οι σταθμοί αυτής της πορείας είναι οι παρακάτω έξι, οι οποίοι αντιστοιχούν στις συναντήσεις μας:

Σταθμός Πρώτος

Το ταξίδι αρχίζει με την ανάγνωση λογοτεχνικών και δοκιμιακών κειμένων με μια διάθεση στοχασμού και άντλησης απόλαυσης, αλλά παράλληλα εστιάζουμε στην έκφραση των συναισθημάτων μας και στον σχολιασμό των κειμένων αυτών με βάση τις σκέψεις που μας γεννούν.

Σταθμός Δεύτερος

Μέσα από πρωτότυπες ασκήσεις οδηγούμαστε στη γλωσσική και ψυχική έκφραση για να τονίσουμε τη συνάντηση του νοητικού και του συναισθηματικού μέρους της προσωπικότητάς μας. Σε αυτό το μονοπάτι αυτοέκφρασης χρησιμοποιούμε μια αφηγηματική τεχνική που το νήμα της περνά από το ένα πρόσωπο στο άλλο, συνθέτοντας έτσι ένα σενάριο, μια μυθ-ιστορία.

Σταθμός Τρίτος

Δεδομένου ότι πολιορκούμαστε από λάθη στη χρήση της γλώσσας μας σε διάφορα είδη κειμένων και μορφές επικοινωνίας, είναι ψυχοπνευματικά ωφέλιμο να μάθουμε βασικούς κανόνες γλωσσικής αισθητικής, κάτι που θα μας βοηθήσει να επικοινωνούμε, να μιλάμε και να διαβάζουμε σωστά.

Σταθμός Τέταρτος

Για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε καλύτερα το γλωσσικό μας αισθητήριο, είναι θετικό να γνωρίσουμε τις ιδιωματικές φράσεις, τις ρήσεις της παράδοσής μας (λόγιας και λαϊκής) που είναι χωνεμένες στην καθομιλουμένη του καιρού μας, όπως και τη γλώσσα που δημιουργείται στο σήμερα (αργκό, γλώσσα των νέων).

Σταθμός Πέμπτος

Μέσα από ασκήσεις συνεργασίας οι συμμετέχοντες παίζουν παιχνίδια επικοινωνίας-εμπιστοσύνης, αλλά επιπλέον, αφού επιλέξουν διάφορα τραγούδια, γράφουν ένα κείμενο γι’ αυτά. Έτσι ασκούνται στην ικανοποίηση της ανάγκης να βάζουν τα συναισθήματά τους σε λέξεις και να γίνονται καθρέφτης ο ένας του άλλου.

Σταθμός Έκτος

Επιπρόσθετα, στο στάδιο αυτό οι διδασκόμενοι ασκούνται στη γραφή παραμυθιού ή ενός αφηγήματος, σε κείμενα μικρής έκτασης, καθώς και στην ιαπωνική ποιητική φόρμα του χαϊκού.

Εισηγητής Δημοσθένης Κερασίδης

Έχει γεννηθεί στην Πάτρα και έχει σπουδάσει  Νομικά στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται ως επιμελητής εκδόσεων από το 1990. Οι πνευματικές του ανησυχίες αφορούν την ποίηση (ιδίως την ιαπωνική ποιητική φόρμα του χαϊκού), την πεζογραφία, την ψυχανάλυση, τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τα  θρησκειοφιλοσοφικά ρεύματα της Ανατολής. Ασχολείται με την κριτική λογοτεχνίας και την παρουσίαση κυρίως λογοτεχνικών βιβλίων.

Από το 2013 πραγματοποιεί το εργαστήριο «Γλώσσα-γνώση-γραφή ως μορφές αυτοέκφρασης και αυτοεμψύχωσης» στην Πάτρα και στην Αθήνα.

*Ενδεικτικά, θα αναγνωστούν και θα σχολιαστούν κείμενα-αποσπάσματα των παρακάτω:

Γ. Σεφέρη, Οδ. Ελύτη, Κ. Καβάφη, Ν. Καρούζου, Π. Ελυάρ, Αρ. Ρεμπώ, Ρ. Κενώ, Φρ. Κάφκα, Χ. Έσσε, Ου. Σαίξπηρ, Ό. Ουάιλντ, Α. Πόρτσια κ.ά. (από τον χώρο της ποίησης – λογοτεχνίας),

Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Προσωκρατικών, Επίκουρου, Βούδα, Όσσο, Λάο Τσε, Νίτσε, Σοπενχάουερ κ.ά. (από τον χώρο της φιλοσοφίας),

Φρόυντ, Γιούνγκ, Λαινγκ, Κρίστεβα, Λακάν, Ανζιέ κ.ά. (από τον χώρο της ψυχανάλυσης).

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture