Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Εξαιρετικός ο Μπράιαν Κράνστον ως Ντάλτον Τράμπο στην ταινία "Trumbo" που παίζεται στην Πάτρα

Εξαιρετικός ο Μπράιαν Κράνστον ως Ντάλτο...

Είναι υποψήφιος για το Όσκαρ α' ανδρικού ρόλου

Μία από τις κινηματογραφικές ταινίες που αξίζει να αφιερώσετε δύο ώρες για την δείτε, είναι σίγουρα το «Trumbo» σε σκηνοθεσία του Jay Roach που προβάλλεται για 2η εβδομάδα στα Ster cinemas, στη Βέσο Μάρε, στην Πάτρα σε διανομή της εταιρείας Feelgood.

Πρόκειται για μία σινεφίλ δημιουργία, με μία εξαιρετική πραγματικά ερμηνεία από τον 59χρονο ηθοποιό, γνωστό κυρίως ως τώρα από την τηλεόραση και την σειρά Breaking Bad, Μπράιαν Κράνστον, ο οποίος είναι και υποψήφιος για το Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου φέτος, με την ατυχία ότι έχει πάνω στον Λεονάρντο Ντ Κάπριο της «Επιστροφής» που είναι το μεγάλο φαβορί για νίκη.

Ο Κράνστον υποδύεται πολύ πειστικά, ένα καθ’ όλα αληθινό πρόσωπο, τον θρυλικό Χολυγουντιανό σεναριογράφο Ντάλτον Τράμπο (1905-1976), ο οποίος ήταν από τα προοδευτικά μυαλά του Χόλυγουντ, δήλωνε ευθαρσώς κομμουνιστής  και αυτό το πλήρωσε όταν μπήκε στην μαύρη λίστα αυτών που θεωρήθηκαν από την επιτροπή του Κογκρέσου ως επικίνδυνοι για την πατρίδα και προδότες λόγω του ότι πίστευαν στον κομμουνισμό.

Ο Τράμπο όπως είδαμε να «ζωντανεύει» στην ταινία η ιστορία του, υπήρξε στο βίο του ένας ακτιβιστής που υποστήριζε τα δίκαια αιτήματα των εργατικών συνδικάτων, την ισοτιμία στους μισθούς και τα πολιτικά δικαιώματα και όταν εκλήθη να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών, αρνήθηκε με χιούμορ και γενναιότητα να απαντήσει στις ερωτήσεις για το αν είναι ή όχι κομμουνιστής και φίλος της Σοβιετικής ένωσης, με συνέπεια τόσο ο ίδιος και άλλοι καλλιτέχνες να καταλήξουν σε ομοσπονδιακή φυλακή.

Το χειρότερο ωστόσο ήταν πως για χρόνια είχε χάσει ο ίδιος και η οικογένεια του, την ταυτότητα τους ενώ για να βρίσκει δουλειά και τα προς το ζην, αναγκαζόταν να υπογράφει με ψευδώνυμο ή ζητώντας την συνδρομή συναδέλφων του σεναριογράφων. Το ακόμα πιο παράλογο είναι πως ο ιδιοφυής και εκκεντρικός Τράμπο που έγραφε σενάρια ακόμα και όταν ήταν στην μπανιέρα του, κέρδισε όσο ακόμα ήταν στην μαύρη λίστα, 2 βραβεία Όσκαρ καλύτερου σεναρίου με άλλα ονόματα. Τα Όσκαρ του αποδόθηκαν αργότερα από την Ακαδημία, ευτυχώς το ένα όσο ακόμα ζούσε.

Κέρδισε για τις ταινίες της δεκαετίας του ’50 «Roman Holiday» με την Όντρει Χέμπορν και τον Γκρέγκορι Πεκ και «The Brave One» ενώ χάρη στον Κερκ Ντάγκλας  πρωταγωνιστή και παραγωγό του «Σπάρτακου» το 1960 και στον σκηνοθέτη Όττο Πρέμινγκερ, κατάφερε να επιστρέψει και να ξανακερδίσει την χαμένη ταυτότητα του μπαίνοντας το όνομα του ξανά στους τίτλους μίας ταινίας.

Η σκηνή όπου ο Τράμπο - Κράνστον με την σύζυγο του Κλίο – στο ρόλο η Νταιάν Λέιν, παρακολουθούν στο σινεμά την ταινία «Σπάρτακος», κι εκείνος βλέποντας το όνομα του στους τίτλους του φιλμ δακρύζει, είναι από τις καλύτερες της ταινίας. Την ισχυρή και κακιά στην συμπεριφορά, αντικομμουνίστρια κοσμικογράφο του Χόλυγουντ της εποχής Hedda Hopper υποδύεται επίσης έξοχα η Helen Mirren.

Ακόμα τον Κερκ Ντάγκλας ενσαρκώνει πειστικά ο Dean O'Gorman, τον Τζον Γουέιν ο 56χρονος ψηλός ηθοποιός από τον Καναδά David James Elliott και ο Michael Stuhlbarg υποδύεται τον παλιό σταρ των φιλμ νουάρ Edward G. Robinson.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture