Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το Σωματείο των Αμερικανών Σεναριογράφων βράβευσε "Παιχνίδι της Μίμησης" και "Grand Budapest Hotel"

Το Σωματείο των Αμερικανών Σεναριογράφων...

To "Χωρίς Μέτρο - Whiplash" και το "Birdman" κρατούν ωστόσο την δυναμική τους για τα Όσκαρ

Κι ενώ πλησιάζουμε ολοταχώς προς την 87η απονομή των βραβείων Όσκαρ της Αμερικανικής Κινηματογραφικής Ακαδημίας που είναι την ερχόμενη Κυριακή 22/2/2015, ήρθαν και τα βραβεία του Writers Guild of America (WGA), του σωματείου των σεναριογράφων, τα οποία ανακοινώθηκαν το περασμένο Σάββατο 14/2/2015 και έδειξαν σε ποιους πιθανόν θα πάνε και τα αντίστοιχα Όσκαρ του πρωτότυπου και του διασκευασμένου σεναρίου.

Τα top λοιπόν βραβεία του Σωματείου των Σεναριογράφων πήγαν φέτος στις ταινίες "The Grand Budapest Hotel" του Γουές Άντερσον και "The Imitation Game – Το Παιχνίδι της Μίμησης" του Μόρτεν Τίλντουμ που παίζεται ακόμα στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε με επιτυχία.

Όσον αφορά τις τηλεοπτικές δουλειές, οι Αμερικανοί σεναριογράφοι ξεχώρισαν και τίμησαν τα "Louie" και "True Detective".

Όπως έγραψε το σάιτ hitfix.com, υπήρξε και μία ιδιαιτερότητα που είχε να κάνει με το εξαιρετικό και γεμάτο νεύρο φιλμ του Damien Chazelle "Whiplash – Χωρίς Μέτρο" που είχε πρωτοθριαμβεύσει στο περσινό φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου του Σάντανς στην Γιούτα και τώρα διεκδικεί 5 Όσκαρ, και καλύτερης ταινίας ενώ στα Αμερικάνικα ταμεία έχει ήδη ξεπεράσει τα 11 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις.

Λοιπόν το συγκεκριμένο φιλμ ήταν υποψήφιο στα WGA Awards, στην κατηγορία του πρωτότυπου σεναρίου που δεν έχει δηλαδή βασιστεί σε άλλη πηγή ή βιβλίο ενώ αντίθετα στα Όσκαρ είναι υποψήφιο ως διασκευασμένο!

Η εξήγηση είναι πως μία σκηνή από το σενάριο είχε αποτελέσει την βάση ενός μικρού μήκους project φιλμ που είχε προβληθεί στο Φεστιβάλ του Sundanceτο 2013 όπου και πήρε το πράσινο φως και ο σκηνοθέτης Ντάμιεν Σαζέλ προχώρησε στη συνέχεια και έκανε την ταινία μεγάλου μήκους με τις καταπληκτικές ερμηνείες του νεαρού Μάιλς Τέλερ και του 60χρονου Τζ. Κ. Σίμονς στους ρόλους αντίστοιχα του φιλόδοξου σπουδαστή ντραμς στο διάσημο ωδείο Σέφερ της Ν. Υόρκης και του τύραννου στην κυριολεξία μαέστρου και καθηγητή του Φλέτσερ.

Το «Χωρίς Μέτρο» που παραμένει φαβορί και στο σενάριο εκτός του β’ ρόλου για την ερμηνεία του Τζ. Κ. Σίμονς, θα κονταροχτυπηθεί με το "The Imitation Game" που κέρδισε το βραβείο του Σωματείου ως καλύτερο διασκευασμένο σενάριο.

Πάντως η επικράτηση του «Grand Budapest Hotel» ως καλύτερο πρωτότυπο σενάριο στα βραβεία του Σωματείου WGA θεωρήθηκε έκπληξη μιας και το λογιζόμενο ως φαβορί ως τώρα "Birdman – Η Απρόσμενη Αρετή της αφέλειας" του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου (έχει ήδη κερδίσει τα βραβεία των Σωματείων των Παραγωγών – PGA και Σκηνοθετών – DGA) δεν τα κατέφερε στο WGA και έχασε. Μην ξεχνάμε βέβαια πως υπάρχει και το «Boyhood – Μεγαλώνοντας» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ που έχει ελπίδες για επικράτηση στο πρωτότυπο σενάριο αν και περισσότερο θα το παλέψει στην σκηνοθεσία και την ταινία.

Το πρωτότυπο σενάριο του Ινιαρίτου για το «Birdman» βραβεύτηκε και στα Critics Choice Awards 2015, στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου.

Eπιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture