Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το άκρως τολμηρό ερωτικό δράμα "Love" κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα

Το άκρως τολμηρό ερωτικό δράμα "Lov...

Η σκηνοθεσία είναι του Γκασπάρ Νοέ, δημιουργού της ταινίας "Μη Αναστρέψιμος" με την Μ. Μπελούτσι

Δεν είναι δυνατόν να μην θυμάστε (οι σινεφίλ) την ταινία του 2002 “Μη Αναστρέψιμος – Irreversible” σε σκηνοθεσία του 52χρονου σήμερα Αργεντίνου σκηνοθέτη Γκασπάρ Νοέ, ο οποίος ζει και δημιουργεί στη Γαλλία.

Είχε τότε όχι βάλει την ηρωίδα του που την υποδυόταν η σέξι Μόνικα Μπελούτσι να πέφτει θύμα βιασμού σε μία υπόγεια διάβαση του Παρισιού αλλά και όλη η ταινία ήταν γυρισμένη ανάποδα, δηλαδή από το τέλος προς την αρχή!

Ο Νοέ που είναι γιος του Αργεντίνου ζωγράφου, συγγραφέα και γενικά ανθρώπου της διανόησης Luis Felipe Noé, υπογράφει σκηνοθετικά την ολοκαίνουρια του και πολύ τολμηρή και προκλητική ταινία με τίτλο «Love» που από την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 θα προβάλλεται στην Αθήνα σε διανομή της Hollywood Entertainment.

Διάρκεια: 134 λεπτά

Πρόκειται για ένα ερωτικό δράμα το οποίο από τις 30 Οκτωβρίου θα βγει και σε επιλεγμένες αίθουσες στις ΗΠΑ όπου ήδη καλλιτεχνικά έντυπα και σάιτ όπως το vulture έχουν ξεκινήσει τα αφιερώματα στο «ωραίο όσο και “βρώμικο” κινηματογραφικό όραμα του Νοέ», όπως γράφουν.

Σύνοψη

1η Ιανουαρίου, νωρίς το πρωί. Το τηλέφωνο χτυπάει και ο Μέρφι ξυπνάει δίπλα στη νεαρή σύζυγό του και το δυο ετών παιδί του. Ακούει το μήνυμα στο τηλεφωνητή όπου η μητέρα της Ηλέκτρας ρωτάει γεμάτη αγωνία μήπως έχει κάποιο νέο από την κόρη της. Καθώς αγνοείται εδώ και αρκετό καιρό και φοβούμενη ότι κάτι πολύ άσχημο της έχει συμβεί.

Κατά τη διάρκεια μιας ατέλειωτης βροχερής μέρας ο Μέρφι βρίσκεται μόνος στο διαμέρισμα του, να αναπολεί την πιο όμορφη ερωτική σχέση της ζωής του, τα δύο χρόνια που πέρασε με την Ηλέκτρα. Ένα φλεγόμενο πάθος γεμάτο υποσχέσεις, παιχνίδια, υπερβολές και λάθη…

Σημείωμα από το σκηνοθέτη

Για χρόνια ονειρευόμουν να κάνω μια ταινία στην οποία θα αναπαράγεται πλήρως το πάθος ενός νεαρού ερωτευμένου ζευγαριού με όλες τις φυσικές και συναισθηματικές υπερβολές του. Ένα είδος Amour fou (τρελού έρωτα), η πεμπτουσία  αυτού που οι φίλοι μου και εγώ έχω ζήσει. Ένα σύγχρονο μελόδραμα που ενσωματώνει  πολλαπλές ερωτικές σκηνές και υπερβαίνοντας το γελοίο τμήμα που υπαγορεύει πως μία κανονική ταινία δεν μπορεί να περιέχει απροκάλυπτα ερωτικές σκηνές, έστω και αν στον καθένα νέο αρέσει να κάνει έρωτα.

Θέλω να κινηματογραφήσω εκείνο το οποίο ο κινηματογράφος έχει σπάνια επιτρέψει στον εαυτό του, είτε για εμπορικούς είτε για νομικούς λόγους: να κινηματογραφήσει την οργανική διάσταση της ύπαρξης στην αγάπη. Παρά το γεγονός ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι η ουσία της έλξης που υπάρχει ανάμεσα στα ζευγάρια. Η αρχική πρόθεση του ήταν να δείξει έντονο πάθος, ένα φυσικό τρόπο - ζωώδη, παιχνιδιάρικο, χαρούμενο, δακρυσμένο. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες ταινίες μου, για μια φορά, δεν πρόκειται για τίποτα άλλο από συναισθηματική βία και την ερωτική έκσταση..

Παρά τον περιορισμένο προϋπολογισμό της, αυτή η πολύχρωμη ταινία, γυρίστηκε και σε 3D.  Ελπίζω ότι η απόφαση αυτή θα δημιουργήσει μια πιο καθηλωτική εμπειρία για τον θεατή. Γοητευμένος από τρισδιάστατες εικόνες για χρόνια έχω μια ατελείωτη διαδοχή φωτογραφιών σε 3D, τόσο αναλογικά και ψηφιακά. Το στοίχημα είναι ακόμη μεγαλύτερο και η εμπειρία προβληματίζει ακόμα περισσότερο, όταν κάποιος καλείται να κινηματογραφήσει ένα αγαπημένο πρόσωπο που πεθαίνει.

Επιστρέφοντας αργότερα στις εικόνες, έχει κανείς την αίσθηση ότι έχει διατήρησε ένα σχεδόν ζωντανό κομμάτι αυτού του πρόσωπου μέσα σε ένα μικρό κουτί. Μια τρισδιάστατη εικόνα δίνει την εντύπωση, αν και παιδαριώδες και παράλογο, της κατάσχεσης μιας στιγμής του παρελθόντος πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε επίπεδη εικόνα μπορεί. Καθώς η ταινία αφορά την ιστορία μιας χαμένης αγάπης θεώρησα ότι το 3D θα επιτρέψει στο θεατή μια μεγαλύτερη αίσθηση της ταύτισης με τον πρωταγωνιστή και τη νοσταλγική κατάσταση του. Κατά τον ίδιο τρόπο, η αφήγηση και η επιλογή της μουσικής χρησιμοποιούνται για να αποδώσουν καλύτερα τη συναισθηματική αποτυχία του πρωταγωνιστή, καθώς είναι χαμένος στις πράξεις του, όπως είναι στις σκέψεις του.

Περισσότερο από προηγούμενες ταινίες μου οφείλω το αποτέλεσμα στην τόλμη και την εμπιστοσύνη των ηθοποιών - Αόμι, Κλάρα και Κάρλ - που με πολλή χαρά συμφώνησαν να υποδυθούν τους τρείς κύριους ρόλους. Χάρη στη δική τους δέσμευση, το ταλέντο τους και το χάρισμά τους, η ταινία «Love» έχει γίνει 100 φορές καλύτερα από ότι θα μπορούσα να είχα ελπίσει. Όσο για την ίδια την ύπαρξη της ταινίας, την οποία  θα έχετε την τύχη να βιώσετε στη μεγάλη οθόνη και σε 3D τη χρωστάω στην μοναδική Maraval.

Από όλες τις ταινίες μου, αυτό είναι πιο κοντά σε αυτό που έχω φτάσει να γνωρίζω για την ύπαρξη, καθώς επίσης και το πιο μελαγχολικό. Και αν μου δίνει πολλή ευχαρίστηση να είμαι σε θέση να μοιραστώ αυτό το σύντομο τούνελ από χαρές και εκστάσεις, ατυχήματα και τα λάθη.

O Γκασπάρ Νοέ υπογράφει και το σενάριο.

Πρωταγωνιστούν ο Γκασπάρ Νοέ, o Aμερικανός ηθοποιός Καρλ Γκλάσμαν, η Ελβετή Αόμι Μάιοκ και η Δανέζα ηθοποιός Κλάρα Κριστίν.

Το φιλμ είχε προβληθεί και στο Φεστιβάλ των Κανών.

*Να δούμε αν η ταινία έρθει για προβολή και στην Πάτρα. Θα έχει ενδιαφέρον.

Τέλος διαβάσαμε πρόσφατα πως η συγκεκριμένη ταινία λόγω των πολλών γυμνών σκηνών, απαγορεύτηκε να προβληθεί στους Ρώσικους κινηματογράφους.

Eπιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ο Νοέ και οι τρεις άγνωστοι ηθοποιοί του στο Φεστιβάλ των Κανών, η φωτ. είναι από το EPA.

Ο Νοέ και οι τρεις άγνωστοι ηθοποιοί του...

Ο Νοέ και οι τρεις άγνωστοι ηθοποιοί του στο Φεστιβάλ των Κανών, η φωτ. είναι από το EPA.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture