Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

EVENTS

/

Πάτρα: Σεμινάριο capoeira με την Κάλλια Θεοδοσιάδη στο Λιθογραφείο

Πάτρα: Σεμινάριο capoeira με την Κάλλια ...

Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου

Το Θέατρο Λιθογραφείον παρουσιάζει ένα διήμερο εισαγωγικό σεμινάριο για την τέχνη της Capoeira,  το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, 11:00πμ με 14:00μμ

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του θεάτρου (Πάνω χώρος και Κεντρική σκηνή) και την επιμέλειά του έχει η Κάλλια Θεοδοσιάδη.

H Capoeira είναι μια μορφή τέχνης που εμπεριέχει στους κόλπους της, μουσική, μάχη, χορό, παιχνίδι, ακροβασία, φιλοσοφία και άθληση. Αποτελεί  μια ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά της Βραζιλίας που περιλαμβάνει πάνω από 500 χρόνια ιστορίας, μυθολογίας, τελετουργίας, σκλαβιάς, δουλείας, απαγόρευσης ,αντίστασης και επιβίωσης.

“Αν η Capoeira θεωρείται μια πολεμική τέχνη, τότε είναι μοναδική στο είδος της λόγω του μίγματος της μουσικής, του ρυθμού και των ακροβατικών. Ως μορφή αυτοάμυνας αποτελείται από μια συνεχόμενη ροή κινήσεων που είναι τόσο καλλιτεχνική όσο και αγωνιστική.

Λόγω της ρευστής της φύσης, εύκολα πλάθεται και μεταμορφώνεται ώστε ο καθένας που την προσεγγίζει (χορευτής, μουσικός, ακροβάτης, πολεμιστής, ηθοποιός) να αντιλαμβάνεται και να προσλαμβάνει τα στοιχεία που τον ενδιαφέρουν.

Στη σύγχρονη εποχή έχει ήδη αναδειχθεί ως ένα παγκόσμιο φαινόμενο  με πολλαπλές διαστάσεις. Λόγω της πολυμορφίας της ,τη συναντάμε στο θέατρο, τον κινηματογράφο, τον χορό, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, κ.α.

Στην πιο παραδοσιακή της μορφή εκδηλώνεται ως ένα φαινόμενο τελετουργικό που λαμβάνει χώρα στον κύκλο της λεγόμενης roda (τροχός). Η roda συμβολίζει  το σύμπαν μέσω του κύκλου και της αέναης τροχιάς του . Στους κόλπους της περικλείει ένα μικρόκοσμο με όλες τις κοινωνικές εκφάνσεις. Μια μικρή κοινωνία

που επικοινωνεί με τους δικούς τις κώδικες , κανόνες , και τύπους ιεραρχίας.

Διατηρώντας τις ηθικές αρχές του σεβασμού, της ταπεινότητας, της δικαιοσύνης, της αμεροληψίας και της συλλογικότητας καθώς και μιας φιλοσοφικής προσέγγισης της ζωής που γεννήθηκε μέσα από τα βάθη των αιώνων και φθάνει μέχρι και σήμερα.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να κάνουμε μια εισαγωγή στον κόσμο της Capoeira μέσα από την ιστορία, την φιλοσοφία ,την κίνηση ,την ακροβασία, το παιχνίδι και την  μουσική.

Απευθύνεται σε αρχάριους που θέλουν να γνωρίσουν την τέχνη της Capoeira, αλλά και σε όσους γνωρίζουν ήδη και επιθυμούν να την εξελίξουν.

Είναι ιδανική για όσους ασχολούνται με το χορό ,το θέατρο ,τη μουσική και τις πολεμικές τέχνες . Το συγκεκριμένο σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα άνω των 16 ετών και στόχος είναι στην πορεία να δημιουργηθεί ένας ολοκληρωμένος κύκλος μαθημάτων, με έναρξη τον Δεκέμβριο 2015.

Η Κάλλια Θεοδοσιάδη ανήκει στην πρώτη γενιά δασκάλων-formados capoeira στην Αθήνα .Πήρε τον τίτλο από την ακαδημία Capoeira Banzo de Senzala όπου και ανήκει από το 2001.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Capoeira Ελλάδα και εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε διάφορα event και διεθνή festival.

Διδάσκει Capoeira από το 2006 σε σχολές χορού και σε γυμναστήρια .

Έχεi δώσει σεμινάρια Capoeira στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε ομάδες θεάτρου,

χορού και μουσικής ,σε χώρο πανεπιστημίου καθώς και σε ποδοσφαιρική ομάδα,

εμπλουτίζοντας την διδασκαλία και την τεχνική με γνώσεις από τον χορό ,την γιόγκα,

την ακροβατική γυμναστική και το θέατρο.

Για την Capoeira και τα οφέλη της

Η Capoeira συνδυάζει αερόβια και αναερόβια στοιχεία εκγύμνασης βελτιώνοντας το καρδιοαναπνευστικό σύστημα και προσφέροντας ευλυγισία, μυϊκή ανάπτυξη και ενδυνάμωση μέσα από την καλλιέργεια του ρυθμού και της μουσικής.

Ρυθμός

Η Capoeira είναι μια πολεμική τέχνη-χορός η οποία εξασκείτε πάντα με την συνοδεία μουσικής . Βασικό λοιπόν κομμάτι της είναι η εξάσκηση του ρυθμού μέσα από την κίνηση καθώς και μέσα από το τραγούδι και την εκμάθηση παιξίματος των μουσικών οργάνων.

Τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται στην Capoeira είναι κρουστά.

 

Ευλυγισία-ενδυνάμωση

Χρησιμοποιείται μια ευρεία γκάμα συνδυασμού κινήσεων δύναμης, ευλυγισίας και ακροβατικών με την αρμονική συνύπαρξη της μουσικής. Προηγείται ειδική προπόνηση για την απόκτηση ευλυγισίας καθώς και για την εκτέλεση ακροβατικών.

 

Contact-επαφή: Η Capoeira εξασκείται σε ζευγάρια, είναι μια συνεχή ερώτηση- απάντηση, δράση-αντίδραση, άμυνα-επίθεση. Είναι ένας συνεχής μη λεκτικός διάλογος επαφής μεταξύ δύο ατόμων .

Αντίληψη-αντανακλαστικά- συναίσθηση χώρου: Η Capoeira στην ολοκληρωμένη τελική της μορφή είναι ένα παιχνίδι μεταξύ δύο ατόμων που πραγματοποιείται μέσα σε έναν ανθρώπινο κύκλο.

 

Η μουσική είναι ζωντανή και η ορχήστρα είναι στημένη στην είσοδο του κύκλου της λεγόμενης rodaς. Η υπόλοιπη ομάδα του group σχηματίζει τον κύκλο και συμμετέχει τραγουδώντας.

 

Το παιχνίδι μεταξύ των δύο ατόμων είναι αυτοσχεδιασμός κινήσεων που απαιτεί εγρήγορση ,αντανακλαστικά , συναίσθηση χώρου ,χρόνου και ρυθμού.

 

Στόχος μας είναι να δουλεύουμε για την απόκτηση τεχνικής και ελέγχου των κινήσεων καθώς και για την αυτόματη αντίδραση(αντανακλαστική) μέσω της αποφυγής μιας κλωτσιάς ώστε να μην τραυματιστούμε.   

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View