Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πλούσιος ο Απρίλιος σε πολιτιστικές δράσεις στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών - Διαβάστε το πρόγραμμα

Πλούσιος ο Απρίλιος σε πολιτιστικές δράσ...

Υπεύθυνες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά που πραγματοποιούνται είναι οι Αλεξία Μπαρδάκη και Γεωργία Μανωλοπούλου

Ιδιαίτερα πλούσιος σε event και εκδηλώσεις είναι ο μήνας Απρίλιος στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, την σημαντική αυτή εστία πολιτισμού που στεγάζεται στο καινούριο κτίριο – αρχιτεκτονικό στολίδι επί της Νέας Εθνικής οδού Πατρών Κορίνθου, στο ύψος κάτω από το Α’ Νεκροταφείο.

Επικεφαλής του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας με τις 3 μόνιμες εκθέσεις εκθεμάτων (Νεκρόπολις, Δημόσιος και Ιδιωτικός Βίος) είναι η Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας: Δρ. Αναστασία Κουμούση, Τμηματάρχης Μουσείων η Δρ Γεωργία Αλεξοπούλου, Επιμελητές Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών οι Ιωάννης Μόσχος, Δρ. Έλενα Παρτίδα και Λίλα Κουτσουμπελίτη ενώ υπεύθυνες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται με επιτυχία είναι οι Αλεξία Μπαρδάκη και Γεωργία Μανωλοπούλου.

Κατ’ αρχάς όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του Μουσείου που εστάλη στα Μέσα ενημέρωσης, λόγω μεγάλης απήχησης, παραμένει εκτεθειμένος στον προθάλαμο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών ο ερυθρόμορφος κρατήρας που χρονολογείται από τον 4ο αι. π.Χ.

Η πολυπρόσωπη και χαρούμενη γιορτή που απεικονίζεται, με κεντρικό, τιμώμενο πρόσωπο το Διόνυσο, δίνει αφορμή για να ερμηνεύσουμε την αλληγορία των διονυσιακών δρώμενων κατά την αρχαιότητα και το ρόλο τους στη γένεση της τέχνης του θεάτρου. Παράλληλα γίνεται σύνδεση με τις γλυπτικές απεικονίσεις του Διονύσου στο ίδιο το Μουσείο, οι οποίες υποδηλώνουν πόσο δημοφιλής ήταν ο θεός στην Αχαΐα κατά την αρχαιότητα.

Την εικαστική ωδή στην άνοιξη, τη φύση και τον αρχαίο θεό της, Διόνυσο συμπληρώνει το μαρμάρινο σύμπλεγμα χεριών που κρατούν τελετουργικό αγγείο πόσης, και το οποίο αποδίδουμε σε μια διαφορετική έκφανση της διονυσιακής λατρείας.

Τα εκθέματα πλαισιώνονται από πλούσιο πληροφοριακό υλικό στην ελληνική και αγγλική. Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης, ρυθμίζονται σύντομες παρουσιάσεις από τους επιμελητές του Μουσείου.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΦΩΤΟΣ & ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Στο μεταξύ στο πλαίσιο εορτασμού του Διεθνούς Έτους Φωτός 2015 και υπό τη λάμψη του Αναστάσιμου φωτός, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας προσφέρει στους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών δύο σπονδυλωτές δράσεις με αντίστοιχα δύο σκέλη, το αρχαιολογικό-θεολογικό και το βιωματικό-πρακτικό.

Το ένα σκέλος της δράσης περιλαμβάνει επί τόπου ανάλυση επιλεγμένων εκθεμάτων του Μουσείου, τα οποία θα συνδεθούν μεταξύ τους δι’ αλυσιδωτών παρεκβάσεων με άξονες το φυσικό φωτισμό αρχαίων οικοδομημάτων και τα ανοίγματα στην ιερατική αρχιτεκτονική, το τελετουργικό της φωταγωγίας στο λυχνομαντείο της Πάτρας και τις επιρροές από την Αίγυπτο, την τεχνική του σκιοφωτισμού σε αρχαία γλυπτά αλλά και δομικά μέλη, τη συμβολική απεικόνιση του Ήλιου και τη λατρεία πλανητικών θεοτήτων, εκφάνσεις του φωτός στην αρχαία τέχνη και θρησκεία. Η παρουσίαση, με τίτλο «Ήλιος & Φως στη ρωμαϊκή Πάτρα: καλλιτεχνικές και θεολογικές προεκτάσεις», θα πραγματοποιηθεί από τη Δρα Έλενα Παρτίδα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα– εργαστήρι για ενήλικες, που θα πραγματοποιηθεί εν συνεχεία από την κ. Γεωργία Μανωλοπούλου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, με τίτλο «Φως εκ Γης» έχει ως κεντρικό άξονα το ρωμαϊκό Λυχνομαντείο της Πάτρας. Στη διάρκεια του προγράμματος θα αναπτυχθεί ο ρόλος του Λυχνομαντείου και η σύνδεση του με το φως. Στόχος της δράσης είναι η γνωριμία των συμμετεχόντων με την πρακτική, κοινωνική και ιδιαίτερη σημασιολογική και τελετουργική χρήση των λυχναριών στην Πάτρα κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, με την αποδοχή ότι κάθε λύχνος αποτελεί ένα μικρό έργο τέχνης.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα απτικής επαφής και εξοικείωσης με τη θεματολογία των λύχνων του Λυχνομαντείου αφού, ειδικά για τις ανάγκες του προγράμματος, θα βγουν από τις αποθήκες αντιπροσωπευτικοί λύχνοι διαφόρων κατηγοριών, επιπλέον όσων μπορούν να δουν οι επισκέπτες στις προθήκες του Μουσείου. Στο πνεύμα της βιωματικής προσέγγισης, οι μετέχοντες στο εργαστήρι θα μπορούν να κατασκευάσουν οι ίδιοι ένα λυχνάρι από γύψο, χρησιμοποιώντας τη μήτρα ενός αρχαίου λύχνου που θα έχουν ετοιμάσει οι συντηρητές του Μουσείου.

Οι δράσεις θα διεξαχθούν δωρεάν το Σάββατο 18 Απριλίου 2015  κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης σε ομάδες 15-20 ατόμων. Τηλ. επικοινωνίας 2613-616100, -616158, -616178.

Στο πρόγραμμα ομιλιών και διαλέξεων στον χώρο του αμφιθεάτρου του Μουσείου έχουν προγραμματιστεί τα εξής.

O Δρ. Μιχάλης Πετρόπουλος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, θα μιλήσει με θέμα «Πελοποννησιακή Αχαΐα: Μία ή δύο;» την Τετάρτη 22 Απριλίου 2015 και ώρα 19:00.

Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών με το Λύκειο Κύκκου Β’ της Λευκωσίας, ο Reinhard Jung, PD Dr Αρχαιολόγος - Ερευνητής της Ακαδημίας Επιστημών της Βιέννης, θα μιλήσει με θέμα «Κύπρος – Αχαΐα – Ιταλία  στην εποχή των Λαών της Θάλασσας» τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2015 και ώρα 19:00 στο αμφιθέατρο του Μουσείου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

«Ο κυνηγός και η δρυάδα»

Την Μ. Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας προσκαλεί τους μικρούς της φίλους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών και τους δίνει για άλλη μια φορά τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση.

Ο κυνηγός της ιστορίας ήταν λίγο απερίσκεπτος. Θέλησε να κόψει ένα δένδρο του δάσους που ήταν αφιερωμένο στη θεά Αρτέμιδα. Άραγε τι συνέβη στη μικρή δρυάδα που ζούσε μέσα στο δένδρο; Τι έκανε η θεά για να την βοηθήσει;

Τα παιδιά θα ανακαλύψουν το δάσος που κρύβεται στο Μουσείο και θα δημιουργήσουν με χρώματα και φαντασία τη δική τους νύμφη-δρυάδα.

Η δράση απευθύνεται σε παιδιά

ηλικίας 5-10 ετών.

Διάρκεια προγράμματος:

1 ώρα και 30 λεπτά.

Ώρες διεξαγωγής: 11:00-12:30

Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν

στα παιδιά και σε έναν συνοδό τους.

Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής στις 3 και 7 Απριλίου 2015. Τηλ. Επικοινωνίας: 2613-616100

Υπεύθυνη προγράμματος: Αλεξία Μπαρδάκη.

«Στο Μουσείο περπατώ, ζώα ψάχνω για να βρω!!!»

Την Κυριακή του Θωμά 19 Απριλίου 2015 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας προσκαλεί τους μικρούς της φίλους σ’ ένα παιχνίδι ανακάλυψης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών. Τα παιδιά θα αναζητήσουν τα ζώα και τα πουλιά που κρύβονται στο Μουσείο, θα γνωρίσουν τα διαφορετικά υλικά κατασκευής τους και θα ζωγραφίσουν αυτά που τους έκαναν εντύπωση.

Η ζωή των αρχαίων Ελλήνων ήταν στενά δεμένη με το φυσικό περιβάλλον και καθετί που είχε σχέση μ΄ αυτό. Η αγάπη τους για τη φύση αποτυπώνεται και στην τέχνη τους. Δέντρα, φυτά, ζώα, πουλιά και θαλασσινά απεικονίζονται σε αγγεία, αγάλματα, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά και αποτελούν αγαπημένα διακοσμητικά θέματα του αρχαίου τεχνίτη.

Η δράση απευθύνεται σε παιδιά 5-10 χρονών.

Διάρκεια: 1 ώρα και 30’.

Ώρες διεξαγωγής: 11:00-12:30

Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν στα παιδιά και σε

έναν συνοδό τους. Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής από 16  και  17 Απριλίου 2015.

Τηλ. επικοινωνίας: 2613 616100,  9.00-13.00

Υπεύθυνη προγράμματος: Αλεξία Μπαρδάκη.

«Ζωντανεύοντας τη Μυκηναϊκή Αχαΐα»

Οι μαθητές μαθαίνουν, ανακαλύπτουν και εξερευνούν επιλεγμένα εκθέματα της μυκηναϊκής περιόδου μέσα από τα εμπνευσμένα ομηρικά έπη της Οδύσσειας και της  Ιλιάδας.

Ο συσχετισμός των μυκηναϊκών εκθεμάτων με επιλεγμένους ομηρικούς στίχους δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν τις ποικίλες εκφάνσεις του μυκηναϊκού πολιτισμού, να ερμηνεύσουν τους ομηρικούς στίχους, να διαχειριστούν και να επεξεργαστούν κριτικά  και εν συνεχεία βιωματικά τα μουσειακά αντικείμενα ως πηγή γνώσης και ιστορικών δεδομένων.

Στο 2ο  μέρος οι μαθητές σχεδιάζουν μυκηναϊκά μοτίβα σε ελεύθερη απόδοση πάνω σε κεραμικά όστρακα στην αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με τη βοήθεια του ζωγράφου του  Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, Θανάση Θεμελή. Απώτερος στόχος είναι η ολιστική προσέγγιση των εκθεμάτων  και η ανάπτυξη ιστορικής συνείδησης εκ μέρους των μαθητών με ψυχαγωγικό τρόπο.

«..ο οινοχόος να τραβά απ’ τον κρατήρα

το κρασί και να περνά, να το κερνά στις κούπες.

Bαθιά το αισθάνομαι πως είναι αυτό ό, τι πιο ωραίο υπάρχει»

(ραψωδία ι, 7-11)

Υπεύθυνη προγράμματος Γεωργία Μανωλοπούλου, Φιλόλογος/Μουσειολόγος.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές των τάξεων Α΄ και Β΄ Γυμνασίου.

Διεξάγεται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Διάρκεια προγράμματος: 1 ώρα και 50 λεπτά.

Ώρες διεξαγωγής: 9:00 -10:50 ή 11:00-12:50

Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν. Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής. Τηλ. 2613-616100, -616113.

E-mail: [email protected]  Τηλ. 2613-616100, -616158, -616176  Fax: 2610-423386.

*Να θυμίσουμε πως τα εγκαίνια του νέου Μουσείου έγιναν στις 24 Ιουλίου 2009. Το μουσείο σχεδιάστηκε από τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη. Επίσης από την ίδια σχεδόν χρονιά συστάθηκε και λειτουργεί και το Σωματείο Φίλων του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας με πρόεδρο του ΔΣ τον βιομήχανο Νίκο Δούρο.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture