Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα - «Πόντιοι, σε πρώτο πρόσωπο» - Φως σε 7 προσωπικότητες Ποντιακής καταγωγής της διασποράς

Πάτρα - «Πόντιοι, σε πρώτο πρόσωπο» - Φω...

Αυτή την Κυριακή στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου Πατρών η εκδήλωση του Φάρου Ποντίων και της Α.Μ.Κ.Ε. "Πλήρωμα 94"

Ο «Φάρος Ποντίων Πατρών», με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων δράσης του στην Πάτρα, διοργανώνει σε συνεργασία με την Α.Μ.Κ.Ε. «Πλήρωμα 94» μία εκδήλωση που θα έχει τη μορφή θεατρικού αναλογίου με τίτλο «Πόντιοι, σε πρώτο πρόσωπο», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που αφορούν την Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, αυτή την Κυριακή 26 Απριλίου, στις 20.00 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο και εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου Πατρών «Πολιτιστικά 2015» ενώ τελεί και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Να θυμίσουμε πως η Γενοκτονία των Ποντίων με 353.000 νεκρούς αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του αιώνα μας.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση μνήμης που αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον, έχει ως κυρίαρχο στόχο να προβάλλει τον διεθνή χαρακτήρα του Ποντιακού ελληνισμού και την δυναμική παρουσία του στα πέρατα του κόσμου. Θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του αφιερώματος το έργο προσωπικοτήτων ποντιακής καταγωγής που έχουν κατακτήσει την πρώτη θέση στον τομέα τους, στη χώρα τους ή παγκοσμίως.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από όλες τις τέχνες, με μουσική, χορό, video, κινηματογραφική και κυρίως θεατρική δράση, οι ήρωες αυτοί θα αυτοσυστηθούν -σε πρώτο πρόσωπο- στο κοινό και θα παρουσιάσουν το μυστικό της επιτυχίας τους.

Έτσι με αφετηρία την τραγική αυτή σελίδα της ιστορίας του Πόντου και με αφορμή τις πορείες των επτά (7) προσωπικοτήτων που έχουν επιλεγεί, θα εξηγηθεί πώς το αδάμαστο πνεύμα των Ποντίων, μετέτρεψε τον πόνο σε δημιουργία και έκανε να ανθίσουν, σε όλους τους τόπους του κόσμου, λουλούδια μέσα από τις στάχτες.

Είναι άξιο αναφοράς πως για την εύρεση των 7 αυτών προσωπικοτήτων Ποντιακής καταγωγής της διασποράς προηγήθηκε επισταμένη και ενδελεχής 7μηνη έρευνα.

Οι «Πόντιοι, σε πρώτο πρόσωπο» είναι οι: Μιλτιάδης Αναστασιάδης (συνιδρυτής του πρώτου ανεξάρτητου κράτους του Πόντου, της «Ελληνικής Συμπολιτείας» και αντάρτης στο Τοπ Τσαμ), ο οποίος γεννήθηκε το 1897 και απεβίωσε το 1976, η Σόνια-Σοφία Στεφανίδου (η πρώτη Ελληνίδα καταδρομέας και αλεξιπτωτίστρια) που έζησε από το 1907 έως το 1990, ο Ιωάννης Αβραμίδης (ο κορυφαίος γλύπτης της Αυστρίας), ο οποίος είναι 93 ετών και ζει στην Αυστρία, ο Επαμεινώνδας Παπαδόπουλος ή Nonda (ο πρώτος ζωγράφος της Γαλλίας που έκανε ολιγοήμερη έκθεση έργων μεγάλης κλίμακας στο ύπαιθρο), ο οποίος έζησε από το 1922 έως το 2005, ο Στέλιος Λογγινίδης (παγκόσμιος πρωταθλητής πολεμικών τεχνών, πρώτος δυτικός πρωταθλητής στο muai tai και κάτοχος ρεκόρ Guiness συντομότερου νοκ-άουτ σε τελικό παγκοσμίου τίτλου πολεμικών τεχνών, γεννημένος το 1965), ο 54χρονος Μιχάλης Λαζαρίδης (ο κατασκευαστής του πρώτου smartphone - Blackberry) και ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν (ο πρώτος Έλληνας κοσμοναύτης) γεννημένος το 1959.

Το Σωματείο του «Φάρου Ποντίων Πατρών» πρωτοστατεί πάντοτε σε εκδηλώσεις που προωθούν τον ποντιακό ελληνισμό και συντελούν στην διάσωση και διάδοση των ηθών, των εθίμων και του πολιτισμού του.

Από την άλλη το «Πλήρωμα 94» έχει μία μακρά παράδοση στη διοργάνωση εκδηλώσεων μνήμης, αφιερώματα σε προσωπικότητες που έχουν αφήσει το ίχνος τους στην ιστορία και δεν έχουν τιμηθεί όσο εκτιμάται πως θα έπρεπε. Η πλούσια εμπειρία των δύο δραστήριων συλλόγων της πόλης και η κοινή τους αντίληψη για την πολιτιστική προβολή ζητημάτων που αφορούν την Ιστορία, προετοίμασε το έδαφος για την συγκεκριμένη σύμπραξη.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου, που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923 και στοίχισε τη ζωή χιλιάδων Ελλήνων.

Οι επιζώντες κατέφυγαν στα βόρεια παράλια του Εύξεινου Πόντου, ενώ άλλοι μετακινήθηκαν, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, στην Ελλάδα. Σήμερα, απόγονοι τους είναι εξαπλωμένοι σε ολόκληρη την υφήλιο.

Θεωρείται ως μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες στον 20ο αιώνα και αναγνωρίζεται επισήμως από κράτη και διεθνείς οργανισμούς.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Η Βουλή των Ελλήνων στις 24 Φεβρουαρίου του 1994, αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ποντίων και ψήφισε ομόφωνα για την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου σε "Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού".

Ο «Φάρος Ποντίων Πατρών» συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια δράσης, έχει ως μέλη του κάτοικους της ευρύτερης περιοχής ποντιακής καταγωγής και μέλημα του είναι η διαφύλαξη και μεταφορά της ιστορίας, των παραδόσεων και των εθίμων των προγόνων μας.

Κύριοι στόχοι του συλλόγου αποτελούν η συσπείρωση των Ποντίων, η διάσωση της πολιτιστικής τους παράδοσης και η διάδοση της κουλτούρας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Κάθε χρόνο διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις και –βεβαίως- τιμά την «Ημέρα Μνήμης» για τη Γενοκτονία.

Το «Πλήρωμα 94» ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό στους Πατρινούς λειτουργεί ως πολιτιστικό σωματείο στην Πάτρα από το 2007 και διοργανώνει δράσεις και εκδηλώσεις που ξεπερνούν τα γεωγραφικά όρια της Αχαΐας και τα στενά όρια του Πατρινού Καρναβαλιού που είναι η μήτρα που το γέννησε.

Από το 2009 διοργανώνει –στην Πάτρα και αλλού- Εκδηλώσεις Μνήμης, τιμώντας προσωπικότητες Ελλήνων που έχουν αφήσει το ίχνος τους στην ιστορία και δεν έχουν τύχει –τουλάχιστον τοπικά- της ανάλογης προβολής.

«Πόντιοι, σε πρώτο πρόσωπο» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που προέκυψε από τη σύμπραξη των δύο σωματείων της Πάτρας και έχει σκοπό να προβάλλει τον διεθνή χαρακτήρα του ποντιακού ελληνισμού και την δυναμική παρουσία του στα πέρατα του κόσμου.

*Το «Πανεπιστήμιο Πατρών» έχει εντάξει αυτό το θεατρικό αναλόγιο στον κύκλο εκδηλώσεων «Πολιτιστικά 2015» που διοργανώνει.

Για τις ανάγκες της εκδήλωσης όπως συνηθίζει το "Πλήρωμα 94" στις εκδηλώσεις - αφιερώματα, έχει ετοιμαστεί και τυπωθεί και ένα αναμνηστικό έντυπο για τα 7 αυτά ξεχωριστά πρόσωπα του Ποντιακού ελληνισμού.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture