Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο πολύκροτος "Γαλιλαίος" του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και του Κώστα Καζάκου προσελκύει το ενδιαφέρον των θεατρόφιλων

Ο πολύκροτος "Γαλιλαίος" του Δ...

Ο μέσος όρος των θεατών που παρακολουθεί την παράσταση φτάνει ανά βραδιά τα 180 άτομα

Κερδισμένο στοίχημα τόσο σε καλλιτεχνικό επίπεδο όσο και σε εισπρακτικό αποδεικνύεται η παράσταση διάρκειας περίπου 160 λεπτών «Η Ζωή του Γαλιλαίου» του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Κώστα Καζάκου με τον ίδιο τον βετεράνο ηθοποιό να κρατά τον απαιτητικό ρόλο του επιστήμονα μαθηματικού και αστρονόμου του 17ου αιώνα που αναστάτωσε τους συντηρητικούς κύκλους της εποχής και την Καθολική εκκλησία με τις σπουδαίες έρευνες του, συνέχεια αυτών του Κοπέρνικου πως η Γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο και πως δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος.

Η παράσταση που ξεκίνησε στις 30 Οκτωβρίου 2015, έκανε την επίσημη πρεμιέρα της στις 6 Νοεμβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τουλάχιστον τις 10 Ιανουαρίου 2016 με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο παράτασης, έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των θεατρόφιλων που σπεύδουν κάθε βράδυ. Η πολυπρόσωπη παράσταση (οι συντελεστές επί σκηνής μαζί και με τους 4 μουσικούς και την εκπληκτική Πατρινή τραγουδίστρια Μαρία Ρούτση που καλύπτει με την υπέροχη φωνή και ερμηνεία της τα ενδιάμεσα μέρη των σκηνών, με την πρωτότυπη μουσική επένδυση του Διονύση Τσακνή να ξεχωρίζει, φτάνουν τους 25) παίζεται Πέμπτη με Σάββατο στις 21.30 και την Κυριακή στις 20.00 το βράδυ.

Την περασμένη Κυριακή που είδαμε την παράσταση στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων της Πάτρας δεν έπεφτε καρφίτσα, με τους θεατές να φτάνουν σχεδόν τους διακόσιους, όση πλέον είναι και η χωρητικότητα του θεάτρου μιας και δεν επιτρέπεται να κάθονται θεατές στον επάνω εξώστη.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr λόγω και της Φοιτητικής εβδομάδας με το μειωμένο εισιτήριο, έχουν προπωληθεί όλα τα εισιτήρια για την ερχόμενη Πέμπτη και την Παρασκευή.

Επίσης το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως έχουν αρχίσει να έρχονται για να δουν την ιστορικού και κοινωνικοπολιτικού ενδιαφέροντος παράσταση «Η Ζωή του Γαλιλαίου» και μέλη συλλόγων οργανωμένα. Για παράδειγμα αγοράστηκαν από τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος πάνω από 220 εισιτήρια.

Να θυμίσουμε πως για τους συλλόγους και ομάδες άνω των 50 ατόμων το εισιτήριο κοστίζει 8 ευρώ. Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από τα 15 ευρώ το κανονικό, ωστόσο κατεβαίνουν και στα 12, 10 και 8 ευρώ ενώ για τους ανέργους είναι 5 ευρώ.

Η παράσταση μέχρι στιγμής έχει κατά μέσο όρο κάθε βράδυ που παίζεται, κοντά στα 170-180 άτομα, νούμερο υψηλό που αν κρατηθεί έως το τέλος τόσο σίγουρα θα μιλήσουμε για μία μεγάλη εμπορική επιτυχία του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και για μία νέα επιτυχία και του Κώστα Καζάκου προσωπικά, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την δυναμική που αναπτύσσει η παράσταση και το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Στα συν της παράστασης είναι σίγουρα οι ερμηνείες του συνόλου των ηθοποιών, οι οποίοι, οι περισσότεροι είναι Πατρινοί (Σπύρος Κουβαρδάς, ο οποίος βγάζει και γέλιο σε μία από τις σκηνές του, Ανδρέας Θανασούλας, Φάνης Δίπλας, Γιώργος Μάρκου, Διονύσης Βούλτσος – καλοστημένη σκηνοθετικά η σκηνή όπου εμφανίζεται ως ο νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Μπαρμπερίνι και τον ντύνουν οι βοηθοί με τα επίσημα ενδύματα).

Παίζουν επίσης οι Ηλίας Γιαννάκης, Δημήτρης Καλαντζής, Θανάσης Σαράντος, Δωροθέα Στεργιώτη, Γεράσιμος Ντάβαρης, η Πέτρα Μαυρίδη που υποδύεται με χάρη και ευαισθησία την κόρη του Γαλιλαίου, Βιργινία ενώ εντύπωση προξενεί και η παρουσία του μικρούλη ξανθού ηθοποιού Αλέξανδρου Παπούλια, ο οποίος έχει εκτενή παρουσία επί σκηνής στο ξεκίνημα του έργου ως ο μικρός Ανδρέας που μαθητεύει κοντά στον Γαλιλαίο και θα εξελιχθεί αργότερα σε επιστήμονα και συνεχιστή της θεωρίας του Γαλιλαίου.

Παίρνουν μέρος και οι μικροί: Λεωνίδας Καραπατάκης, Μάνος Μπαλασκάκης καθώς και οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Δημήτρης Βαμβακάς, Σπύρος Βλάχος,  Γιάννης Χαρκοφτάκης, Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, Τάσος Χρυσόπουλος, Χάρης Φραγκούλης.

Ο Κώστας Καζάκος μία στιβαρή θεατρική παρουσία, καθηλώνει ιδιαίτερα στην σκηνή του τουλάχιστον δεκαπεντάλεπτου μονόλογου του έχοντας δίπλα του τον Ανδρέα Θανασούλα, προς το τέλος της παράστασης.

Ο κ. Καζάκος φυσικά ανεβάζοντας ένα τέτοιο έργο απόλυτα επίκαιρο και σημερινό (ακούγεται σε κάποια στιγμή και η λέξη τρομοκρατία) δεν χάνει την ευκαιρία να υπογραμμίσει και τα κοινωνικά μηνύματα του όπως στην τελική ομαδική σκηνή της παράστασης όπου ακούγεται επανειλημμένα η ατάκα «όλοι της Γης οι κολασμένοι σπάστε τις αλυσίδες της σκλαβιάς» και η ανάλογου ύφους ατάκα που μένει στον θεατή «ν’ έχεις αφεντικό για να δεις καλό ή να γίνεις ο ίδιος του εαυτού σου αφεντικό».

Βέβαια οδεύοντας προς το φινάλε η σκηνοθετική γραμμή του κ. Καζάκου επικεντρώνεται λίγο περισσότερο απ’ όσο πρέπει στα συγκεκριμένα μηνύματα του έργου πέφτοντας στην παγίδα του διδακτισμού, ωστόσο το συνολικό αποτέλεσμα της παράστασης αξίζει τον κόπο.

*Να προσθέσουμε πως πολύ βοηθητικά για την κατανόηση της εποχής και των όσων συμβαίνουν είναι και οι σύντομες πληροφορίες που αναγράφονται στη διάρκεια της παράστασης στο βίντεο γουόλ.

*Για την παράσταση ήδη προβάλλεται και ειδικό σποτ που φτιάχτηκε, στην ΕΡΤ.

Eπιμέλεια κειμένου - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture