Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

"Βάκχες" το αντιπολεμικό έργο του Ευριπίδη στην Πάτρα -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

"Βάκχες" το αντιπολεμικό έργο ...

Στις 26 Αυγούστου

Το αντιπολεμικό έργο του Ευριπίδη Βάκχες, ένα από τα διασημότερα έργα του, παρουσιάζει το Πειραϊκό Θέατρο Δημήτρης Ροντήρης και η Εταιρεία Ανθός,  την Τετάρτη 26 Αυγούστου στις 21:30 στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών στα πλαίσια του 34ου Φεστιβάλ Πάτρας 2015 – Θεσμός Αρχαίου Δράματος.

Το έργο είναι μια sui generis τραγωδία, αφού είναι η μοναδική σωζόμενη με διονυσιακό θέμα και συνδυάζει συγκλονιστική ένταση και απαράμιλλη τεχνική αρτιότητα.

Σκοπός της Ανθός και του Πειραϊκού Θεάτρου-Δημήτρης Ροντήρης  είναι το πρόγραμμα «BACCHAE THEATROUR 2015 - European culture from Greece», να είναι το πρώτο μιας σειράς αντίστοιχων δράσεων που θα διεξάγονται κάθε χρόνο και θα καθιερωθούν ως μια ακολουθία από μοναδικά, παγκόσμιας ακτινοβολίας ετήσια πολιτιστικά γεγονότα.

Οι «ΒΑΚΧΕΣ», είναι το τελευταίο έργο του Ευριπίδη που έγραψε, όταν ήταν αυτοεξόριστος στην αυλή του Μακεδόνα βασιλιά Αρχέλαου.Στην Τραγωδία αυτή, περιγράφεται η ενθουσιώδης και οργιαστική λατρεία του Θεού Διόνυσου ή Βάκχου.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Θήβα, όπου ο βασιλιάς Κάδμος έχει παραχωρήσει τη βασιλεία στον εγγονό του Πενθέα, γιο της κόρης του, Αγαύης, και ο οποίος είναι κάθετα αντίθετος και εχθρικός απέναντι στον Θεό, και τη διάδοση της λατρείας του.

Ο Θεός όμως, που εμφανίζεται με τις ακόλουθές του  -Βάκχες ή Μαινάδες - στη Θήβα, δείχνοντας άλλη μορφή κι όχι τη θεϊκή του, είναι αποφασισμένος να εδραιώσει τη λατρεία του στη χώρα που τον αμφισβητεί, όχι μόνο σα Θεό, αλλά  και ως συγγενή, αφού γεννήθηκε στη Θήβα από την κόρη του Κάδμου τη Σεμέλη, αδελφή της μητέρας του Πενθέα, Αγαύης, που έσμιξε με τον Δία τον πατέρα των Θεών, και να τιμωρήσει αυστηρά τους ασεβείς, που κατά κύριο λόγο είναι το ίδιο το παλάτι και κυρίως ο Πενθέας.

Βακχεύει τις γυναίκες της Θήβας, ανάμεσά τους και την Αγαύη, μητέρα του βασιλιά και τις δυο αδελφές της Ινώ και Αυτονόη, που καταλαμβάνονται από  μανία και τις οδηγεί στις πλαγιές του βουνού Κιθαιρώνα, όπου επιδίδονται στις  ιερές τελετουργίες του Θεού.

Όταν το μαθαίνει ο Πενθέας, αποφασίζει με στρατό να τιμωρήσει τη θρασύτητα  των γυναικών, όταν, ο ίδιος ο Διόνυσος εμφανιζόμενος με άλλο πρόσωπο, τον  πείθει αντί να τις πολεμήσει, να τις παρακολουθήσει και μετά να τις συλλάβει.

Ο Πενθέας πείθεται και μ' οδηγό τον Διόνυσο ανεβαίνει στον Κιθαιρώνα.

Εκεί ο Θεός τον παραδίνει στις μανιασμένες Βάκχες, όπου με πρώτη την ίδια του  τη μάνα, κατασπαράζεται, σαν τιμωρία για την ασέβεια του.

Η όλη προσπάθεια αποτελεί φόρο τιμής στο μεγάλο δάσκαλο Δημήτρη Ροντήρη και κατά κάποιο τρόπο μια συνέχεια του έργου του στο αρχαίο Θέατρο. Ακολουθώντας τη σκηνοθετική γραμμή και τη σκέψη του δασκάλου επιχειρούμε ένα μεγάλο κύκλο παραστάσεων που ξεκινά και τελειώνει στη Ελλάδα, διαφημίζοντας σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο την Ελληνική πολιτιστική παράδοση.

Η παράσταση θα περιλαμβάνει και εκτός σκηνής δρώμενα, αποτελώντας μια κινητή πολιτιστική έκθεση, αφού έχουμε εξασφαλίσει και θα προβάλλουμε έξω από το χώρο της εκάστοτε παράστασης, σημαντικά ντοκουμέντα από το εκπληκτικό αρχείο του Δημήτρη Ροντήρη που περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, χειρόγραφα κείμενα μεγάλων λογοτεχνών, σημειώσεις και προγράμματα από τη μεγαλύτερη περιοδεία που έγινε ποτέ παγκοσμίως στην ιστορία του θεάτρου, κάνοντας γνωστή σε κάθε θεατή την πορεία του Ελληνικού Πολιτισμού και του Αρχαίου Δράματος. Επίσης οι συντελεστές της παράστασης θα μεταφέρονται από πόλη σε πόλη με ένα πρωτότυπο λεωφορείο φιλοτεχνημένο με τα Ελληνικά εθνικά χρώματα και το δημιουργικό της παράστασης.

Το όλο εγχείρημα τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας & Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κωφών και του Ομίλου για την  UNESCO FEACU UFUCA.

Η πρωτοποριακή υλοποίηση της παράστασης περιλαμβάνει επί σκηνής live ερμηνεία του έργου στη νοηματική γλώσσα από διερμηνείς της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος.

Σκηνοθεσία-Σύνθεση κειμένου: Γιώργος Παπαθεοδώρου

Μουσική: Σάκης Τσιλίκης

Χορογραφίες-Κινησιολογία: Κάλλια Θεοδοσιάδη

Ερμηνεία Χορικών: Δημήτρης Ψαριανός

Στίχοι Χορικών: Τούλα Καρώνη

Μετάφραση: Χρήστος Σάββας

Σκηνικά - Κοστούμια: Art Stage

Φωτισμοί: Ιωάννης Πρώϊμος

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Αγαύη Τιτίκα Σαριγκούλη, Θεράπων Σπύρος Φωκάς, Κάδμος Χρήστος Σάββας, Τειρεσίας Αλέξης Μαρτζούκος, Διόνυσος Κυριακή Υψηλάντη - Βασίλης Ζώης, Πενθέας Πέτρος Τσαπαλιάρης

Χορός

Εβίτα Φυτσαντωνάκη, Κωνσταντίνα Σπάθη, Κέλυ Νικηφόρου, Κατερίνα Χολή, Μαρία Μανώνα, Ιφιγένεια Καφετζοπούλου, Δήμητρα Στάϊκου, Ειρήνη Διαλεχτή

Τα εισιτήρια θα διατίθενται από τα σημεία προπώλησης από την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015 το απόγευμα.

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος €15

Παιδικό, Μαθητικό, Φοιτητικό, Πολύτεκνοι, Συνταξιούχοι, ΑΜΕΑ, Άνεργοι €10

Εισιτήρια προπωλούνται:

Στο Ρωμαϊκό Ωδείο την ημέρα της παράστασης, ώρες 6:30-10μμ, 2610 223587

Στο  Θέατρο Λιθογραφείον  Μαιζώνος 172Β, 2610 328394, 6977347098

Στο κατάστημα DUR Αγίου Νικολάου & Μαιζώνος, 2610 279745

Στο κατάστημα DISCOVER Πατρέως 30, 2610 624916

Στο κατάστημα  MUSIC STATION Ρήγα Φεραίου 34, 2610 222411

Στο κατάστημα ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Αγίου Νικολάου 32, 2610 277396

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture