Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Αιμορροϊδοπλαστική με laser, η επαναστατική θεραπεία για την αιμορροϊδοπάθεια

Αιμορροϊδοπλαστική με laser, η επαναστατ...

Γιατί εμφανίζονται;

Ο ιατρικός όρος «αιμορροΐδες» περιγράφει την παθολογική κατάσταση (αιμορροϊδοπάθεια) που οδηγεί σε ερεθισμό και διόγκωση των αγγειακών μαξιλαριών στην περιοχή του πρωκτού. Η αιμορροϊδοπάθεια είναι συνηθισμένη πάθηση που από την παιδική ακόμη ηλικία συναντάται και στα δύο φύλα, με μεγαλύτερη όμως συχνότητα στους άνδρες. Περισσότεροι από το 50% του πληθυσμού μετά την ηλικία των 50 υποφέρουν από αιμορροϊδοπάθεια, ενώ περίπου το 80% βιώνει τουλάχιστον µια φορά στη ζωή του τις επώδυνες συνέπειες της (φαγούρα, τσούξιµο, πόνο, βλέννες, αιμορραγία, κ.λπ.).

Γιατί εμφανίζονται

Αν και τα αίτια δεν είναι απολύτως ξεκάθαρα, η αιµορροϊδοπάθεια συνηθέστερα αποδίδεται στη δυσκοιλιότητα, στην κληρονοµικότητα, στη διατροφή, στην αδρανή, καθιστική ζωή, στην παχυσαρκία, στις αναβολές στην κένωση, στην κύηση και τον τοκετό καθώς αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση στην περιοχή της πυέλου, κ.α.

Τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας

Βασικά συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας είναι η αιμορραγία, ο πόνος, η δυσφορία, η ψηλάφηση μάζας, η έκκριση υγρών και ο κνησμός που όμως ενδέχεται να συνυπάρχουν με άλλες καλοήθεις (συρίγγιο, ραγάδα, ακράτεια κοπράνων) ή κακοήθεις παθήσεις της περιοχής.

Η εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων πρέπει να οδηγεί τον ασθενή σε εξέταση από ειδικό χειρουργό όχι μόνο για να προλάβει βαρύτερες επιπλοκές της αιμορροϊδοπάθειας (νέκρωση, λοίμωξη, αναιµία, περίσφιξη, κ.α.) αλλά και το ενδεχόμενο άλλων παθήσεων (π.χ. νεοπλασιών, φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου κ.λπ.) με παρόµοια συµπτωµατολογία.

Ταξινόμηση και βαθμοί των αιμορροΐδων

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται ανάλογα με την θέση τους, σε εξωτερικές (κάτω από την οδοντωτή γραµµή) και εσωτερικές (πάνω από την οδοντωτή γραµµή) και ανάλογα µε τη μορφολογία και το ιστορικό τους ταξινομούνται σε:

Πρώτου βαθµού όταν οι αιµορροϊδικοί όζοι προβάλλουν ελαφρά προξενώντας µικρή αιµορραγία.

Δευτέρου βαθµού όταν οι αιµορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν και προσπίπτουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα κατά την κένωση, αλλά ανατάσσονται αυτόµατα κατόπιν. Η περιστασιακή πρόπτωση των αιμορροΐδων οδηγεί σε διάρρηξη της λεπτής εγκράτειας, προξενεί ερεθισμό του πρωκτοδέρματος, κνησμό (φαγούρα) και συντελεί στη δημιουργία πρωκτικού έκζέματος.

Τρίτου βαθµού όταν οι αιµορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν, έχουν έντονο οίδημα και προσπίπτουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα κατά την κένωση χωρίς να μπορούν να αναταχθούν μόνοι τους αλλά µόνο µε χειρισµό.

Τετάρτου βαθµού όταν οι αιµορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν και προσπίπτουν µονίµως εκτός του πρωκτικού σωλήνα προξενούν πόνο, έντονο ερεθισµό, αιµορραγία και πίεση και έντονη τάση για κένωση ακόμη και όταν το έντερο δεν είναι πλήρες.

Η σύγχρονη αντιμετώπιση

Η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας αρχικού σταδίου (1ου βαθμού) πραγματοποιείται συνήθως µε συντηρητικά μέσα (ειδική διατροφή μεσογειακού τύπου πλούσια σε φυτικές ίνες, φαρμακευτική αγωγή, κ.α.) ή με περίσφιξη που προσωρινά βελτιώνουν την κατάσταση του ασθενούς χωρίς όμως να προσφέρουν οριστική λύση στο πρόβλημα των αιμορροΐδοπάθειας καθώς τα επώδυνα συμπτώματα φαγούρας, τσουξίματος και πόνου συνήθως επανέρχονται.

Η θεραπεία της προχωρημένης αιμορροϊδοπάθειας είναι ιδιαίτερα απαιτητική λόγω της ευαισθησίας και των ανατομικών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής. Κατά καιρούς και ανάλογα µε την περίπτωση έχουν εφαρμοστεί διάφορες χειρουργικές θεραπείες (σφιγκτηροτοµή, αιµορροϊδεκτοµή, διαστολή, κ.α.) όμως η χρήση τους συνοδεύεται από τραύμα, πόνο, ψηλά ποσοστά αποτυχίας και συναφών μετεγχειρητικών επιπλοκών καθώς και παρατεταμένη, επώδυνη μετεγχειρητική περίοδο.

Νεότερες τεχνικές όπως η αιμορροϊδοπηξία με χρήση συρραπτικού, η υποβλεννογόνια αιμορροϊδοπλαστική ανύψωση και η απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών αν και συνεισέφεραν σε λιγότερο επώδυνες θεραπείες δεν κατάφεραν να επιλύσουν τα προβλήματα υποτροπών, πόνου, την προστασία του πρωκτοδέρματος και την αποκατάσταση της φυσικής ανατομίας του πρωκτού.

Αιμορροϊδοπλαστική LHP®: η ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία για την αιμορροϊδοπάθεια

Η αιμορροϊδοπλαστική LHP® (Laser HaemorrhoidoPlasty) είναι μία πρωτοποριακή, ελάχιστα επεμβατική τεχνική θεραπείας της αιμορροϊδοπάθειας με αναγώγιμη ή σταθερή πρόπτωση (2ου - 4ου βαθμού), με κυκλική ή τμηματική μορφή. Η αιμορροϊδοπλαστική LHP® παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο 2009 και τα μοναδικά κλινικά της πλεονεκτήματα την έχουν καταστήσει εξαιρετική επιλογή θεραπείας για την προχωρημένη αιμορροϊδοπάθεια.

Πως πραγματοποιείται η επέμβαση

Η θεραπεία πραγματοποιείται με εξελιγμένο, ανώδυνο χειρουργικό laser (Leonardo Dual®) με υψηλή απορρόφηση στο νερό και ειδικούς καθετήρες οπτικών ινών LHP® (κωνικής εκπομπής) που προσφέρουν μικροχειρουργική ακρίβεια και απόλυτη ασφάλεια:

•Με ειδικό ανοσκόπειο προβαίνουμε στη σήμανση των αιμορροϊδικών όζων, απομονώνοντας κατά μήκος αυτόν που θέλουμε να θεραπεύσουμε.

•Από μια μικρή οπή στα όρια του πρωκτοδέρματος εισάγουμε ένα πολύ λεπτό καθετήρα οπτικής ίνας  LHP® προωθώντας τον υποβλεννογόνια στη βάση του αιμορροϊδικού όζου.

•Ξεκινώντας από τη βάση του αιμορροϊδικού όζου αποσύρουμε τον καθετήρα LHP® εφαρμόζοντας, με απόλυτα ελεγχόμενο και ομοιόμορφο τρόπο, την ενέργεια laser στον υποβλεννογόνιο ιστό.

•Η ενέργεια laser προκαλεί υποβλεννογόνια απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών και άμεση συρρίκνωση του αιμορροϊδικού ιστού ενώ ο βλεννογόνος και ο σφικτήρας μένουν ανέπαφοι.

•Η αιμορροϊδοπλαστική LHP® επιτυγχάνει άμεση ανάσχεση της αιμορραγίας, μείωση του όγκου των αιμορροϊδικών όζων και υποχώρηση των ενοχλητικών συμπτωμάτων. Προοδευτικά οι όζοι συρρικνώνονται εντελώς και ένας νέος συνδετικός ιστός αναπτύσσεται διατηρώντας λειτουργικά τα αιμορροϊδικά «μαξιλάρια». Ο βλεννογόνος προσκολλάται στα υποκείμενα στρώματα αποφεύγοντας ενδεχόμενη υποτροπή και νέα βλεννογονική πρόπτωση.

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της αιμορροϊδοπλαστικής LHP®

Η αιμορροϊδοπλαστική LHP® προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή:

•Είναι ανώδυνη, αναίμακτη και ασφαλέστερη μέθοδος έναντι οποιασδήποτε άλλης θεραπείας

•Πραγματοποιείται υπό τοπική ή περιοχική αναισθησία χωρίς ανάγκη χρήσης αναλγητικών φαρμάκων κατά το πρώτο 24ωρο

•Αποκαθιστά τη φυσική ανατομία χωρίς χρήση ξένων υλικών ή ραμμάτων που θεωρούνται εξαιρετικά επώδυνα και δημιουργούν φοβία για τις επεμβάσεις αιμορροΐδων

•Διατηρεί ακέραιο το βλεννογόνο αποφεύγοντας το ενδεχόμενο στενώσεων

•Διατηρεί ανέπαφο το σφικτήρα αποτρέποντας κάθε ενδεχόμενο ακράτειας

•Ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο επιπλοκών (αιμορραγίες, θρομβώσεις, αποστήματα, συρίγγια, κ.α.) που συχνά παρατηρούνται σε άλλες χειρουργικές τεχνικές

•Προσφέρει εξαιρετικά σύντομη ανάρρωση με ελάχιστο ή καθόλου μετεγχειρητικό πόνο και αμεσότερη επιστροφή του ασθενούς στις συνηθισμένες δραστηριότητές του.

•Συνοδεύεται από εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα.

Η αιμορροϊδοπλαστική LHP® είναι μια καινοτομική, ελάχιστα επεμβατική, αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος θεραπείας της αιμορροϊδοπάθειας που υπερβαίνει τα προβλήματα των άλλων χειρουργικών τεχνικών και επιτρέπει στους ασθενείς να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα αιμορροϊδοπάθειας όχι μόνο στα πρώιμα αλλά στα προχωρημένα στάδια της ασθένειας.

Ευχαριστούμε για της πληροφορίες τον κ.Δρ. Γεώργιος Π. Ηλίας MD, PhD, Γενικός Χειρουργός. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλ. 6977 970082, 6972 800399 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.hlias.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being