Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Φ. Κουτσαφτή "Αρκαδία Χαίρε" προβάλλεται το σαββατοκύριακο στην Πάτρα

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Φ. Κουτσαφ...

Στο Λιθογραφείον από το "Κοινοτικόν", στις 20.00

Η Δημοτική Κίνηση «Κοινοτικόν» για μία αυτόνομη παρέμβαση στο Δήμο Πατρέων, μετά τις επίσημες προβολές των ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Από τις δυο πλευρές του Αιγαίου» (της Μ. Ηλιού) και «Μανάβης» (του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου), συνεχίζει φέτος το αφιέρωμά του σε σύγχρονα αξιόλογα ελληνικά ντοκιμαντέρ που διαπραγματεύονται το ζήτημα της μνήμης και της ταυτότητας με την πρώτη προβολή στην Πάτρα της νέας και ήδη βραβευμένης ταινίας του Φίλιππου Κουτσαφτή (Αγέλαστος Πέτρα), «Αρκαδία Χαίρε», το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015, στις 20.00 στον χώρο του Λιθογραφείον στην Μαιζώνος 172 και Τριών Ναυάρχων.

Το «Αρκαδία Χαίρε» είναι μια περιπλάνηση στο χθες και το σήμερα της Αρκαδίας, ενός τόπου τόσο φορτισμένου με μύθους και αναφορές, που μοιάζει να κατοικεί σε ένα πεδίο που δεν περιορίζεται στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ενός τόπου που έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στο χρόνο και το χώρο, αλλά και στη συνείδηση αμέτρητων ανθρώπων ανά τους αιώνες, που ονειρεύτηκαν το ιδανικό της ή όσα η Αρκαδία συμβολίζει.

Ο Φίλιππος Κουτσαφτής, μετά την Ελευσίνα και την εξαιρετική του ταινία «Αγέλαστος Πέτρα» (2000), επισκέπτεται έναν ακόμη φορτισμένο, ιστορικά και συναισθηματικά, τόπο.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης σημειώνει για την ταινία:

«Σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν τόποι έντονα φορτισμένοι ιστορικά και συναισθηματικά. Ωστόσο, η Αρκαδία φέρει μέσα και πάνω της μύθους και ιστορίες άγνωστες στους πολλούς. Υπάρχει ο μύθος της "Ευδαίμονος Αρκαδίας", που ήρθε από τη Δύση. Πίστευαν πως αν υπάρχει ένας επί Γης παράδεισος, αυτός είναι η Αρκαδία - ένας ονειρικός τόπος με κοινωνική δικαιοσύνη, μέτρο και άδολο έρωτα. Αυτή την ιστορία δεν την καλοξέρουμε.

Αλλά στη Δύση, από τα ρωμαϊκά χρόνια μέχρι και την εποχή του Διαφωτισμού, το πίστευαν θερμά. Ακόμη και σήμερα υπάρχει μια Ακαδημία στη Ρώμη που λέγεται "Αρκαδία’’. Πρέπει να βρούμε τα κομμάτια που επαναφέρουν τη σχέση με τον τόπο μας στο προσκήνιο. Να ξαναβρούμε την ταυτότητά μας».

Τα Κείμενα και η διεύθυνση φωτογραφίας της ταινίας είναι του σκηνοθέτη Φ. Κουτσαφτή, το Μοντάζ Εικόνας και Ήχου της Ιωάννας Σπηλιοπούλου ενώ τη μουσική της ταινίας έγραψε ο Κωνσταντίνος Βήτα.

Η ταινία θα προβληθεί στο Θέατρο Λιθογραφείον με τιμή εισόδου 5 ευρώ (κανονικό) και 2 ευρώ (φοιτητές, μαθητές, άνεργοι, πολύτεκνοι).

Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, με την ολοκλήρωση της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση, στην οποία θα συμμετέχουν ο Πατρινός σκηνοθέτης Παναγιώτης Φαφούτης (Παράδεισος, Τα σαλιγκάρια της Λουλούς, Η Κληρονόμος), ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γορτυνίων Παναγιώτης Παπαγιαβής, ο Δημήτρης Μακρίδης από το «Κοινοτικόν» και ο ίδιος ο σκηνοθέτης του «Αρκαδία Χαίρε» Φίλιππος Κουτσαφτής (μέσω skype).

Κρατήσεις στα: [email protected] (Κοινοτικόν) και 2610-328394 (Θέατρο Λιθογραφείον).

Το περιοδικό «Αθηνόραμα» έγραψε πως «μιάμιση δεκαετία μετά την “Αγέλαστο Πέτρα”, ο Φίλιππος Κουτσαφτής επιστρέφει με ένα εξίσου λυρικό, ευαίσθητο, αλλά πολύ πιο βασισμένο στον (επεξηγηματικό) λόγο εθνογραφικο-αρχαιολογικό οδοιπορικό. Βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture