Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: «Βαδίζοντας στα ίχνη του παρελθόντος» από το Αρσάκειο Γυμνάσιο - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Πάτρα: «Βαδίζοντας στα ίχνη του παρελθόν...

Επιτυχημένη εκδήλωση την περασμένη Πέμπτη

Με απόλυτη επιτυχία εστέφθη η παρουσίαση της τελικής εκδήλωσης της Γ’ Τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 το απόγευμα στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας.

Παρά τις αρχικές ανησυχίες λόγω του άστατου καιρού που επικρατούσε κατά τις απογευματινές ώρες στην περιοχή, η πραγματοποίηση της εκδήλωσης από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου, προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετών συμπολιτών , προσκεκλημένων αλλά και περαστικών από το σημείο εκκίνησης, το Δημοτικό Θέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» στην πλατεία Γεωργίου.

Μετά το καλωσόρισμα από τον υπεύθυνο καθηγητή του προγράμματος Θεολόγο κ. Σπύρο Σκιαδαρέση και την σύντομη αναδρομή στις δράσεις που προηγήθηκαν το τρέχον σχολικό έτος έως την τελική χθεσινή παρουσίαση, η υπεύθυνη του τμήματος Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Β/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας κα Ισμήνη Καβαλλάρη απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Εν συνεχεία οι μαθητές έψαλλαν τον Ολυμπιακό Ύμνο υπό τη διεύθυνση της μουσικού του Αρσακείου Γυμνασίου κας Χαρίκλειας Λυμπεροπούλου και αμέσως ξεκίνησαν εν πομπή την πορεία τους έως το Ρωμαϊκό Στάδιο μέσω της οδού Γεροκωστοπούλου, έχοντας ως συνοδούς πλήθος συμπολιτών μας. Ταυτόχρονα μαθητές διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια τα οποία ενημέρωναν τους συμπολίτες μας για τα σπουδαία Ρωμαϊκά Μνημεία της πόλης μας.

Στο Ρωμαϊκό Στάδιο οι μαθητές παρουσίασαν τα μέρη αυτού και την χρήση του κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, τότε που οι ιαχές των θεατών δήλωναν θαυμασμό και αγωνία.

Τελικός σταθμός το Ρωμαϊκό Ωδείο, το οποίο ήταν το επιστέγασμα της εκδήλωσης με την υιοθεσία αυτού από το Αρσάκειο Γυμνάσιο. Η κ. Γεωργία Μανωλοπούλου, υπεύθυνη εκπαιδευτικής δράσης Αρχ. Μουσείου Πατρών/ΕΦΑΑ και μέλος της κίνησης πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ», έκανε αναφορά στις δράσεις της κίνησης σε Πανελλήνιο επίπεδο και τη συνεργασία που είχε με το Αρσάκειο Γυμνάσιο Πατρών ευχόμενη την συνέχεια αυτής και σε άλλες δράσεις.

Εν συνεχεία τον λόγο πήρε η Διευθύντρια του σχολείου κ. Αικατερίνη Γεωργίου η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το συγκεκριμένο μνημείο είναι ένας χώρος που συνεχίζει δυναμικά στις μέρες μας να παράγει πολιτισμό» καθώς και ότι «χρειάζεται μια άλλου τύπου βίωση της κληρονομιάς μας, που δεν θα υπάρξει αν δεν αλλάξει εκ βάθρων το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Γιατί δεν θα διαθέτουμε δραστική προστασία της κληρονομιάς μας όσο κάθε Έλληνας πολίτης δεν θα είναι ένας συνειδητός ευαίσθητος και παθιασμένος φρουρός της». Τέλος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους καθώς και τον κ. Σταύρο Μπένο για την όλη συνεργασία κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Στη συνέχεια οι μαθητές μας ξενάγησαν με το δικό τους τρόπο στη Ρωμαϊκή Πάτρα, εστιάζοντας στο Ρωμαϊκό Ωδείο και την ιστορία του. Εξέφρασαν μέσα από τους στίχους του Γιώργου Σεφέρη την αγωνία τους για το πώς η σύγχρονη Ελλάδα διαχειρίζεται την τεράστια πολιτιστική της κληρονομιά. Μέσα από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Αρχαίο Θέατρο» στιγμάτισαν τον κάθε «ανύποπτο» Έλληνα που δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος και τη σημασία του χώρου, μέσα στον οποίο βρίσκεται. Ύμνησαν τέλος το χώρο αυτό του πολιτισμού με ένα σύντομο  μουσικοκινητικό δρώμενο - αναπαράσταση των ολυμπιακών αγωνισμάτων και απέδωσαν μελωδικά το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Εδώ το φως», από τα «Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας».

Η κατά γενική ομολογία άψογη και ιδιαίτερα συγκινητική παρουσία των μαθητών οφείλεται στους εκπαιδευτικούς του σχολείου που δίδαξαν τους μαθητές και συγκεκριμένα στην κ. Χαρίκλεια Παλυβού (Φιλόλογο), στην κ. Γιούλη Δούβου (Θεατρολόγο),στην κ. Ευρώπη Λώλου (καθ. Φυσικής Αγωγής) και στην κ. Χαρίκλεια Λυμπεροπούλου (καθ. Μουσικής)

Τέλος χαιρετισμούς απηύθυναν ο εκπρόσωπος της Αναπλ. Υπουργού Παιδείας κ. Αναγνωστοπούλου και η κα Γεωργία Αλεξοπούλου, Τμηματάρχης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας.

Η συνυπεύθυνη καθηγήτρια του πολιτιστικού προγράμματος κ. Χαρίκλεια Παλυβού διάβασε το χαιρετισμό του κ. Βασίλειου Λαμπρινουδάκη ο οποίος δεν παρέστη στην εκδήλωση λόγω έκτακτου κωλύματος.

Αμέσως τον λόγο έλαβε ο κ. Μπένος ο οποίος, φανερά συγκινημένος, επαίνεσε τους μαθητές και τους καθηγητές τους για την όλη παρουσία τους, προτρέποντας όλους να μεταλαμπαδεύσουν αυτή τους την ζέση για τον πολιτισμό της πατρίδας μας και υποσχόμενος ότι η συνεργασία που ξεκίνησε φέτος θα έχει συνέχεια ουσιαστική και όχι τυπική.

Η Διευθύντρια του Αρσακείου Γυμνασίου προσέφερε στον κ. Μπένο ένα Λεύκωμα των μνημείων της Πάτρας, καθώς και το αναμνηστικό μπλουζάκι το οποίο τύπωσε το σχολείο μας στο πλαίσιο της δράσης. Μάλιστα αμέσως ο κ. Μπένος το φόρεσε και ζήτησε από τους μαθητές και τους καθηγητές να περάσουν όλοι μαζί στις κερκίδες του Ωδείου για την αναμνηστική φωτογραφία.

Η υπεύθυνη των πολιτιστικών Προγραμμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επέδωσε στους μαθητές του προγράμματος τιμητικούς επαίνους και συνεχάρη έναν προς έναν όλους τους μαθητές για την εξαιρετική τους παρουσία.

Την όλη εκδήλωση παρακολούθησαν ο εκπρόσωπος της αναπλ. Υπουργού Παιδείας κ. Αναγνωστόπουλος, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Πατρών π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Πατρέων κ. Τάκης Πετρόπουλος, ο τ. Νομάρχης Αχαΐας κ. Δημήτριος Κατσικόπουλος, η κα Παναγιώτα Ψυχογιοπούλου, σχολική σύμβουλος, ο γνωστός δικηγόρος και λογοτέχνης κ. Βασίλης Λαδάς, ο ιδιαίτερα αγαπητός καθηγητής και λογοτέχνης κ. Κώστας Λογαράς, η Διευθύντρια του Αρσακείου Δημοτικού Πατρών κα Μαρία Τουλιάτου, ο Διευθυντής του Αρσακείου Λυκείου Πατρών κ. Μάνος Πετράκης, πολλοί εκπαιδευτικοί, γονείς αλλά και μαθητές.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν: η εταιρεία υγρών καυσίμων WESTENERGY του κ. Σπύρου Δήμου, η εταιρεία εστίασης ΙΖΙ του κ. Σπύρου Δημόπουλου, η εταιρεία γεωργικών εργαλείων ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ του κ. Λεωνίδα Γεωργαντά και το φωτογραφείο ΠΑΥΛΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν: η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ και το PELOP.GR, η εφημερίδα ΓΝΩΜΗ και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ALPHA, TOP FM και RYTHMOS.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture