Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Δίαιτα νηστείας: καταπολεμά την γήρανση & καρκίνο

Δίαιτα νηστείας: καταπολεμά την γήρανση ...

H δίαιτα νηστείας προστατεύει τους ανθρώπους από την γήρανση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον διαβήτη και τον καρκίνο

H δίαιτα νηστείας προστατεύει τους ανθρώπους από την γήρανση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον διαβήτη και τον καρκίνο. Μακροζωία και μείωση από μια σειρά παραγόντων εμφάνισης καρκίνου, διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων υπόσχεται η δίαιτα νηστείας δηλαδή η διατροφή που μιμείται τη νηστεία, αναφέρουν ερευνητές. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism, προτείνουν να ακολουθούμε μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων που μιμείται τη νηστεία, για διάστημα μόλις 5 ημέρες το μήνα, για 3 μήνες, που μπορεί να προωθήσει τη μακροζωία και να μειώσει μια σειρά από παράγοντες κινδύνου όπως είναι ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες, που ακολούθησαν μια δίαιτα νηστείας, παρουσίασαν μείωση των παραγόντων κινδύνου που συνδέονται με τη γήρανση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το διαβήτη και τον καρκίνο. Η μελέτη των Βάλτες Λόντον του (FIRC) Ινστιτούτου Μοριακής Ογκολογίας στην Ιταλία και του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας αναφέρουν ότι η έρευνα καταδεικνύει το πρώτο παράγοντα αντι-γήρανσης για τον άνθρωπο.

Προηγούμενη έρευνα από το Longoανέφερε ότι η παρατεταμένη νηστεία – που ορίζεται ως η κατανάλωση μόνο νερού για 2-4 ημέρες, μπορεί να «επανεκκινήσει» το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Δηλαδή, η νηστεία μπορεί να βοηθήσει στο να καθαρίσουν τα εξωτερικά κατεστραμμένα κύτταρα και να βοηθήσει στην αναγέννηση νέων. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε αργότερα, διαπίστωσε επίσης ότι η περιοδική νηστεία μπορεί να προστατεύσει από σακχαρώδη διαβήτη τα άτομα «υψηλού» κινδύνου. Ωστόσο οι ειδικοί συνιστούν η δίαιτα αυτή να μην ακολουθείτε από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Αναγέννηση των κυττάρων Σύμφωνα με την μελέτη, η νηστεία-δίαιτα προώθησε την αναγέννηση των κυττάρων, επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής των ποντικών. Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια διατροφή η οποία μιμείται τη νηστεία και η οποία είχε χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά, ενώ ενίσχυσε τη διατροφή με υγιεινά λίπη. Παρατήρησαν ότι με την ενεργοποίηση των δεικτών που σχετίζονται με την παρατεταμένη νηστεία, όπως χαμηλά επίπεδα γλυκόζης και τα υψηλά επίπεδα των κετονικών σωμάτων, η διατροφή ήταν σε θέση να προσομοιώσει τα αποτελέσματα της νηστείας.

Η ομάδα δοκίμασε την διατροφή στα ποντίκια μεσήλικες, τροφοδοτώντας τα με τη δίαιτα για 4 ημέρες, δύο φορές το μήνα. Τα ποντίκια είχαν πολύ υψηλότερους αριθμούς από βλαστικά κύτταρα, και βίωσαν αναγέννηση μιας συστοιχίας άλλων τύπων κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των οστών, των μυών, του ήπατος, του εγκεφάλου και κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, σε σύγκριση με ποντίκια που τρέφονταν με τη δίαιτα ελέγχου.

 

life2day.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being