Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η 45χρονη Ρέιτσελ Βάις πρωταγωνιστεί σε "Αστακό" και "Νιότη" που παίζονται στην Πάτρα, στα Ster Cinemas

Η 45χρονη Ρέιτσελ Βάις πρωταγωνιστεί σε ...

Σε συνέντευξη της στο περιοδικό Τotal Film επαίνεσε τους σκηνοθέτες των ταινιών και ιδίως τον Γ. Λάνθιμο

Σε δύο ιδιαίτερες ταινίες που τυχαίνει να προβάλλονται στην Πάτρα, στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε την ίδια εβδομάδα, από την περασμένη Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015, παίζει η Αγγλίδα με ρίζες από την πλευρά των γονιών της, από Ουγγαρία και Αυστρία Ρέιτσελ Βάις, η οποία πριν από δέκα χρόνια τιμήθηκε με το Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου για τον ρόλο μίας ακτιβίστριας στην Αφρική, στον «Επίμονο Κηπουρό» του Φερνάντο Μειρέγιες.

Στα 45 της χρόνια η Ρέιτσελ Βάις, σύντροφος του γοητευτικού Τζέιμς Μποντ – Ντάνιελ Κρεγκ, στης έως τώρα καριέρα της έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες και έχει καταφέρει πολλά για μία κοπέλα που ξεκίνησε απλά με σπουδές αγγλικής φιλολογίας στο φημισμένο πανεπιστήμιο του Cambridge και στη συνέχεια, στις αρχές του ’90 έλαβε το Guardian Award ως νέα πολλά υποσχόμενη ηθοποιός στο διάσημο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου.

Οι 2 ταινίες ευρωπαικού αέρα και παρόμοιας αισθητικής και καθαρά προσωπικής ματιάς του σκηνοθέτη τους όπου παίζει η Βάις είναι η «Νιότη – Υοuth» του Ιταλού Πάολο Σορεντίνο και ο «Αστακός – Lobster» του δικού μας Γιώργου Λάνθιμου, του οποίου και έπλεξε το εγκώμιο η συμπαθής Βάις σε συνέντευξη της στο περιοδικό Τotal Film. Όπως χαρακτηριστικά είπε, αφότου είδε τον «Κυνόδοντα» (το φιλμ του Λάνθιμου που έφτασε έως τα Όσκαρ) επιδίωξε η ίδια να τον συναντήσει και να τον γνωρίσει.

«Ο Αστακός θεωρώ πως είναι μία σάτιρα πάνω στην πίεση που ασκεί η κοινωνία θέλοντας να μας βάλει στα καλούπια κάποιας τέλειας – ιδεατής σχέσης. Αλλά μία τέτοια τελειότητα σαφώς δεν υπάρχει παρά μόνο σε διαφημίσεις γνωστού αναψυκτικού», είπε με νόημα η Ρέιτσελ Βάις στο Τotal Film προσθέτοντας πως στη συνεργασία της με τον Λάνθιμο, δεν υπήρχαν καθόλου πρόβες ούτε συζήτηση και ανάλυση των ρόλων τους (η ίδια υποδύεται μία μισότυφλη γυναίκα που ζει στο δάσος, έξω από τις κοινωνικές νόρμες και δομές που θα ερωτευτεί με τον ήρωα που υποδύεται ο Κόλιν Φάρελ), καμία ψυχολογική και «ιντελεκτουέλ» ανάλυση. Όλα ήταν φυσικά και ίσως η μόνη απαίτηση του Γιώργου Λάνθιμου όπως αποκάλυψε η Βάις ήταν ότι ορισμένες φορές γύριζε πολλές φορές μία σκηνή, έτσι για να μπουν οι ηθοποιοί στο «Lanthimos groove»!

Παρόμοια εγκωμιαστικά είναι τα σχόλια της και για τον Οσκαρικό Σορεντίνο (πήρε Όσκαρ για την προηγούμενη ταινία του, την «Τέλεια Ομορφιά»). «Αληθινός παράδεισος ήταν η συνεργασία μαζί του. Επίσης ο Σορεντίνο δεν μιλά πολύ και αποφεύγει τις πρόβες. Οι μαέστροι όπως αυτός δεν έχουν ανάγκη από τέτοια πράγματα», είπε η Βάις.

Στη «Νιότη», μία αρκετά παράξενη ταινία με εξαιρετικό καστ που περιλαμβάνει από τον ογδονταπεντάρη Μάικλ Κέιν και την 78χρονη Τζέιν Φόντα ως σταρ του Χόλυγουντ με ξανθιά περούκα έως την χυμώδη Ιταλορουμάνα Μανταλίνα Γκενέα (ολόγυμνη στην ταινία) η Βάις στο ρόλο της κόρης του μαέστρου ορχήστρας και συνθέτη – Μάικλ Κέιν έχει μία κορυφαία στιγμή μονολόγου ενώ παράλληλα είναι ξαπλωμένη σε λασπομασάζ!

Όσο για τα επόμενα κινηματογραφικά της σχέδια η Ρέιτσελ Βάις συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη Τζέιμς Μαρς και τον ηθοποιό Κόλιν Φερθ  ενώ έχει και μία ταινία όπου παίζει με τον Μάικλ Φασμπέντερ και την Αλίσια Βικάντερ.

*Η ευχάριστη έκπληξη για τις ταινίες «Νιότη» και «Αστακός» είναι πως διεκδικούν αρκετά βραβεία στις υποψηφιότητες της Ευρωπαικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ο «Αστακός» διεκδικεί 4 ανάμεσα τους και καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας.

*Aκόμα χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς η θαυμάσια τελική λυρική σκηνή της "Νιότης" με την διάσημη Νοτιοκορέατισσα σοπράνο βραβευμένη και με Γκράμμυ, Σούμι Τζο - Sumi Jo, σκηνή που βγάζει πολύ συναίσθημα!

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture