Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα:Το λεύκωμα «Αγία Μαύρα» του Γιάννη Ψυχοπαίδη εκτίθεται στο Πολύεδρο

Πάτρα:Το λεύκωμα «Αγία Μαύρα» του Γιάννη...

Από το Σάββατο 23/05

Το λεύκωμα «Αγία Μαύρα» με είκοσι πέντε έργα (λιθογραφίες) του Γιάννη Ψυχοπαίδη εκτίθεται στο Πολύεδρο από το περασμένο Σάββατο 23/05 , μετά την παρουσίαση του βιβλίου – μαρτυρία του Θανάση Καλαφάτη «Από το Λυκόφως στο Λυκαυγές» που έγινε την ίδια μέρα.

Το λεύκωμα που κυκλοφορεί σε πενήντα αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη αντίτυπα ,δημιουργήθηκε με αφορμή το βιβλίο – μαρτυρία του Θανάση Καλαφάτη  και μαζι με εξι πρωτότυπα έργα του ζωγράφου παρουσιάζονται στο Πολύεδρο για δέκα ακόμα μέρες.

Ο συγγραφέας Στρατής Μπουρνάζος σημειώνει στον πρόλογο του λευκώματος: «Αξίζει, πιστεύω, να δει κανείς τις εικόνες του Ψυχοπαίδη διαβάζοντας το βιβλίο του Καλαφάτη ,και να διαβάσει το βιβλίο του Καλαφάτη βλέποντας τις εικόνες του Ψυχοπαίδη.

Όχι βέβαια ως «εικονογράφηση» - είναι κάτι πολύ παραπάνω. Αλλά για δύο άλλους λόγους . Πρώτον, επειδή κάνοντας τη διαδρομή μπρος-πίσω (από το κείμενο στην εικόνα και το αντίστροφο ) μπορούμε να αναζητήσουμε τα σημεία απ’όπου εκκίνησε ο ζωγράφος ,τα σημεία στα οποία κουμπώνουν οι εικόνες πάνω στο λόγο.

Δεύτερον –και αυτό είναι το πιο σημαντικό για μένα – επειδή η ωραία αυτοβιογραφική μαρτυρία του Θανάση Καλαφάτη και οι σκληρές εικόνες του Γιάννη Ψυχοπαίδη είναι , θα έλεγα , ομόλογες : τις έχει γεννήσει μια παρόμοια νοσταλγία για το παρελθόν που τροφοδοτεί το παρόν και το μέλλον, τρέφονται από ένα παραπλήσιο συναίσθημα – με κυμαινόμενες αποχρώσεις σκληρότητας , απαισιοδοξίας και φωτός-, από το ίδιο πάθος ,που τις φωτίζει».Και καταλήγει:«Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης είναι μεγάλος καλλιτέχνης, και μας το αποδεικνύει για άλλη μια φορά .Γιατί, χάρη στο ταλέντο του, οι μνήμες ,ο πόνος ,η ευαισθησία , η νοσταλγία μετουσιώνονται σε άρτια έργα τέχνης, χαρίζοντας μας αυτό το παλίμψηστο των πέτρινων χρόνων

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture