Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Οι μαθητές παρουσιάζουν... Ανοίγει αύριο η αυλαία του 1ου Μαθητικού Φεστιβάλ

Πάτρα: Οι μαθητές παρουσιάζουν... Ανοίγε...

Στο χώρο του Αρχαιολογικού μουσείου

Η παρουσίαση ενός ερευνητικού προγράμματος …και όχι μόνο και μιας θεατρικής παράσταση, από τους μαθητές του  Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Πατρών και του Λυκείου Βραχναιϊκων αντίστοιχα, καθώς και δυο εκθεσιακά περίπτερα «δουλεμένα» από τους μαθητές του Εσπερινού Λυκείου Πάτρας και του Προτύπου Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Πατρών, ανοίγουν την αυλαία του 1ου Μαθητικού Φεστιβάλ αύριο (Πέμπτη) 25 Ιουνίου, το οποίο θα διεξαχθεί στον αύλειο χώρο της Ανατολικής πλευράς του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών και θα διαρκέσει έως και τις 29 Ιουνίου.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 7.30 το απόγευμα με τους μαθητές του Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Πατρών να παρουσιάζουν το πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Η καθ΄ ημάς Μικρά Ασία» το οποίο υλοποιήθηκε κατά την σχολική χρονιά 2014-15.

Η παρουσίαση θα αναφέρεται στα αποτελέσματα τεσσάρων θεματικών ενοτήτων τα οποία φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα «Μικρασιατικές Νότες» που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του προγράμματος.

1.      Ερευνητική ενότητα. Περιλαμβάνονται οι ερευνητικές εργασίες που εκπόνησαν οι συμμετέχοντες μαθητές με θεματικό άξονα τη Μικρά Ασία. Ερευνώνται η ιστορική πορεία, η πνευματική δημιουργία, η πολιτιστική ανάπτυξη, ο καθημερινός βίος.

 

2.      Καλλιτεχνική ενότητα. Παρουσιάζονται χοροί και εννέα τραγούδια από τη μικρασιατική γη τα οποία εκτελούνται ζωντανά  από την επταμελή ορχήστρα των μαθητών του Σχολείου.

 

3.      Εικαστική ενότητα. Εκθέτονται δύο λευκώματα στις σελίδες των οποίων εκδιπλώνονται τα μικρασιατικά πολιτιστικά κέντρα και  ο καθημερινός βίος της Σμύρνης. Ένα αντίγραφο ψηφιδωτού από την Αλικαρνασσό του 4ου αι. π.Χ  και η μακέτα της Ακρόπολης της Περγάμου η οποία κατασκευάστηκε από μαθητές σε συνεργασία με φοιτητές της Αρχιτεκτονικής σχολής.

 

4.      Ψηφιακή ενότητα. Προβάλλεται όλο το ψηφιακό υλικό που δημιουργήθηκε κατά την εξέλιξη του προγράμματος.

Ειδικότερα: Η ψηφιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων Περγάμου και Εφέσου και δύο ντοκυμαντέρ για τα ίδια μικρασιατικά κέντρα. Πρόκειται  για δύο ψηφιακά εργαλεία χρήσιμα για την κάλυψη διδακτικών και ενημερωτικών αναγκών. Επιπλέον τα εικονικά μουσεία της Ακρόπολης και του Ασκληπιείου της  Περγάμου, πέντε ηλεκτρονικά βιβλία, δέκα κουίζ και δώδεκα βίντεο με εκπαιδευτικό περιεχόμενο και εικόνες από τα μικρασιατικά παράλια που επισκέφθηκε η παιδαγωγική ομάδα κατά τον προηγούμενο Απρίλιο.

 

Συντονιστές του προγράμματος ήταν οι Κυριακουλόπουλος Ευάγγελος, Καννά Ελένη, Τσιγγέλης Μιχάλης και βοηθοί οι κύριοι Δημητροπούλου Βασιλική, Νικολός Δημήτρης, Λύρη Αναστασία, Μπαλάσκα Ουρανία και Καρράς Νίκος.

 

Από την πλευρά του οι μαθητές του Λυκείου Βραχανιαϊκων θα παρουσιάσουν το πολιτιστικό πρόγραμμα «Βέρος Πατρινός εξ Ιταλίας»  που στοχεύει στη γνωριμία με την καθολική κοινότητα που άνθισε και δημιούργησε στην πόλη μας και παράλληλα σε ανάδειξη της ιστορίας αυτής της κοινότητας και διερεύνηση  της αμφίδρομης πολιτιστικής διαδρομής μεταξύ Πατρών και Ιταλίας και τη θεατρική Παράσταση  «Δον Καμίλο»

 

Υπέυθυνοι εκπαιδευτικοί: Σοφίας Θωμάς, Ψωράκη Ευσταθία, Γαρουφαλή Σοφία

 

Παρουσίαση εργασίας από την μαθήτρια Χρυσανθακοπούλου Ρέα.

 

Προβολή συνέντευξης του συμπολίτη μας Γριμά Αντώνιου, απόστρατου αξιωματικού πολεμικής αεροπορίας.

καταστροφικό Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

 

Φασισμός, φανατισμός, διαφθορά πολιτικών, μα και η καθημερινότητα, τα όνειρα και οι προσδοκίες των τότε εικοσάρηδων, για μια καλύτερη ζωή, απαλλαγμένη από πάθη και μίση. Ένα μάθημα ανθρωπιάς ενάντια στον φανατισμό. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Χαριτάτου Ιωάννα, Βάσιου Μαρία

 

 

Θεατρική παράσταση «Δον Καμίλο»

Πρόκειται για μία απολαυστική κωμωδία.  Η δράση του έργου τοποθετείται στην βόρεια Ιταλία, στην κοιλάδα του Πάδου, λίγα μόλις χρόνια μετά την ήττα του ιταλικού φασισμού στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Είναι η εποχή που δύο μεγάλα κόμματα συγκρούονται στην γειτονική μας χώρα.

 

Είναι το Χριστιανοδημοκρατικό με ηγέτη τον De Gasperi και το κομμουνιστικό με ηγέτη τον Palmiro Toliati και είναι μια σάτιρα του πολιτικού φαρισαϊσμού. Ο «Δον Καμίλο» είναι ένας καθολικός κληρικός που συχνά μιλάει με την φωνή της συνειδήσεώς του, κατά δε την άποψη του έργου με τον Κύριο Ιησού Χριστό.

 

Ένας άνθρωπος συντηρητικών απόψεων και ταυτόχρονα ένα πρόσωπο μεγάλης ηθικής εμβέλειας που γίνεται, άθελά του, μέρος ενός παιχνιδιού εξουσίας με απρόβλεπτες συνέπειες.

 

 

Διανομή (Με τη σειρά που εμφανίζονται στη σκηνή)

 

Κυρία: Σταυρούλα Στρατηγαρέα-Λάζαρη

Μάριο: Παναγιώτης Αλμπάνης

Δον Καμίλο: Γιάννης Μονοκρούσος

Νικολέττα: Δήμητρα Μπίστιχα

Φλουράτου: Κατερίνα Μαρινέζη

Πεπόνε: Ορέστης Κολλύρης

Καρδινάλιος: Διονύσιος Λιβέρης

Χριστός: Δανιήλ Αναστασόπουλος

Διδασκαλία έργου: Ιωάννα Χαριτάτου Μαρία Βάσιου Σκηνικά-Κουστούμια: Θεατρική ομάδα Μουσική: Θεατρική ομάδα Ευχαριστούμε επίσης θερμά για την πολύτιμη βοήθεια τους, τους:

 

§Ισμήνη Καβαλλάρη (Υπεύθυνη πολιτιστικών προγραμμάτων Δ.Ε Αχαΐας)

§Εύη Πανουτσοπούλου-Μανούσου

 

Εκθεσιακά περίπτερα

1)      Εσπερινό Λύκειο Πάτρας «Τέχνη υπό το Φως το Εσπερινό»

2)      Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Παν/μίου Πατρών   «Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (Μικρά Ασία)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture