Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Έρχεται 21 Μαίου 2015 στην Ελλάδα η Γαλλική κωμωδία "Η Συνταγή της Πωλέτ"

Έρχεται 21 Μαίου 2015 στην Ελλάδα η Γαλλ...

Πρωταγωνιστεί η παλιά Γαλλίδα ηθοποιός Μπερναντέτ Λαφόν

H Γαλλική ταινία «Η Συνταγή της Πωλέτ – Paulette», με πρωταγωνίστρια την «μούσα» των Τριφό, Σαμπρόλ και Ριβέτ, Μπερναντέτ Λαφόν αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 21 Μαΐου 2015 από τον Φλοίσβο και την Tanweer.

Η  γιαγιά Πωλέτ από τότε που έχασε τον αγαπημένο της σύζυγο βρίσκεται σε άρνηση και έχει χάσει κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή.

Εκτός από τη μοναξιά, αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Ζει σε μία φτωχογειτονιά στα προάστια του Παρισιού, δεν έχει ιδιαίτερες σχέσεις με την κόρη της, σιχαίνεται τον γαμπρό της και απεχθάνεται το ρόλο της γιαγιάς.

Όμως μία αναπάντεχη «ανακάλυψη» θα της αλλάξει για πάντα τη ζωή!

Η Πωλέτ μυρίστηκε ότι στη γειτονιά της ανθεί ένα ιδιαίτερα επικερδές εμπόριο: αυτό της κάνναβης. Αποφασίζει, λοιπόν, να ανοίξει τους επιχειρηματικούς της ορίζοντες και να πάρει την τύχη στα χέρια της. Ξεκινάει μία διαφορετική «καριέρα» που, χάρη στη μυστική της «συνταγή», θα της φέρνει χρήμα και επιτυχία, αλλά θα την μπλέξει παράλληλα σε ξεκαρδιστικές περιπέτειες...!

Στο φιλμ που έχει γνωρίσει μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Γαλλία με πάνω από 1 εκατομμύριο θεατές, πρωταγωνιστούν εκτός της Bernadette Lafont στον ρόλο της Πωλέτ, η Carmen Maura και οι Dominique Lavanant, Françoise Bertin, André Penvern, ο μικρός Ismaël Dramé και οι Jean-Baptiste Anoumon, Axelle Laffont, Paco Boublard, Mahamadou Coulibaly, Kamel Laadaili, κ.α.

Σκηνοθεσία:  Jérôme Enrico

Σενάριο: Bianca Olsen, Laurie Aubanel, Cyril Rambour, Jérôme Enrico

Παραγωγή: Ilan Goldman, Catherine Morisse-Monceau

Φωτογραφία: Bruno Privat

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Christohe Thillier

Μοντάζ: Antoine Vareille

Μουσική: Michel Ochowiak

Κοστούμια: Agnès Falque

Διάρκεια: 87 λεπτά.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη του ο Jerome Enrico για την ιστορία της «Πωλέτ», αυτή μοιάζει με παραμύθι! «Παραδίδοντας μαθήματα σεναρίου στο ESEC, έφτιαξα διάφορα εργαστήρια για τους φοιτητές μου. Η Πωλέτ γεννήθηκε μέσα σε αυτά. Η Bianca Olsen, μία φοιτήτριά μου, μας διηγήθηκε μια ημέρα την ιστορία μιας ηλικιωμένης κυρίας που ζούσε στις εργατικές κατοικίες και ασχολούταν με τη διακίνηση κάνναβης προκειμένου να συμπληρώσει το εισόδημά της. Έτσι γεννήθηκε η ιστορία της Πωλέτ, την οποία βρήκα τόσο ενδιαφέρουσα, όσο και αστεία. Η  Bianca, η Laurie, η Cyril κι εγώ αρχίσαμε να γράφουμε το σενάριο της ταινίας, το οποίο μας πήρε σχεδόν ένα χρόνο.

Μετά από αυτό, χρειάστηκα δύο μήνες για να γράψω τους διαλόγους. Αρχές του 2011 βρισκόμουν με το σενάριο της Πωλέτ στα χέρια μου. Όλοι πίστεψαν σε αυτό, αρχής γενομένης από τον ατζέντη μου, ο οποίος το έστειλε αμέσως στη Légende Production. Μετά από λίγες βδομάδες, μια Κυριακή πρωί, ο Ilan Goldman μου τηλεφώνησε για να μου πει ότι το βρήκε θαυμάσιο.

Μου είπε χαρακτηριστικά “Αν θέλετε, αναλαμβάνω εξ ολοκλήρου την παραγωγή του έργου και το γυρίζουμε μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς!” Έτσι κι έγινε! Ο Ilan ανέλαβε τη χρηματοδότηση και μου παρείχε όλα τα μέσα προκειμένου να κάνω ένα εκτενές κάστινγκ. Πέρασα από ακρόαση σχεδόν όλες τις Γαλλίδες ηθοποιούς ηλικίας από 60 έως 80 ετών. Έξι μήνες αργότερα άρχισαν τα γυρίσματα».

Η Bernadette Lafont σε δήλωση της τόνισε ότι η ταινία αυτή της θυμίζει τις ιταλικές κωμωδίες του ’50 και πολλοί θεατές αναγνωρίζουν στοιχεία από τις ταινίες του Ken Loach.

Ο σκηνοθέτης Jerome Enrico στην εύστοχη αυτή παρατήρηση της Lafont ανέφερε πως  «αυτό με συγκινεί και με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο, μια και η ιταλική κωμωδία του μεσοπολέμου, της οποίας ο Ken Loach είναι ο βρετανός εκπρόσωπος, υπήρξε το πρότυπό μου. Η Πωλέτ είναι μια κωμωδία κοινωνικού περιεχομένου γύρω από την εγκληματικότητα της τρίτης ηλικίας, σε μια κοινωνία που περιθωριοποιεί τους ηλικιωμένους, πετώντας τους στον κάδο των αχρήστων. Μπορεί η Πωλέτ να είναι αποκρουστική και ρατσίστρια, όμως τι είναι αυτό που την οδήγησε εκεί; Πώς μπορεί κανείς να ξεφύγει από την αβεβαιότητα και τη μοναξιά όταν δεν εργάζεται πια; Σε τι κόσμο ζούμε, εμείς που δεν ενδιαφερόμαστε πια για τις ρίζες μας;

Είναι ένα θέμα που ο κινηματογράφος δεν το έχει αγγίξει αρκετά. Η Πωλέτ δεν είναι ένα έργο για την κάνναβη, είναι ένα έργο που πραγματεύεται την αβεβαιότητα και τη μοναξιά της τρίτης ηλικίας… Και φυσικά, είναι μια κωμωδία»!

Η προηγούμενη μεγάλου μήκους ταινία του, ήταν το φιλμ «L’ Origine du Monde» με τους Roschdy Zem, Angela Molina και Alain Bashung που είχε χαρακτηριστεί από τον ίδιο ως «μια αρχαία τραγωδία γυρισμένη με πλαστικές κάμερες».

*Το φιλμ "Η Συνταγή της Πωλέτ" πιθανόν να έρθει για προβολή και στην Πάτρα είτε στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε είτε στο θερινό σινέ Κάστρο στο Ρίο όταν ανοίξει.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture