Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο Οσκαρικός "Ελεύθερος Σκοπευτής" του Ίστγουντ με τον συγκλονιστικό Μπράντλει Κούπερ παίζεται στην Πάτρα

Ο Οσκαρικός "Ελεύθερος Σκοπευτής&qu...

Ο Κούπερ που είναι και υποψήφιος για Όσκαρ ερμηνεύει τον απόλυτης ακριβείας σκοπευτή Κρις Κάιλ

Από την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015 προβάλλεται στην Ελλάδα (και στην Πάτρα σε 2 αίθουσες των Ster Cinemas στη Βέσο Μάρε) η νέα σκηνοθετική προσπάθεια του 85χρονου θρύλου Κλιντ Ίστγουντ «American Sniper – Ελεύθερος Σκοπευτής» με τον 40χρονο Μπράντλει Κούπερ πραγματικά εξαιρετικό και «μεταμορφωμένο» στον ρόλο ενός αληθινού προσώπου, του Τεξανού Κρις Κάιλ, ενός ανθρώπου που κατατάχθηκε στις Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και κατάφερε να γίνει ο πλέον «φονικός» ελεύθερος σκοπευτής στην στρατιωτική ιστορία των ΗΠΑ με πάνω από 160 καταγεγραμμένα θύματα.

Δουλειά του ήταν να προστατεύει από "αδέσποτα" πυρά και επιθέσεις τους Αμερικανούς πεζοναύτες στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που εντάθηκε καθ’ όλη την δεκαετία του 2000 και ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα των επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους στην καρδιά της Ν. Υόρκης.

Η ταινία του Ίστγουντ (ο οποίος έχει 2 Όσκαρ σκηνοθεσίας στην κατοχή του) έχει κατ’ αρχάς κάνει ρεκόρ εισπράξεων στις ΗΠΑ με κοντά 307 εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο έχει παράλληλα και ξεσηκώσει κάποιους που αντιτίθενται στον τρόπο της παρουσίασης του συγκεκριμένου ήρωα που στις 4 θητείες του (tour όπως λέγονται στην ταινία) συχνά ενήργησε και παρακινημένος από το «οφθαλμός αντί οφθαλμού» και την διάθεση εκδίκησης ενώ ανάμεσα στα θύματα του ήταν και μικρά παιδιά και γυναίκες.

Ωστόσο η αποστολή του ήταν να προστατεύει τους μαχητές στρατιώτες με τους οποίους συνυπηρετούσε υπό αντίξοες συνθήκες στα αφιλόξενα και εχθρικά προς την Αμερική μέρη της Μέσης Ανατολής όπως το Ιράκ.

Μία από τις τελευταίες σκηνές όπου ο Κάιλ και οι άλλοι στρατιώτες προσπαθούν να διαφύγουν από μία ταράτσα εν μέσω ντόπιων που τους πυροβολούν ασταμάτητα κι ενώ ξεσπάει μία απίστευτη αμμοθύελλα που δεν βλέπεις τη μύτη σου, είναι από τις καλύτερες της ταινίας και αποτυπώνει το κλίμα και τις σκληρές συνθήκες που υπηρετούν οι Αμερικανοί των ειδικών δυνάμεων (SEAL) και όχι μόνο.

Ο Ίστγουντ προσπαθεί και το πετυχαίνει σε ένα μεγάλο βαθμό (όχι απόλυτα) να δείξει και την επιρροή όλων όσων περνάει ο Κάιλ και τις συνέπειες τους στην προσωπική του ζωή και την οικογένεια του. Κακά τα ψέματα πολλοί στρατιώτες επέστρεψαν από αυτές τις υψηλού κινδύνου αποστολές «στραπατσαρισμένοι» σωματικά και ψυχολογικά. Ο Κάιλ ανήκει στην δεύτερη κατηγορία και πραγματικά είναι τραγικό και φορτίζει συγκινησιακά το θεατή στο τέλος η κατάληξη που έχει ο συγκεκριμένος άνθρωπος, ο «θρύλος» όπως τον αποκαλούσαν οι άλλοι στρατιώτες. Ο Κάιλ σκοτώθηκε όχι στο πολεμικό μέτωπο αλλά το 2013 από το χέρι ενός βετεράνου πολέμου στην ηλικία του περίπου τον οποίο πήγε να βοηθήσει! Ήταν μόλις 39 ετών.

Η ταινία κλείνει με πλάνα που δείχνουν και τον αληθινό Κάιλ.

Την σύζυγο του στο φιλμ υποδύεται η 34χρονη Αμερικανοβρετανίδα Σιέννα Μίλερ, λίγο αγνώριστη εδώ με σκούρα μαλλιά.

Ο «Ελεύθερος Σκοπευτής» που ήδη θεωρείται ως η εμπορικότερη της πολύχρονης καριέρας του Ίστγουντ (μαζί με τις παγκόσμιες εισπράξεις έχει φτάσει τα 400 εκατομμύρια δολάρια και συνεχίζει ακάθεκτη) διεκδικεί και 6 βραβεία Όσκαρ, ανάμεσα τους και καλύτερης ταινίας. Ο Ίστγουντ δεν προτάθηκε ως σκηνοθέτης. Έχει σίγουρο όπως λέγεται, το Όσκαρ καλύτερου ήχου.

Ο «Ελεύθερος Σκοπευτής» (διανέμεται στην Ελλάδα από την εταιρεία Τanweer) κινείται στο ίδιο περίπου κλίμα των ταινιών με πολεμικά και κοινωνικά θέματα όπως το προπέρσινο «Zero Dark Thirty», το «Τhe Hurt Locker» αλλά και το «Jarhead» λίγο παλιότερα και το «Επιχείρηση Argo» ή το «Ο Μόνος Επιζών» πέρυσι.

Το σενάριο του Τζέισον Χολ που είναι υποψήφιο για Όσκαρ στην κατηγορία του διασκευασμένου σεναρίου, έχει βασιστεί στην αυτοβιογραφία του Κρις Κάιλ.

*O Μπράντλει Κούπερ που θεωρείται υπολογίσιμο αουτσάιντερ για επικράτηση στην κατηγορία του α' ανδρικού ρόλου στα Όσκαρ την Κυριακή το βράδυ, γυμνάστηκε πολύ και πήρε κιλά για να είναι όσο πιο πειστικός και πιο κοντά στον σωματότυπο του Κάιλ.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ο πραγματικός "sniper" Κρις Κάιλ.

Ο πραγματικός "sniper" Κρις Κάιλ.

Ο πραγματικός "sniper" Κρις Κάιλ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture