Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ήρθε η περιπέτεια "Έβερεστ" στα Ster Cinemas της Πάτρας - Βασίζεται σε πραγματική ιστορία

Ήρθε η περιπέτεια "Έβερεστ" στ...

Πρωταγωνιστούν οι Τζέισον Κλαρκ, Τζέικ Γκίλενχαλ και Τζος Μπρόλιν

Από αυτή την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου ξεκινά να προβάλλεται στη χώρα μας, και στην Πάτρα στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε, η θεαματική περιπέτεια καταστροφής «Everest» σε σκηνοθεσία του 49χρονου Ισλανδοισπανού Μπαλτάζαρ Κορμακούρ, δημιουργού ταινιών όπως τα «The Deep», «Contraband» και «2 Guns».

Η συγκεκριμένη ταινία που διανέμεται στην Ελλάδα από την εταιρεία UIP, έχει ήδη ντεμπουτάρει στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ και έχει λάβει αρκετά καλές κριτικές. Οι εισπράξεις της στη Βόρειο Αμερική όπου μάλιστα αρχικά βγήκε στις πελώριες οθόνες των αιθουσών Imax, ήδη έχουν αγγίξει τα 26 εκατομμύρια δολάρια σε 2 εβδομάδες ενώ στον υπόλοιπο κόσμο έχουν φτάσει τα 75 εκατομμύρια.

Το βασικό ατού της αληθοφανέστατης όπως λέγεται αυτής ταινίας είναι ότι περιγράφει πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν πριν από 19 χρόνια κατά την προσπάθεια αναρρίχησης στην πιο ψηλή κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ (8.848 μέτρα), τον Μάιο του 1996. Το Έβερεστ να θυμίσουμε πως πρωτοκατακτήθηκε τον Μάιο του μακρινού 1953 από τον Νεοζηλανδό Έντμουντ Χίλαρι (1911-2008) κι έναν σέρπα (τοπικής φυλής της οροσειράς των Ιμαλαίων, στο Νεπάλ).

Το σενάριο της ταινίας υπογράφουν δύο από τους καλύτερους Βρετανούς σεναριογράφους, ο βραβευμένος με Όσκαρ Σάιμον Μπιούφοϊ («Άντρες με τα Όλα τους», «Slumdog Millionaire») και ο Γουίλιαμ Νίκολσον των φιλμ «Μονομάχος», «Οι Άθλιοι» και «Αλύγιστος».

Σύμφωνα με το στόρι, τον Μάιο του 1996, ομάδες ορειβατών επιχειρούν να ανέβουν ως το Έβερεστ. Σε μία εξ αυτών ηγείται ο Νεοζηλανδός Ρομπ Χολ (στο ρόλο ο Τζέισον Κλαρκ), ο οποίος αφήνει την 7 μηνών έγκυο σύζυγό του στην πατρίδα και μαζί με άλλους δύο οδηγούς, 7 έμπειρους Σέρπα και οκτώ ακόμα ορειβάτες επιχειρεί να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου για πέμπτη φορά.

Μια δεύτερη, το ίδιο πολυμελής αλλά ανταγωνιστική ομάδα, με επικεφαλής τον Αμερικανό Σκοτ Φίσερ, φτάνει νωρίτερα στη χαμηλή βάση των 5.500 μέτρων στα Ιμαλάια, όπου οι δύο αποστολές θα συναντηθούν. Από εκεί θα αποφασίσουν να συνεργαστούν και να συνεχίσουν το δύσκολο έργο της αναρρίχησης μαζί, ωστόσο στο τελευταίο στάδιο της απαιτητικής και κοπιαστικής ανάβασης θα χτυπηθούν από μια φονική χιονοθύελλα.

Ο Κορμακούρ πραγματοποίησε πολλά από τα γυρίσματα στα Ιμαλάια (γύρισε και μία σκηνή στο μνημείο που υπάρχει σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο) ενώ άλλες σκηνές τις συνέχισε στις Ιταλικές Άλπεις. Ωστόσο μέρος των γυρισμάτων έγινε στα Pinewood studios του Λονδίνου όπου ορισμένοι από τους ηθοποιούς όπως ο Τζος Μπρόλιν που αυτές τις μέρες στα Ster της Πάτρας προβάλλεται και η άλλη ταινία όπου πρωταγωνιστεί το «Sicario», ταλαιπωρήθηκαν σε κάποιες σκηνές καθώς μεγάλοι εκτοξευτήρες έριχναν με δύναμη πάνω τους ποσότητες από αλάτι (προφανώς σε σκηνές χιονοθύελλας). Μία άλλη δοκιμασία στο μεταξύ που επιφύλαξε ο Κορμακούρ για τους ηθοποιούς του, ήταν να τους πάει στο Νεπάλ και στα Ιμαλάια Γενάρη μήνα και να τους βάλει να κοιμηθούν σε χώρους που δεν είχαν θέρμανση!

Στο φιλμ που λέγεται πως έχει απίστευτα εντυπωσιακές σκηνές μεγάλου ρίσκου θυμίζοντας τις παλιές καλές ταινίες καταστροφής αλλά και την περιπέτεια «Βαρομετρικό χαμηλό» με τον Σιλβέστερ Σταλόνε που είχαμε δει προ εικοσαετίας, παίζουν εκτός του Κλαρκ και του Μπρόλιν, η Κίρα Νάιτλι, ο Τζον Χωκς, η Ρόμπιν Τάιτ, ο Τζέικ Γκίλενχαλ, ο Σαμ Γουόρθινγκτον και η Έμιλι Γουότσον.

Η διάρκεια της ταινίας είναι 2 ώρες.

Το φιλμ "Έβερεστ" ήταν η εναρκτήρια ταινία του φετινού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Deauville στη Γαλλία τον περασμένο μήνα. Προβλήθηκε και στην Βενετία.

Eπιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

To καστ και ο σκηνοθέτης της ταινίας στο 72ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας πριν λίγο καιρό όπου το φιλμ έκανε την πρεμιέρα του.

To καστ και ο σκηνοθέτης της ταινίας στο...

To καστ και ο σκηνοθέτης της ταινίας στο 72ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας πριν λίγο καιρό όπου το φιλμ έκανε την πρεμιέρα του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture