Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η παράσταση "Belleλen" για ένα τριήμερο στο Act της Πάτρας

Η παράσταση "Belleλen" για ένα...

Θα παιχθεί στις 9, 10 και 11 Οκτωβρίου 2015 στις 21.30

Για ένα τριήμερο, από την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015 στις 21.30 το βράδυ, το θέατρο act στις σκάλες Γεροκωστοπούλου (αριθμός 65) θα παρουσιάσει το άκρως επίκαιρο και καυστικό θεατρικό έργο του Δημήτρη Φοινίτση «BELLEΛEN» από το Χοροθέατρο Λυδία Λίθος και την Εταιρεία Θεάτρου Συν – Επί.

Πρόκειται για ένα έργο που χαρακτηρίστηκε ως «ένας μονόλογος με λεπτό χιούμορ και αυτοσαρκασμό, που επιχειρεί να εμβαθύνει στον ανθρώπινο ψυχισμό και στο πώς αυτός διαβρώνεται από τα υλικά αγαθά και την υλική και ηθική κρίση της εποχής. Ένα κείμενο σημερινό, σύγχρονο, τραγικοκωμικό και βαθιά ανθρώπινο», όπως έγραψε ο Γιώργος Χριστόπουλος.

Κυνηγημένη από την κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος η Ωραία Ελένη καταφεύγει σε ευημερούσες οικονομίες της Δύσης προσφέροντας επί πληρωμή την –ακόμη σφύζουσα από ηδονή– σάρκα της. Υιοθετώντας το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Bellελέν» χορεύει pole dance και υπόσχεται στιγμές άκρατου πάθους στα έκπληκτα μάτια που την κοιτάζουν. Εξηγεί πως βρέθηκε σε ξένη χώρα, τη λατρεία που τρέφει για την Αφροδίτη, εξυμνεί τη μεγαλύτερη ιστορία αγάπης στην ελληνική μυθολογία ανάμεσα σ’ εκείνη και τον Πάρι και καταριέται τον πανάσχημο Μενέλαο αποκαλύπτοντας πως την απέκτησε με προξενιό.

Η κόρη του Διός μιλά αγγλικά από ανάγκη, κύριο μέλημά της είναι να κατακτήσει την απόλυτη προσοχή των απανταχού μισοκοιμισμένων ανδρών που διασκεδάζει. Προσπαθεί να τους κάνει να δουν τον άνθρωπο και όχι το κορμί, να (απ)ελευθερώσει ένα κομμάτι της ψυχής της ύστερα από αιώνες αφόρητης σιωπής. Ένας μονόλογος που αποκαθιστά τη μυθολογική αλήθεια, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον Ευριπίδη.

Η Λίλα Παπαπάσχου έγραψε για το έργο και την παράσταση τα εξής:

«Αβίαστο γέλιο, συγκίνηση, νοσταλγία, έρωτας, ανιδιοτελής αγάπη, διαχρονικότητα, προδοσία, ξεπεσμός, ξεπούλημα, θεσπέσια μουσική (…μπράβο στην Νατάσα Λιτσαρδοπούλου που την επιμελήθηκε…) διάχυτη ατμόσφαιρα παρακμιακού καμπαρέ και το ωραιότερο ερωτικό γράμμα που γράφτηκε ποτέ (…μακράν η καλύτερη σκηνή της παράστασης…). Η BELLΕΛΕΝ του νέου ηλικιακά, αλλά ήδη έμπειρου και καταξιωμένου στο χώρο Δημήτρη Φοινίτση, ο οποίος εκτός από το κείμενο υπογράφει και την εμπνευσμένη σκηνοθεσία της παράστασης, τα είχε όλα και σε μεγάλες ποσότητες, αρμονικά δεμένα μεταξύ τους και ενσαρκωμένα απ’ την μοναδική (…και σίγουρα ανεπανάληπτη…) Φένια Αποστόλου με τρόπο σπαρακτικά κωμικοτραγικό.

Μέσα από την καταιγιστική διήγηση των δεινών της, η πιο διάσημη femme fatale όλων των εποχών, στηλιτεύει την εικόνα της σημερινής Ελλάδας, που όμοια με την ίδια πουλάει τα ιερά της και τα όσια έναντι ενός πινακίου φακής (…ενίοτε και για πολύ λιγότερα…).»

Επίσης η Ελένη Σουλιώτη ανέφερε πως «το κείμενο του Δημήτρη Φοινίτση, εύστοχο, γραμμένο σε ελληνικότατα αγγλικά (!) μεταφρασμένο ελεύθερα (με υπότιτλους) στον τοίχο και έξυπνα λογοπαίγνια, απογειώνεται με την ερμηνεία της Φένιας Αποστόλου. Το έργο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της και όλο το βάρος της παράστασης επάνω της. Όσοι μπορούν απλά να παρακολουθήσουν την ερμηνεύτρια και μόνο, χωρίς μετάφραση, θα καταλάβουν το λεπτό χιούμορ πίσω απ' τις λέξεις και θα το απολαύσουν 100%!».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :

Κείμενο – σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης

Ερμηνεία – χορογραφία – κοστούμια: Φένια Αποστόλου

Φωτισμοί – φωτογράφιση : Τάσος Σκλαβούνος

Μουσική επιμέλεια: Νατάσα Λιτσαρδοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Χρυσοβαλάντης Κωστόπουλος

Βοηθός χορογράφου: Γαλήνη Γυρτάτου

Μακιγιάζ φωτογράφισης : Βασίλης Πίκουλας

Βοηθός παραγωγής : Σταύρος Ράγιας

Ακούγονται οι ηθοποιοί : Κωνσταντίνα Τάκαλου (Αφροδίτη), Γιώργος Παπαγεωργίου (Πάρις), Μηνάς Χατζησάββας (Διόσκουροι).

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (ενιαίο), 8 ευρώ (μειωμένο)

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2610272037, 6936122263.

Εκ των υποστηρικτών της παράστασης είναι και το thebest.gr.

Καλλιτεχνικός υπεύθυνος στο act είναι ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας.

Η Φένια Αποστόλου έχει σπουδάσει στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν. Συνεργάστηκε με την ομάδα χορού "Οκτάνα" και με το Χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για 2 χρόνια.

Αποτέλεσε μέλος της χορογραφικής ομάδας των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 σε χορογραφία Αγγελικής Στελλάτου και σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαιωάννου. Χορογράφησε για την ομάδα "NEILYS" σε συμπαραγωγή με το Κ.Θ.Β.Ε. την παράσταση "Τα αινιγματικά χαμόγελα της Τζοκόντα".

Να προσθέσουμε πως η Φένια Αποστόλου σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Φοινίτση ερμήνευσε τον θεατρικό μονόλογο "Belleλen-Η (αιώνια) τραγωδία της Ελένης" στο Από Μηχανής Θέατρο κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τις 20 Απριλίου μέχρι τις 26 Μαΐου. Το σύγχρονο θεατρικό έργο "Other Side" του Dejan Dukovski σε μετάφραση της Γκάγκα Ρόσιτς σε σκηνοθεσία Φένιας Αποστόλου παρουσιάστηκε από τις 5 Φεβρουαρίου μέχρι τις 28 Μαΐου, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στον Πολυχώρο Vault και στις 6 Ιουνίου έκλεισε το 9th Annual Black Box International and Theatre Festival στην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας και πρόκειται να παρουσιαστεί στο MOT International Theatre Festival στα Σκόπια.

Το "The Pelican Dance" video dance film παραγωγή του Χοροθεάτρου Λυδία Λίθος παρουσιάστηκε στο Breaking 8 festival internazionale di videodanza στην Σαρδηνία της Ιταλίας, στο 5ο Athens Video Dance Project στο θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, στο Loikka Dance Film Festival στην Φιλανδία, στο 2nd Greensboro International Dance Film Festival στην Βόρειο Καρολίνα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και στο DanceScreen Festival στην Στοκχόλμη, στο Dance Film Festival στην Αγγλία, στο 9th São Carlos Videodance Festival στην Βραζιλία.

Από τις πιο τελευταίες της δουλειές είναι η χορευτική σόλο performance "The Dream of my Dream" (χορογραφία Φένιας Αποστόλου) που παρουσιάστηκε για 10 παραστάσεις στο Φεστιβάλ "Τα 12 Κουπέ" στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ από τις 22 εώς τις 31 Μαΐου 2015, στις 4 Ιουλίου στο "Μεταμόρφωσις" 3ο Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Ανάποδα στον Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου στην μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, στο διεθνές φεστιβάλ Χορού DanceDays5 στα Χανιά στις 26 Ιουλίου στο Βενιζέλειο Ωδείο και στο 3ο Φεστιβάλ Έκφραση Αθήνα στο Λόφο του Στρέφη.

Ο Δημήτρης Φοινίτσης έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Ηράκλειο της Κρήτης σε μικρασιατική οικογένεια. Σπούδασε στο μεταπτυχιακό τμήμα Δημιουργικής Γραφής της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (διπλωματική εργασία στο Θεατρικό Έργο), στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (κατεύθυνση Θεατρολογίας με διπλωματική εργασία στη Σκηνοθεσία), στο Scuola di Lettere e Filosofia - Universita degli Studi di Genova, στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης «Θεμέλιο» και στη Σχολή Δημοσιογραφίας «ΑΝΤ1».

Έχει γράψει θεατρικά έργα, μονολόγους, διηγήματα και παραμύθια. Εργάστηκε επί σειρά ετών στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο της Αθήνας και της περιφέρειας ως πολιτιστικός συντάκτης, εκφωνητής ειδήσεων  και ραδιοφωνικός παραγωγός. Μετά από συνεργασίες στις κρατικές σκηνές και το ελεύθερο θέατρο εγκατέλειψε το επάγγελμα του ηθοποιού για να στραφεί –καλλιτεχνικά- στη σκηνοθεσία. Ιδρυτικό μέλος και σκηνοθέτης της «Ομάδας Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ» (www.protasi.org), έχει ανεβάσει κλασικά και σύγχρονα έργα σε, κυρίως, μη θεατρικούς χώρους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture