Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Την Φραγκογιαννού στην "Φόνισσα" του Παπαδιαμάντη ερμηνεύει το φετινό καλοκαίρι η Φ. Φιλοσόφου

Την Φραγκογιαννού στην "Φόνισσα&quo...

Η παράσταση θα έρθει και στην Δυτική Ελλάδα

Την «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι ο σκηνοθέτης Γιάννης Νικολαίδης σε θεατρική διασκευή του Κώστα Πολιτόπουλου.

Μεγάλο θέμα του έργου και ζήτημα ανάλυσης και ερμηνείας αποτελεί η ύπαρξη ή όχι τύψεων και ενοχής εκ μέρους της Χαδούλας, ενώ πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει το τέλος του έργου στο οποίο η Χαδούλα βρίσκει τον θάνατοανάμεσα στη θεία και την ανθρώπινη δικαιοσύνη.

Αναλύσεις διαφόρων προσεγγίσεων, ψυχολογικής σκοπιάς, βιολογικής, εγκληματολογικής κοκ φωτίζουν διαφορετικές σκοπιές ενός έργου που, πέρα από μία μοναδική καταβύθιση από τον συγγραφέα στην ψυχοσύνθεση της ηρωίδας του, έτερος πρωταγωνιστής είναι η ίδια η κονωνία και κυρίως η κοινωνική αδικία, αφήνοντάς μας το ερώτημα, μήπως τελικά η Χαδούλα, μέσω των φόνων, επεδείκνυε μία στρεβλή χειρονομία αγάπης; Στρεβλή, καθώς η ίδια δεν έμαθε ποτέ ούτε από την μητέρα της, ούτε από τον σύζυγό της, το αληθινό νόημα του όρου;

Την δική του απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα που ανοίγει το έργο καλείται να δώσει ο σκηνοθέτης Γιάννης Νικολαΐδης, σε μία θεατρική διασκευή που υπογράφει ο Κώστας Πολιτόπουλος. Λαϊκή τραγωδία και απελπισμένη κραυγή, χαρακτηρίζει τη "Φόνισσα" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Η ηρωίδα "Φραγκογιαννού", δίνει προσωπική αλλά φρικτή λύση για τα συμφέροντα των ομοίων της εξαθλιωμένων ανθρώπων, κυρίως των γυναικών.

Η Φραγκογιαννού σκοτώνει συνειδητά και επαναληπτικά, χωρίς ενδοιασμούς ψυχικούς. Με ταξικό υπολανθάνον ένστικτο.

Θεωρεί τις πράξεις της κοινωνική δικαιοσύνη και προσφορά.

Ο Παπαδιαμάντης είναι ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων, με ίσκιο θεόρατο, που όσο υπάρχει ελληνική γλώσσα θα μας ακολουθεί για πάντα.

Την δικιά της ερμηνεία στον ρόλο πρόκληση θα καταθέσει η ηθοποιός Φωτεινή Φιλοσόφου, που μετά την αναμέτρησή της με την συζυγοκτόνο Κλυταιμνήστρα, (την οποία σκοτώνει ο ίδιος της ο γιος), τώρα θα υποδυθεί την παιδοκτόνο Χαδούλα, μία άλλη γυναίκα βουτηγμένη σε έναν εντελώς διαφορετικό αυτήν την φορά κύκλο αίματος.

Παίζουν ακόμα οι ηθοποιοί: Τζένη Οικονόμου, Έρρικα Μακρή, Γιάννης Τσιώμου, Γιάννης Νικολαϊδης.

Το πρόγραμμα της περιοδείας της παράστασης περιλαμβάνει και σταθμούς στην Δυτική Ελλάδα όπως στις 17/7 το Φεστιβάλ Πηνειού – Γαστούνη, υπαίθριο θέατρο, το Σάββατο 18/7 την Αρχαία Ολυμπία – θέατρο Φλόκα και την Δευτέρα 20/7 την Αμφιλοχία – κάστρο Λιμναίας. Επίσης την Πέμπτη 6/8 το έργο θα ανέβει στην Ζαχάρω – προαύλιο γυμνασίου-λυκείου και την Τρίτη 11/8 στο Θέατρο Μάνης «Κώστας Καζάκος»-Στούπα.

Ακόμα την Παρασκευή 31/7 η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αμφίπολης – αρχαιολογικός χώρος, στην Βόρειο Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανάρτηση στο σάιτ tranzistoraki.com, πιθανόν να προστεθούν κι άλλες παραστάσεις στο πρόγραμμα περιοδείας οπότε η «Φόνισσα» με την Φ. Φιλοσόφου πιθανόν να παιχθεί και στην Αχαΐα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture