Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Με επιτυχία παρουσιάζεται η παράσταση "Εργαζόμενα κορίτσια" από την Θεατρική Ομάδα Εργαζομένων του Πανεπιστημίου Πατρών

Με επιτυχία παρουσιάζεται η παράσταση &q...

Το Σάββατο η πρεμιέρα στις 21.00

Η Θεατρική Ομάδα Εργαζομένων Πανεπιστημίου Πάτρας (η γνωστή μας Θ.Ο.Ε.Π.Π. με την πολύχρονη καλλιτεχνική παρουσία), ως γνωστό ξεκίνησε να παρουσιάζει εδώ και λίγες μέρες το κοινωνικό έργο του Φρανκ Μακ Γκίνες «Εργαζόμενα κορίτσια», στο Θεατράκι του Βιολογικού στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η νέα αυτή παραγωγή της θεατρικής ομάδας των εργαζομένων παίζεται από την περασμένη Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου και οι προγραμματισμένες παραστάσεις είναι έως και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016. Το έργο παίζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 9 το βράδυ ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Εργαζόμενα κορίτσια» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016 στις 21.00.

Τη σκηνοθεσία και τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Διονύσης Βούλτσος, ο οποίος συνεργάζεται σταθερά με την θεατρική ομάδα των εργαζομένων του Πανεπιστημίου τα τελευταία χρόνια. Τους φωτισμούς έχει αναλάβει ο Νίκος Σωτηρόπουλος. Την επιμέλεια των σκηνικών και των κοστουμιών ανέλαβαν τα μέλη της ομάδας ενώ βοηθός σκηνοθέτη ήταν η Γωγώ Τζιώρα.

Τους ήρωες ενσαρκώνουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί: Μαριετίνα Βαρβαρίγου, Γιάννης Γκοτσόπουλος, Άννυ Λαμπροπούλου, Κίρα Μουμλάντζε, Αναστασία Ντρίζη, Μάσιγκα Παπαϊωάννου και ο Κωνσταντίνος Τρίγγος.

Στον ήχο είναι η Γωγώ Τζιώρα και στα φώτα ο Γιάννης Γκοτσόπουλος. Την επιμέλεια της αφίσας έκανε ο Άνθιμος Γκοτσόπουλος. Φωτογραφίες τράβηξε ο Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος.

Λόγω μικρής χωρητικότητας του θεάτρου, απαραίτητες οι κρατήσεις θέσεων στο τηλ.: 6989 848580.

Λίγα λόγια για το έργο

«Ήθελα», λέει ο Μακ Γκίνες, «να γράψω ένα έργο αφιερωμένο στις εργάτριες. Η μητέρα μου, οι θείες μου και η γιαγιά μου, όλες, εργάζονταν στα τοπικά εργοστάσια υποκαμίσων. Έτσι και εγώ έμαθα από μικρός να εκτιμώ ένα όμορφο, καλοφτιαγμένο πουκάμισο».

Με αφετηρία ένα καυτό και πάντα επίκαιρο θέμα, αυτό της εργασίας, ο συγγραφέας εξετάζει με μεγάλη ευαισθησία τη γυναικεία ψυχολογία και τις σχέσεις των γυναικών μεταξύ τους. Με ιδιαίτερη διεισδυτικότητα ο Μακ Γκίνες προσεγγίζει τις ζωές αυτών των γυναικών, σκιαγραφώντας με ακρίβεια πέντε διαφορετικές, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, ηρωίδες.

Σ’ ένα εργοστάσιο υποκαμίσων στο Ντόνεγκαλ της Ιρλανδίας, πέντε εργάτριες βρίσκονται αντιμέτωπες με την πιθανότητα απόλυσης. Όταν οι φήμες για αύξηση της παραγωγής, μισθολογικές περικοπές και απολύσεις επιβεβαιώνονται, οι πέντε γυναίκες αποφασίζουν να αντιδράσουν μ’ έναν ασυνήθιστο τρόπο. Κατά τη διάρκεια της πρωτότυπης διαμαρτυρίας τους, θα ξεφύγουν για λίγο από την καταπιεστική καθημερινότητα, θα επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους, θα μετρήσουν κέρδη και απώλειες και, μέσα από εντάσεις αλλά και πολύ χιούμορ, θα ανακαλύψουν ξανά την αλληλεγγύη και το όραμα της ελευθερίας.

Ο Ιρλανδός συγγραφέας Frank McGuinness γεννήθηκε το 1953 στο Buncrana, μία μικρή κωμόπολη της επαρχίας του Donegal. Ήταν το μεγαλύτερο παιδί μιας διευρυμένης εργατικής οικογένειας: μεγάλωσε μαζί με πολλά ξαδέλφια στο σπίτι της γιαγιάς του και ανατράφηκε σύμφωνα με την αυστηρή ιρλανδική καθολική παράδοση. Στο τέλος του σχολείου κέρδισε μια υποτροφία για το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, όπου σπούδασε αγγλική φιλολογία, με μεταπτυχιακά στη μεσαιωνική λογοτεχνία. Σήμερα διδάσκει στο ίδιο Πανεπιστήμιο, φιλολογία και δημιουργική γραφή.

Πολύ νέος, ήδη με το δεύτερο έργο του, The Factory Girls (1982, Abbey Theatre), που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» (Εργαζόμενα κορίτσια, 2003), αναγνωρίστηκε ως ένας από τους μείζονες ιρλανδούς δραματουργούς, με πλήθος βραβεία και διακρίσεις και έντονη διεθνή παρουσία. Ανάμεσα στα έργα που ακολούθησαν: Borderlands (1984), Observe the Sons of Ulster Marching Towards the Somme (1985), Baglady (1985 ― μονόλογος που ερμήνευσε, με τον τίτλο Ντάμα κούπα, η Αλέκα Παΐζη το 2003), Innocence (1986), Carthaginians (1988), Someone Who’ll Watch Over Me (1992), Mutabilitie (1997), Dolly West’s Kitchen (1999), Gates of Gold (2002), There Came a Gypsy Riding (2007), Greta Garbo Came to Donegal (2010). Έχει επίσης μεταφράσει για την ιρλανδική σκηνή πολλά έργα του κλασικού ρεπερτορίου (Σοφοκλή, ΄Ιψεν, Τσέχοφ, Πιραντέλλο, Λόρκα, Μπρεχτ κ.ά.).

Ακόμη, έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές (Booterstone και The Sea with no Ships) και έχει γράψει τους στίχους δύο τραγουδιών στο άλμπουμ της Marianne Faithfull A Secret Life.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture