Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ηλεία: Το Αρχαίο Δράμα…ένωσε τους λαούς

Ηλεία: Το Αρχαίο Δράμα…ένωσε τους λαούς

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Στον κάλλιστο της Ελλάδας τόπο, την Αρχαία Ολυμπία, άνοιξε χθες η αυλαία του 1ου Διεθνούς Προσκηνίου Σπουδαστών και Νέων. Εκεί, «Στο Σταθμό της Αρχαίας Ολυμπίας»….συναντήθηκαν οι τρεις μεγάλοι τραγικοί ποιητές της αρχαιότητας, ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής και ο Ευρυπίδης, μαζί με τον Αριστοφάνη και ξεκίνησαν το ταξίδι για τον τόπο τους… Μ’ αυτό το ξεχωριστό δρώμενο, οι μαθητές του Γυμνασίου Αρχαίας «άνοιξαν» τον δρόμο στους μαθητές και φοιτητές από τα σχολεία και πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Αγγλίας και της Τουρκίας, να παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους, στο Θέατρο Δάσους Δρούβα.

Η τελετή έναρξη της δράσης «Πράξις Αρχαίου Δράματος: 1ο Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων» που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Το Αρχαίο Δράμα στο Σχολείο του 21ου αιώνα» (σ.σ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013) έγινε χθες το απόγευμα στο γραφικό Θέατρο Δάσους Δρούβα, υπό τον ίσκιο των δέντρων, με «μουσική» υπόκρουση τα τιτιβίσματα των πουλιών και φόντο την κοιλάδα της Ολυμπίας.

Ένας νέος θεσμός γεννιέται…

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του ΠρογράμματοςΔημήτρης Γιολάσης, μεταφέροντας και τον χαιρετισμό και το μήνυμα του αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Βασίλης Δημητρέλλος και το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Νικόλ Δημητρακοπούλου, μεταφέροντας και το μήνυμα της Αντιπροέδρου του Δ.Σ και Γεν. Διευθύντριας του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», Ξένια Καλδάρα (σ.σ θα βρίσκεται στην Ολυμπία τις επόμενες ημέρες). Όλοι αναφέρθηκαν στη  σημασία της δράσης και την αξία του προγράμματος, που μπορεί να αποτελέσει το σημαντικότερο ραντεβού θεάτρου για νέους στον κόσμο και να συνδέσει τον Αρχαίο με τον Σύγχρονο Πολιτισμό.

Η έναρξη του Φεστιβάλ, αφιερώθηκε στον Τάσο Βυζοβίτη, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, σε ηλικία 40 χρόνων.

Λίγο πριν οι μαθητές πάρουν τον «θεατρικό λόγο», οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Θεοσκέπαστης από την Πάφο της Κύπρου, προσέφεραν αναμνηστικά δώρα στον κ. Γιολάση και στην κα Καλδάρα (σ.σ το παρέλαβε το μέλος της Συμβουλευτής Επιτροπής Θοδωρής Αγγελόπουλος) ευχαριστώντας για την ευκαιρία συμμετοχής σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση.

Οι μαθητές…πρωταγωνιστές

Την αυλαία των παραστάσεων αρχαίου θεάτρου (σ.σ θα πραγματοποιηθούν 11, στο θέατρο Δάσους Δρούβα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό) άνοιξαν οι Κύπριοι μαθητές, με την παράστασή τους (διασκευή της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή) «Σε κάποιο νησί…Αντιγόνη». Μια παράσταση, προσεγμένη και καλά στημένη, που συνδύασε την Κυπριακή τραγωδία με την «Αντιγόνη». Μια παράσταση που καθήλωσε το κοινό, που συμμετείχε στο δράμα, στην εναλλαγή των συναισθημάτων…και κέρδισε - δικαίως - το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Όπως και οι μαθητές του 1ου Λυκείου Αμαλιάδας, που παρουσίασαν την «Εκάβη» του Ευριπίδη, κλείνοντας την πρώτη ημέρα του 1ου Διεθνούς Προσκηνίου.

 

Το πρόγραμμα σήμερα

 

 

12:30 - «Από το σκοτάδι στο Φως» (Σύνθεση αποσπασμάτων των τραγωδιών Οιδίποδας Τύραννος, Επτά Επί Θήβας, Αντιγόνη, Μήδεια, Αίας, Ανδρομάχη, Βάκχες, Πέρσες) - Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα»

 

 

16:00 - «Πέρσες» Αισχύλου, Çanakkale University, Acting Department, Τουρκία

 

 

17:30 - «Βάκχες» Ευριπίδη, University of Oxford, Balliol College, Ηνωμένο Βασίλειο

 

 

21:00 - Προβολή της ταινίας «Τρωάδες» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, με αγγλικούς υπότιτλους - Κλειστό Γυμναστήριο Αρχαίας Ολυμπίας

 

Πηγή:patrisnews.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture