Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Αλήθειες στην Εκπαίδευση... με ΦΠΑ 23%

Αλήθειες στην Εκπαίδευση... με ΦΠΑ 23%

από τον Εκπαιδευτικό κ. Κυριάκο Σκιαθά

35 χρόνια προσπάθεια απαξίωσης των φροντιστηρίων

Τα τελευταία τριανταπέντε χρόνια εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα τέσσερα εξεταστικά συστήματα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Δεν υπάρχει εξεταστικό σύστημα που να προτάθηκε και στην Εισηγητική του έκθεση να μη πρόβαλε, ανάμεσα σε άλλους,και τον στόχο του περιορισμού των φροντιστηρίων. Κάθε κυβερνητική αλλαγή όλα αυτά τα χρόνια συνοδεύεται με την πολιτικάντικη υποκριτική υπόσχεση για περιορισμό ή ακόμη και εξάλειψη «της φροντιστηριακής εκπαίδευσης που εξανεμίζει τα οικονομικά της ελληνικής οικογένειας». Στην παρουσίαση του πολυνομοσχεδίου για την παιδεία τον Απρίλιο του 2015 ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς χαρακτήρισε τις φροντιστηριακές μονάδες ως «πληγή που πρέπει να γιατρευτεί». Η Ελληνική επίσημη πολιτεία απαξιώνει τα φροντιστήρια… αλλά η ίδια υιοθετεί την Ενισχυτική Διδασκαλία και μάλιστα με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί άραγε αναπτύσσεται χρόνια τώρα αυτή η πολεμική εναντίον του θεσμού των οργανωμένων φροντιστηρίων; Που αποσκοπεί;

Το φροντιστήριο είναι διεθνές εκπαιδευτικό φαινόμενο

Το οργανωμένο φροντιστήριο, αιωνόβιος θεσμός εκπαίδευσης στην Ελλάδα,λειτουργεί ενισχυτικά, συμπληρωματικά αλλά και παράλληλα στο δημόσιο σχολείο καλύπτοντας τις όποιες εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητή. Και βέβαια δεν είναι ελληνικό εκπαιδευτικό φαινόμενο αλλά διεθνές! Σε πολλές χώρες αναπτύσσονται μεγάλες φροντιστηριακές αγορές κάποιας μορφής. Σύμφωνα με το αμερικάνικο επιχειρηματικό περιοδικό Forbes ο τζίρος για τη φροντιστηριακή εκπαίδευση μέχρι το 2018 θα ξεπεράσει τα 102 δις δολάρια παγκοσμίως. Στην Ελλάδα λειτουργούν 2.500 φροντιστήρια (750 στην Αθήνα) στα οποία εκπαιδεύονται περίπου 180.000 μαθητές κάθε χρόνο και δίνουν εργασία σε τουλάχιστον 25.000 εκπαιδευτικούς, βοηθητικό προσωπικό, λογιστές και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. Το λαϊκό φροντιστήριο έρχεται με την παρουσία του να διορθώσει τα κακώς κείμενα στο Ελληνικό εκπαιδευτικό γίγνεσθαι. Σύμφωνα με το πόρισμα της ΜΕΤRΟΝ ANALYSIS (2007-2008): «Το φροντιστήριο είναι ο μόνος εκπαιδευτικός χώρος στην Ελλάδα ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη της αποστολής του και λογοδοτεί για το αποτέλεσμα».

Παραπαιδεία είναι τα «μαύρα» ιδιαίτερα

Ποιος είναι λοιπόν παραπαιδεία; Τα οργανωμένα φροντιστήρια που λειτουργούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και υπόκεινται σε τόσους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς ή τα ιδιαίτερα μαθήματα διορισμένων καθηγητών και μη – χωρίς Α.Φ.Μ., χωρίς αναγνωρισμένη επαγγελματική στέγη, που καταλήγουν σε αστείρευτη πηγή «μαύρου» άδηλου χρήματος; Στην τηλεφωνική έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Palmos Analysis την περίοδο 7-11 Μαρτίου του 2015 για λογαριασμό του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής (ΣΕΦΑ) η οικονομική αυτή παραβατική ανωμαλία μετριέται σε ετήσια βάση στα 250 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την έρευνα κάθε χρόνο δίνονται συνολικά σε όλη την επικράτεια σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα 670 εκατ. Ευρώ. Από αυτά τα 420 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε δαπάνες για τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης. Οι μισοί σχεδόν μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου (το 49%) δέχονται κάποιο είδους εξωσχολική στήριξη από συγγενείς, φίλους, καθηγητές του Δημόσιου σχολείου και φροντιστήρια μέσης Εκπαίδευσης. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 340.000 μαθητές περίπου από τους οποίους οι 95.000 (30%) είναι μαθητές Γυμνασίου και οι 245.000 (70%) μαθητές Λυκείου. Από αυτούς τους μαθητές που δέχονται εξωσχολική βοήθεια στα μαθήματα, οι 184.000 (54%) απευθύνονται σε φροντιστήρια, ενώ οι 121.000 κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα. Εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας είναι ότι το 9% των μαθητών που κάνουν ιδιαίτερα παραδέχτηκε από το τηλέφωνο (κατά την εφαρμογή της Έρευνας) ότι συνεργάζεται με κάποιο καθηγητή δημόσιου σχολείου. Τα ιδιαίτερα μαθήματα είναι μια συνομολογημένη πράξη παραβατικότητας, εκτεταμένης φοροδιαφυγής στην ελληνική κοινωνία. Χρόνια τώρα το πολιτικό προσωπικό της χώρας (και όχι μόνο) τη γνωρίζει αλλά με περισσή υποκρισία και στρουθοκαμηλισμό περί άλλων τυρβάζει. Τα παιδιά της «ελίτ» της ελληνικής κοινωνίας κάνουν ιδιαίτερα και ανήκουν στους μαθητές που φοιτούν σε ονομαστά ιδιωτικά σχολεία της χώρας. Αν ψάξει κάποιος στα μαθητολόγια των φροντιστηρίων δεν θα βρει να καταγράφονται γόνοι πολιτικών οικογενειών. Στα μητρώα όμως μαθητών του Κολλεγίου Αθηνών θα βρεθεί το όνομα του νεαρού γιου του πρώηνπρωθυπουργού Αντώνιου Σαμαρά και των παιδιών άλλων πολιτικών. Στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια στο λήμμα Γ. Βαρουφάκης ανάμεσα στα άλλα βιογραφικά στοιχεία του συμπαθέστατου επιστήμονα αναφέρεται ότι «Ως μαθητής, είχε δάσκαλο σε ιδιαίτερα μαθήματα τον φιλόλογο Πέτρο Μώραλη, μετέπειτα Υπουργό του ΠΑΣΟΚ». Και μπορεί ο Τάσος Κουράκης να διακηρύσσει «ότι η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καθολική δωρεάν και δημόσια παιδεία με υψηλού επιπέδου παρεχόμενη εκπαίδευση», όμως ο θυμόσοφος λαός βάζει,όπως πάντα, τα πράγματα στη θέση τους «κουμπάρε φάε ελιές, μα καλό είναι και το χαβιάρι». Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της ελληνικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η πολιτεία δεν θέλει να χτυπήσει τα ιδιαίτερα…

Η αλήθεια είναι ότι η συντεταγμένη πολιτεία δεν είχε ποτέ πρόθεση να τακτοποιήσει την ατασθαλία με τα «μαύρα» ιδιαίτερα. Το Σεπτέμβριο του 2012 ο τωρινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στη Δ.Ε.Θ. απαντώντας στην ερώτηση του ανταποκριτή της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» στη Θεσσαλονίκη Χρήστου Τελίδη για τα παράνομα και αδήλωτα ιδιαίτερα μαθήματα είπε: «Το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι ο εκπαιδευτικός να ζει με αξιοπρέπεια. Και όταν φτάσουμε στο επίπεδο αυτό θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στην τήρηση της νομιμότητας (…) Όταν τον εξαθλιώνεις πρέπει να βρει έναν τρόπο να ζήσει. Ακόμα και στην περίοδο πριν από την κρίση όλοι ξέραμε ότι υπάρχει το πρόβλημα της παραπαιδείας».

Ο ΦΠΑ «άχρηστο όπλο» στον πόλεμο κατά των φροντιστηρίων

Η κοινωνία φαντάζει ανήμπορη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα παραμένοντας στο παρηγορητικό απατηλό όνειρο ότι στο μέλλον δεν θα είναι κανείς παράνομος… Τα φροντιστήρια παραστέκουν προσπαθώντας να βγάλουν από πάνω τους την άδικη πολιτική «ρετσινιά» της παραπαιδείας. Να διαχειριστούν την ευνοϊκή και συγχρόνως αθέμιτη μεταχείριση της πολιτείας στους παρανομούντες καθηγητές της πραγματικής παραπαιδείας αλλά και να εξηγήσουν τη μεγάλη προκλητική αγκαλιά της, σε ορισμένη μερίδα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Επιβάλλεται στις μικρές νόμιμες φροντιστηριακές μονάδες ΦΠΑ23% ενώ εξαιρούνται από το μέτρο τα ιδιωτικά σχολεία. Ένα μέτρο - σκάνδαλο για την οικονομία της αγοράς που παραβιάζει σχετική κοινοτική οδηγία. Ένα μέτρο που στοχεύει στην καρδιά της μέσης εκπαίδευσης για να αυξήσει την ταξικότητά της.

Το λαϊκό οργανωμένο φροντιστήριο χωρίς να επιδιώκεται η ωραιοποίησή του - γιατί και αυτό πρέπει να μεταβάλλει τις λειτουργικές του συντεταγμένες - στάθηκε, στέκεται και θα στέκεται δίπλα στους μαθητές. Τα λόγια του μεγάλου έλληνα παιδαγωγού, φιλόσοφου και ακαδημαϊκού Ευάγγελου Παπανούτσου στις 17 Ιανουαρίου 1973 στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» είναι η καλύτερη αναγνώριση για την προσφορά των φροντιστηρίων στην Ελληνική εκπαίδευση: «Η δικαιοσύνη απαιτεί να αναγνωρίσουμε ότι τα φροντιστήρια όχι μόνο βοήθησαν και βοηθούν τα παιδιά μας να ανεβούν τις σκάλες του πανεπιστημίου, αλλά και το ίδιο το πανεπιστήμιο το βοήθησαν και το βοηθούν να διατηρήσει σε κάποιο επίπεδο τις σπουδές του».

Το οργανωμένο φροντιστήριο ποτέ δεν πεθαίνει!

Για μια ακόμη φορά το φροντιστήριο προβάλλει σήμερα ως ο μοναδικός φερέγγυος παράγοντας για την παροχή εξωσχολικής εκπαιδευτικής υποστήριξης. Θα αποτελέσεισκληρό αγκάθι στο διαφαινόμενο εφιαλτικό σενάριο: εξάλειψη της φροντιστηριακής εκπαίδευσης με στόχο μικρότερο ενδιαφέρον από τα παιδιά του λαού για ανώτατη μόρφωση, λιγότερες θέσεις εισακτέων στα Πανεπιστήμια, τριτοβάθμια εκπαίδευση για λίγους – ισχυρούς και απαραίτητη καταβολή διδάκτρων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Συνέλληνες, χαβιαρικοί και φραπεδικοί «η αποδόμηση του λαϊκού φροντιστηρίου θα επιφέρει όχι ασφαλώς την εξάλειψη του φαινομένου αλλά την αριστοκρατικοποίηση της παιδείας».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά