Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έληξε η αεροπειρατεία στην Κύπρο – Παραδόθηκε ο Αιγύπτιος δράστης – Σώοι όλοι οι επιβαίνοντες - Τα «πυρομαχικά» ήταν τελικά καλύμματα φορητών τηλεφώνων! ΔΕΊΤΕ ΒΙΝΤΕΟ από τη στιγμή της σύλληψης

Έληξε η αεροπειρατεία στην Κύπρο –  Παρα...

Αίσιο τέλος στην αεροπειρατεία σε αεροσκάφος τύπου Airbus Α320 των αιγυπτιακών αερογραμμών

Αίσιο τέλος είχε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι της Τρίτης, η αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της EgyptAir το οποίο είχε προσγειωθεί εκτάκτως στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, στην Κύπρο. Ο δράστης παραδόθηκε και συνελήφθη από τις κυπριακές αρχές χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ο αεροπειρατής, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν ο Σεΐφ Ελντίν Μουσταφά.

Αρχικώς θεωρείτο ότι δράστης ήταν ο Αιγύπτιος καθηγητής κτηνιατρικής Ιμπραχίμ Αμπντέλ Ταγουάμπ Σαμάχα και ότι το ζήτημα αφορούσε τη σχέση του με τη γυναίκα του.

Ο πραγματικός δράστης, ωστόσο, φερόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, να ζητούσε την απελευθέρωση γυναικών οι οποίες κρατούνται σε φυλακές της Αιγύπτου.

Φέρόταν επίσης να είναι Αιγύπτιος πρώην στρατιωτικός ο οποίος αντιτίθεται στο καθεστώς του προέδρου της Αιγύπτου, πρώην στρατάρχη Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Η πτήση MS181 κινείτο από την Αλεξάνδρεια προς το Κάιρο, όταν υπό την απειλή του δράστη, το αεροσκάφος κινήθηκε προς την Κύπρο και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Το Airbus A320 είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Σαουδική Αραβία, μεταφέροντας συνολικά 56 επιβάτες όταν εγκατέλειψε την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Κυπριακές πηγές έκαναν λόγο για άτομο το οποίο πιθανότατα αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης του δράστη:

15.50: Δεν είχε εκρηκτικά πάνω του ο αεροπειρατής, ο οποίος νωρίτερα παραδόθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης διαπιστώθηκε ότι τα "πυρομαχικά" ήταν καλύμματα φορητών τηλεφώνων. Είχαμε μια τέτοια υποψία είπε ο κ. Κασουλίδης, αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα.

Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι είχαν φτάσει από την Αίγυπτο στο αεροδρόμιο της Πάφου Αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας. Τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

 

15.15: Όπως μεταδίδουν ανταποκριτές των διεθνών μέσων ενημέρωσης, η ζώνη με τα εκρηκτικά ήταν ψεύτικη. Ωστόσο η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

14.48: Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, πριν από λίγο, ο Αιγύπτιος αεροπειρατής παραδόθηκε. Όλοι οι επιβάτες έχουν κατέβει από το αεροπλάνο και είναι σώοι.

Ο δράστης βγήκε από το αεροσκάφος με τα χέρια ψηλά και παραδόθηκε στις κυπριακές αρχές.

 

14.43: Τέσσερα άτομα διέφυγαν από το αεροπλάνο, πριν από λίγο.

Η κυπριακή τηλεόραση έδειξε έναν άνδρα να βγαίνει από το παράθυρο του πιλοτηρίου του αεροσκάφους, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι τρεις κατάφεραν να φύγουν από τις σκάλες και να απομακρυνθούν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Αν οι άνθρωποι που απέδρασαν από το αεροπλάνο είναι τέσσερις, τότε παραμένουν μέσα μαζί με τον αεροπειρατή άλλοι τρεις. Άγνωστο όμως ποιοι είναι που παραμένουν μέσα και ποιοι κατάφεραν να διαφύγουν.

Δείτε το βίντεο:

14.12: Όπως μεταδίδει το Sky News, η αστυνομία επέκτεινε την περιοχή ασφαλείας γύρω από το Airbus στο αεροδρόμιο της Λάρνακα και διέταξε την εκκένωση της περιοχής και πέρα από τον φράκτη του αεροδρομίου και το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

14.07: Σε φωτογραφία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, εμφανίζεται ο φερόμενος ως δράστης της αεροπειρατείας να είναι ζωσμένος με εκρηκτικά.Σημειώνεται πως η φωτογραφία αυτή έχει φωτογραφηθεί από οθόνη κινητού.

13.55: Τρεις επιβάτες, ο πιλότος, ο συγκυβερνήτης και τρία μέλη του πληρώματος εξακολουθούν να βρίσκονται επί του σκάφους, όπως αναφέρει η αεροπορική εταιρεία

13.47: Επιχείρηση εξουδετέρωσης του Αιγύπτιου αεροπειρατή φαίνεται πως ετοιμάζει η κυπριακή αστυνομία, καθώς πριν από λίγο, οι κυπριακές αρχές ζήτησαν από τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, να  απομακρυνθούν από το σημείο όπου έχει σταθμεύσει το αεροσκάφος, σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 χλμ. Σύμφωνα με το Sky News, ελεύθεροι σκοπευτές έχουν ήδη αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Το αεροσκάφος έχει σταθμεύσει στο τέρμα του αεροδρομίου, απομονωμένο από τα υπόλοιπα αεροσκάφη και μέχρι στιγμής έχουν απελευθερωθεί οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες σε αυτό.

Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα, μέσα στο αεροσκάφος παραμένουν 7, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Ωστόσο, οι πληροφορίες, τόσο για τον αριθμό των επιβαινόντων στο αεροσκάφος, όσο και για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν απελευθερωθεί μέχρι στιγμής, αλλά και για την ταυτότητα του αεροπειρατή και τα κίνητρά του, παραμένουν συγκεχυμένες, ενώ νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αεροπειρατής είναι ζωσμένος με εκρηκτικά.

13.38: Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, όπως μεταδίδει το  ΑΠΕ – ΜΠΕ, ανακοίνωσε και επίσημα ότι αεροπειρατής είναι ο Αιγύπτιος Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, 59 ετών. Είναι πρώην αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού, ο οποίος ζητεί την απελευθέρωση των γυναικών από τις φυλακές της Αιγύπτου αλλά και να συναντηθεί με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραχώρηση πολιτικού ασύλου.

Στο μεταξύ η Αίγυπτος στέλνει ένα αεροπλάνο στην Κύπρο για να μεταφέρει τους επιβάτες, μερικοί από τους οποίους επρόκειτο να πάρουν από το Κάιρο άλλες πτήσεις για το εξωτερικό. 21 ξένοι επιβάτες -οκτώ Αμερικανοί, τέσσερις Βρετανοί, τέσσερις Ολλανδοί, δύο Βέλγοι, ένας Γάλλος, ένας Ιταλός και ένας Σύρος- βρίσκονταν στον αεροπλάνο.

13.06 Πίσω από την αεροπειρατεία στην Κύπρο κρύβεται ένα ερωτικό θρίλερ και ενδεχομένως μία πολύ τραγική ιστορία.

Οπως φαίνεται ο αεροπειρατής τα έκανε όλα για να έρθει σε επαφή με την κύπρια πρώην σύζυγό του, η οποία λέγεται Μαρίνα Παράσχου. Ο ίδιος είναι Αιγύπτιος, αξιωματικός του στρατού και ονομάζεται Seldim Eldim Mustafa. Η γυναίκα εντοπίστηκε και έχει μεταφερθεί στο αεροδρόμιο και συγκεκριμένα στον πύργο ελέγχου από όπου μιλάει με τον δράστη τηλεφωνικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αεροπειρατής και η Μαρίνα Παράσχου που διαμένει στο χωριό Ορόκλινη ήταν παντρεμένοι και έχουν τέσσερα παιδιά. Ο άντρας έμενε στην Κύπρο μέχρι το 1994, οπότε και πήραν διαζύγιο. Μάλιστα με τη Μαρίνα Παράσχου είχε αποκτήσει 5 παιδιά εκ των οποίων το ένα σκοτώθηκε πριν μερικά χρόνια σε δυστύχημα.  

Υπάρχει ωστόσο μία πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί και σύμφωνα με την οποία από τη μετάφραση του γράμματος που έδωσε ο αεροπειρατής φαίνεται πως ζητάει και την απελευθέρωση γυναικών που βρίσκονται στις αιγυπτιακές φυλακές. 

Ο αεροπειρατής της EgyptAir αρχικά είχε ζητήσει το αεροπλάνο να προσγειωθεί είτε στην Τουρκία είτε στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό Πολιτικής Αεροπορίας! "Δεν είχε όπλο ή τίποτα άλλο. Δεν ξέρουμε ακόμα αν η ζώνη του (με τα εκρηκτικά) είναι αληθινή" είπε, σημειώνοντας πως οι επιβάτες του αεροπλάνου ήταν 55. Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό Πολιτικής Αεροπορίας, Sherif Fathy, στο αεροπλάνο μαζί με τον αεροπειρατή παραμένουν ο πιλότος, ο συγκυβερνήτης, μια αεροσυνοδός και ένας άνδρας ασφαλείας καθώς και τρεις επιβάτες, των οποίων η εθνικότητα παραμένει άγνωστη.

12.06 Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε επισήμως πριν λίγο οτι τα κίνητρα της αεροπειρατείας είναι καθαρά προσωπικά και δεν σχετίζεται με τρομοκρατία.

11.52 Όπως μεταδίδει το Sky News, επικαλούμενο τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, ακόμη πέντε άνθρωποι απελευθερώθηκαν και πρόκειται για μέλη του πληρώματος αφού αφορύσαν στολές. Σύμφωνα με το Air Live, στο αεροπλάνο της Egypt Air δεν υπάρχουν εκρηκτικά!

 

Φωτογραφία: Reuters

Φωτογραφία: Reuters

Φωτογραφία: Reuters

11.25 Όπως μεταδίδουν Κυπριακά ΜΜΕ, ο αεροπειρατής της Egypt Air δεν είναι 27 ετών όπως μεταδόθηκε νωρότερα από διεθνή Μέσα, αλλά 59 ετών και η Κύπρια γυναίκα την οποία ζήτησε να δει και να της δώσει 4σελιδη επιστολή έχει μαζί του τέσσερα παιδιά.

Αυξάνεται έτσι η πιθανότητα ο αεροπειρατής να είναι ο άνδρας της φωτογραφίας που ήδη κάνει το γύρο του κόσμου.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ πρόκειται για τον 59χρονο Ιμπραΐμ Σαμάχα ο οποίος είναι καθηγητής κτηνιατρικής σε πανεπιστήμιο της Ατλάντα στις ΗΠΑ.

11.11: Ο αεροπειρατής του αεροσκάφους της EgyptAir (Ιμπραχίμ Σαμάχα σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA) ζήτησε άσυλο στην Κύπρο όπως μετέδωσε το κυπριακό ραδιόφωνο. Ο αεροπειρατής, τα κίνητρα του οποίου είναι πιθανόν να είναι προσωπικά καθώς μία πρώην σύζυγός του διαμένει στην Κύπρο, σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, καθόταν στη θέση K38 του αεροσκάφους, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Νωρίτερα ο αεροπειρατής, ο οποίος φαίνεται να είναι ζωσμένος με εκρηκτικά, ζήτησε να παραδοθεί με τετρασέλιδη επιστολή του σε γυναίκα, η οποία ζει στην Κύπρο. Δεν έγινε γνωστό εάν η γυναίκα, η οποία κατάγεται από χωριό γειτονικό προς το αεροδρόμιο, είναι η ίδια με αυτήν που ο αεροπειρατής ζήτησε να παραδοθεί η επιστολή του. (ΑΠΕ - ΜΠΕ)

10.55 Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για το αίτημα του αεροπειρατή ενώ νέες πληροφορίες αναφέρουν τελικά ότι είναι αιγύπτιος.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο άνδρας που έχει καταλάβει το Airbus της Egypt Air είναι ο 27χρονος Αιγύπτιος Ιμπραΐμ Σαμάχα. Παραμένει αδιευκρίνιστο αν έχει ζητήσει και πολιτικό άσυλο ή αν θέλει να συναντήσει την πρώην γυναίκα του.

 

10.47 Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αεροπειρατής δεν είναι Αιγύπτιος, ονομάζεται σύμφωνα με το Sky News, Ιμπραΐμ Σαμάχα και ζητά πολιτικό άσυλο στην Κύπρο! Έχει επίσης ζητήσει μεταφραστή.

Στο αεροδρόμιο, υπό δρακόντεια μέτρα, μεταφέρεται μια γυναίκα από την Ορόκλινη προκειμένου να συνομιλήσει με τον αεροπειρατή

 


 

10.34 Όπως μεταδίδει το newsit.gr επικαλούμενο Κυπριακά ΜΜΕ, τα αίτια που οδήγησαν στην αεροπειρατεία του αεροπλάνου της Egypt Air είναι προσωπικά καθώς ο αεροπειρατής έχει ζητήσει να στείλει γράμμα τεσσάρων σελίδων, γραμμένο στα αραβικά, σε γυναίκα που βρίσκεται στην Κύπρο. Το όνομα της γυναίκας έχει ήδη δοθεί στις αρχές!

 

10.33 Σε νεότερη ανακοίνωσή της μέσω του λογαριασμού της στο twitter,η Egypt Air , αναφέρει ότι μετά τις διαπραγματεύσεις με τον αεροπειρατή έχουν αφεθεί ελεύθεροι ΟΛΟΙ οι επιβάτες ΕΚΤΟΣ από το πλήρωμα και τέσσερις ξένους πολίτες, οι εθνικότητες των οποίων παραμένουν άγνωστες.

10.31 Επιβάτης του αεροσκάφους της Egypt Air απείλησε να ανατινάξει ζώνη με εκρηκτικά, ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας.

Ο πιλότος Ομάρα αλ-Γκαμάλ πληροφόρησε τις αρχές ότι απειλήθηκε από επιβάτη που είχε ζώνη με εκρηκτικά και ο οποίος τον ανάγκασε να προσγειωθεί στην Λάρνακα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

«Αεροπειρατεία εκδηλώθηκε στο Airbus A-320 που μετέφερε 81 επιβάτες από την Αλεξάνδρεια στο Κάιρο, ο πιλότος του ανέφερε ότι ένας επιβάτης δήλωσε ότι έχει ζώνη με εκρηκτικά και τον υποχρέωσε να προσγειωθεί στη Λάρνακα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

 

10.28 Δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος, που βρίσκονταν μεταξύ επιβατών αφέθηκαν ελεύθεροι από τον αεροπειρατή που έχει υπό τον έλεγχό του το αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών στη Λάρνακα.

 

10.26 Σύμφωνα με την Egypt Air, οι διαπραγματεύσεις με τον αεροπειρατή είχαν ως αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι επιβάτες ΕΚΤΟΣ από το πλήρωμα του αεροσκάφους και πέντε ξένους πολίτες, των οποίων η εθνικότητα παραμένει ακόμη άγνωστη

 

10.21 Σύμφωνα με αιγυπτιακά μέσα, στο αεροπλάνο της Egypt Air βρίσκοταν 10 Αμερικανοί και οκτώ Βρετανοί επιβάτες.

 

10.14 Η Επίτροπος της Κύπρου Αντρούλα Βασιλείου ανέφερε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter πως "οι αεροπειρατές ζήτησαν να απομακρυνθούν όλες οι δυνάμεις της αστυνομίας από το σημείο για να αφήσει γυναίκες και παιδιά".

Το Reuters μεταδίδει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, ο αεροπειρατής απείλησε να πυροδοτήσει ζώνη με εκρηκτικά μέσα στο αεροπλάνο της Egypt Air που έχει προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Από τις κυπριακές αρχές πάντως αυτή η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.

10.10 Πληροφορίες του Sky News από την Κύπρο αναφέρουν ότι ήδη έχουν αφεθεί ελεύθεροι 20 από τους επιβάτες του Airbus της Egypt Air.

 

 

09.55 Φωτογραφία από το προσγειωμένο υπό αεροπειρατεία στον χώρο του παλιού αεροδρομίου Λάρνακας εξασφάλισε και δημοσιεύει ο ΡΕΠΟΡΤΕΡONline.

Έχει ήδη υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.
Έγκυρες πηγές δήλωσαν στο ΚΥΠΕ, πως στο Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται πέντε Υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, προκειμένου να χειριστούν την όλη κατάσταση.
Ειδικότερα, στο ΥΠΕΞ βρίσκονται οι Υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Μεταφορών, Δικαιοσύνης και Άμυνας

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΦΩΤΟ

 

09.51 Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για πέραν του ενός αεροπειρατές.Το αεροσκάφος μεταφέρει πενήντα πέντε επιβάτες και επταμελές πλήρωμα.

09.48 Η επίσημη ανακοίνωση της Egypt Air έγινε μέσω του λογαριασμού της στο twitter και επιβεβαίωσε ότι στην πτήση MS 181 που εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξάνδρεια - Κάιρο έχει εκδηλωθεί αεροπειρατεία.

09.38 Στο αεροσκάφος, βρίσκεται ένας ένοπλος, σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδίδει το 

φωτό Reuters

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις