Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο σκηνοθέτης Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε έρθει το 2001 στην Πάτρα για την προβολή του φιλμ "Beautiful People"

Ο σκηνοθέτης Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε ...

Mαζί με την Ρέα Τουτουνζή - Το τελευταίο του φιλμ "Η Κόρη του Ρέμπραντ" δεν παίχθηκε στην Πάτρα

“Με ερεθίζει το σινεμά. Θα κάνω σινεμά μόνος μου και με μια κάμερα στον δρόμο”, αυτό είχε δηλώσει σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του στην εφημερίδα Έθνος, ο γνωστός και βραβευμένος σκηνοθέτης του κινηματογράφου Νίκος Παναγιωτόπουλος που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών. Ακαταπόνητος και εξαιρετικά παραγωγικός είχε κάνει την τελευταία του ταινία το 2015, η οποία μάλιστα είχε παιχθεί στους Αθηναικούς κινηματογράφους τον περασμένο Δεκέμβριο (πρεμιέρα στις 10 Δεκεμβρίου 2015 σε διανομή της Σπέντζος Φιλμ).

Το φιλμ αυτό με πολύ γνωστά ονόματα στο καστ του, από το μοντέλο και πρώην Σταρ Ελλάς Δούκισσα Νομικού και τον Λάκη Λαζόπουλο μέχρι τον Γιάννη Μπέζο, την Αλεξία Καλτσίκη, τον Χρήστο Λούλη και την Δήμητρα Ματσούκα, δεν είχε έρθει δυστυχώς για προβολή στην Πάτρα όπως άλλα παλιότερα φιλμ του σκηνοθέτη.

Από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για την απώλεια του Νίκου Παναγιωτόπουλου: «Υπηρέτησε ακάματα το χώρο του κινηματογράφου,  δημιουργώντας ιστορίες και εικόνες μέχρι τη τελευταία στιγμή της ζωής του. Για πενήντα χρόνια  ήταν αφιερωμένος στην έβδομη τέχνη αφήνοντας  πίσω  πλήθος ταινιών. Ο βραβευμένος σκηνοθέτης, ένας άνθρωπος αντισυμβατικός και τρυφερός με μεγάλη αίσθηση κριτικής και αυτοσαρκασμού, δημιουργούσε πρώτα για τον ίδιο, “για να ξεγελάει το χρόνο”.

Οι άνθρωποι του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείους του».

Ο εκλιπών είχε γεννηθεί στις 6 Νοεμβρίου 1941, στην Μυτιλήνη. Είχε σπουδάσει σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα και ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός σκηνοθέτη σε ελληνικές αλλά και ξένες παραγωγές. Την περίοδο 1960-1973 έζησε στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στο Ινστιτούτο Φιλμολογίας της Σορβόνης ενώ την ίδια περίοδο συνήθιζε να περνά τον χρόνο του στην Cinémathèque Française, την Γαλλική ταινιοθήκη που κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα αρχεία ταινιών στον κόσμο, όπως αναφέρει η wikipedia. Το 1973 επέστρεψε στην Αθήνα.

Από το 1974 που γύρισε την 1η του μεγάλου μήκους ταινία του στην Ελλάδα «Τα χρώματα της ίριδος» με τους Νικήτα Τσακίρογλου, Βαγγέλη Καζάν, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σκηνοθέτησε, με ξεχωριστό αφηγηματικό στυλ, ταινίες που θεματικά προσέγγιζαν ζητήματα ερωτικά και κρίσης των ανθρωπίνων σχέσεων. Κάποιες από τις ταινίες του συμμετείχαν και σε διεθνή φεστιβάλ όπως "Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας" το 1978 που είχε βραβευτεί στα κινηματογραφικά φεστιβάλ του Λοκάρνο, του Σικάγο και της Θεσσαλονίκης. Στο φιλμ αυτό, από τα σημαντικότερα του Παναγιωτόπουλου έπαιζαν οι Όλγα Καρλάτου, Γιώργος Διαλεγμένος, Νικήτας Τσακίρογλου, Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο Δημήτρης Πουλικάκος.

Επίσης το φιλμ "Delivery", το 2004 που χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς ως η καλύτερη ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου εδώ και πολλά χρόνια (περιέγραφε μία ιστορία με φόντο την μεγαλούπολη της Αθήνας, με το γνώριμο σαρκαστικό του ύφος και ωμό ρεαλισμό) είχε προβληθεί στο διαγωνιστικό τμήμα στα Διεθνή Φεστιβάλ Βενετίας και Μόντρεαλ λαμβάνοντας θετικές κριτικές, Πρωταγωνιστές στο «Delivery» ήταν οι Θάνος Σαμαράς και Αλεξία Καλτσίκη. Ακόμα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 2003 είχε γίνει μία τιμητική ρετροσπεκτίβα στο έργο του.

Πλάι στο Νίκο Παναγιωτόπουλο καθ'όλη την διάρκεια της ζωής του, στάθηκε η σύντροφός του Μαριάννα Σπανουδάκη, η οποία, ως ενδυματολόγος, συμμετείχε σε όλες του τις παραγωγές.

Στην Πάτρα οι σινεφίλ θυμούνται τον Νίκο Παναγιωτόπουλο από τον ερχομό του εδώ τον Νοέμβριο του 2001, στα λαμπερά τότε εγκαίνια του συγκροτήματος πολυκινηματογράφων Europlex (μετέπειτα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε).

Είχε έρθει μιας και στην βραδιά των εγκαινίων είχε προβληθεί η ταινία του «Beautiful People» που είχε γυριστεί στην κοσμοπολίτικη Μύκονο και είχε για θέμα την σχέση ενός ζευγαριού, την απιστία και την περιφρόνηση. Για πρωταγωνιστές του είχε τον Νίκο Κουρή και το μοντέλο και ηθοποιό Ρέα Τουτουνζή, η οποία μάλιστα είχε συνοδεύσει τον σκηνοθέτη στην Πάτρα. Στην όμορφη αυτή ταινία ακουγόταν συνέχεια απόλυτα ταιριαστό με την ατμόσφαιρα της Μυκόνου και του όλου στόρι, το «La Vie en rose» (με την φωνή της Γκρέις Τζόουνς).

Όσο για την «Κόρη του Ρέμπραντ», το στόρι εκτυλίσσεται σε μια πολυτελή έπαυλη όπου γίνεται μια μεγαλοαστική δεξίωση που συγκεντρώνει πρέσβεις, υπουργούς, τον διοικητή της αστυνομίας, έναν τεχνοκριτικό-ντετέκτιβ, έναν μισθοφόρο και δύο περιφερόμενες καλλονές. Ένας μυστηριώδης πίνακας του Ρέμπραντ είναι αυτός που κεντρίζει το ενδιαφέρον κάποιων καλεσμένων, με τον οικοδεσπότη της βραδιάς κύριο Μαλαπάρτε να κρύβει στο εσωτερικό του σπιτιού του έναν ανεκτίμητο καλλιτεχνικό θησαυρό...

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επιχείρησε στο «κύκνειο άσμα» του στο σινεμά, μια σαρκαστική κωμωδία πάνω στην μπουρζουά υποκρισία, το αποτέλεσμα, ωστόσο δεν πολυέπεισε τους κριτικούς.

*Το 2010 ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το βιβλίο του Σωτήρη Δημητρίου με τίτλο «Τα οπωροφόρα της Αθήνας» όπου έπαιζε ο Λευτέρης Βογιατζής, ο Νίκος Κουρής και η Αλεξία Καλτσίκη.

Eπιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Σκηνή από το φιλμ "Delivery".

Σκηνή από το φιλμ "Delivery".

Σκηνή από το φιλμ "Delivery".

Φωτ. από το αρχείο του γράφοντος Τάκη Γ. Μαρτάτου. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Ρέα Τουτουνζή, ο δημοσιογράφος Νίκος Ελευθερίου και ο γράφων.

Φωτ. από το αρχείο του γράφοντος Τάκη Γ....

Φωτ. από το αρχείο του γράφοντος Τάκη Γ. Μαρτάτου. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Ρέα Τουτουνζή, ο δημοσιογράφος Νίκος Ελευθερίου και ο γράφων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture