Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από τον Γάμο της Κουλουρούς την φετινή Τσικνοπέμπτη στην Πάτρα

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από τον Γάμο της Κουλουρούς τ...

Την Γιαννούλα και τον νέο γαμπρό υποδύθηκαν σπουδαστές της Δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Αψηφώντας το τσουχτερό κρύο πλήθος καρναβαλιστές, κάτοικοι της Πάτρας αλλά και επισκέπτες τίμησαν δεόντως και όπως άρμοζε στην περίσταση της ημέρας της Τσικνοπέμπτης, τα παραδοσιακά αποκριάτικα δρώμενα, που εξελίχτηκαν το απόγευμα και το βράδυ με επίκεντρο την Άνω Πόλη ενώ επεκτάθηκαν και στο κέντρο και στο λιμάνι της πόλης δίνοντας καρναβαλικό χρώμα σε όλη την πόλη της Πάτρας.

Το παραδοσιακό έθιμο είχε ως ραχοκοκαλιά τον παραδοσιακό «Γάμο της Κουλουρούς» και γιορτάστηκε με την ανεμελιά, τη χαρούμενη διάθεση, την εξωστρέφεια και την ανάγκη για απόδραση και διέξοδο από τις έγνοιες, τα προβλήματα και το αυστηρό τυπικό της καθημερινότητας.

Ο Γάμος της Γιαννούλας της Κουλουρούς πήρε σάρκα και οστά μέσα από την αναβίωση των λαϊκών εθίμων τα οποία έχουν συνδεθεί με την παραδοσιακή όψη της Αποκριάς και τη μακρόχρονη ιστορία.

Παραδοσιακά καρναβαλικά δρώμενα, μουσική, χοροί, ξέφρενο κέφι και εύθυμη αυθεντική σατιρική διάθεση χαρακτήρισαν την πομπή της «νύφης» που ξεκίνησε από την Αγία Αικατερίνη και περνώντας από την οδό Βότσαρη κατέβηκε την Γούναρη και ακολουθώντας τη διαδρομή Κορίνθου, Πατρέως, Αγίου Ανδρέου, Κολοκοτρώνη, Όθωνος Αμαλίας, έφθασε μέχρι το αριστερό μέρος της εισόδου της προβλήτας του Μώλου της Αγ. Νικολάου αναμένοντας τον Γουίλσον (γέρο γαμπρό) ο οποίος κατέφθασε… από τη θάλασσα, συνοδευόμενος από φραγκοφορεμένους επίσημους.

Στη γαμήλια πομπή και στα παραδοσιακά δρώμενα συμμετείχαν η νύφη με τους «υπεύθυνους καλλωπισμού της» πάνω σε λεωφορείο, κοπέλες και άνδρες με λαϊκές φορεσιές από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, παιδιά που φοιτούν στη Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, άνδρες ντυμένοι με φουστανέλες και μαύρο σακάκι ή φράκο, μεταμφιεσμένοι ως Ευροβλάχοι και ο νέος γαμπρός (κρυμμένος) σκορπίζοντας παντού την εύθυμη καρναβαλική διάθεση.

Την χαρούμενη αστεία πομπή πλαισίωσε το Μουσικό Άρμα. Το κέφι και τον ενθουσιασμό σκόρπισε η νύφη με το εντυπωσιακό της νυφικό φόρεμα πετώντας σοκολάτες από το λεωφορείο στον κόσμο κατά την κάθοδο της πομπής στην οδό Κολοκοτρώνη από το ύψος της Κορίνθου ως το ύψος της Αγ. Ανδρέου.

Ο γέρος γαμπρός Ουίλσον αντάμωσε με τη νεαρή νύφη και η πομπή πήρε το δρόμο της επιστροφής μέσω χορών και γλεντιού. Τα νέα της άφιξής του μεταδόθηκαν με τη δέουσα καρναβαλική επισημότητα στην πόλη ακολουθώντας τη διαδρομή Όθωνος Αμαλίας, Ερμού, Κορίνθου, Αγ. Νικολάου, 25ης Μαρτίου, περιμετρικά της πλατείας Γεωργίου από το κάτω μέρος, Γερμανού και καταλήγοντας στην Πλατεία Ταμπαχάνων όπου όλοι μαζί φτάνουν στην Άνω Πόλη.

Εκεί, στο πλαίσιο θεατρικού δρώμενου η νεαρή νύφη διώχνει τον γέρο γαμπρό κι εμφανίζει το παλικάρι (νέο γαμπρό). Μετά την απροσδόκητη εξέλιξη της συνάντησης, η πομπή κατηφόρισε τη Γερμανού και όλοι μαζί συμμετείχαν σε λαϊκό γλέντι στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Η χαρακτηριστική στιχομυθία που ακούστηκε από τους «πρωταγωνιστές» του Γάμου δίνει και το πλαίσιο του μέσα από το τοπικό χρώμα της αυθεντικής αποκριάτικης παράδοσης στην Πάτρα:

Ουίλσον: Ωιμέ! Ολόδροση κοπέλα μου φέρανε να παντρευτώ μια ψαροκασέλα

Νύφη: Το «ναι» δεν θα το πω, στο διάολο οι Αμερικάνοι

παπούτσι απ΄ τον τόπο μου κι ας είναι κι απ΄ το Ζαβλάνι.

Πάμε να φύγουμε από δω, ένας καημός με τρώει,

να πάρω το Φώτη μου, που είν΄ κι απ΄ την Αρόη.

Άιντε και καλό Καρναβάλι!

Σαν Γάμος».

Τον Ουίλσονα υποδύθηκε ο γνωστός καρναβαλιστής και εικαστικός Γιώργος Μπογδανόπουλος.

Όσο για την Γιαννούλα και τον νέο γαμπρό τους υποδύθηκαν με χάρη σπουδαστές της Δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Στο μεταξύ, οι μυρωδιές, η τσίκνα και οι ψητές λιχουδιές μαζί με το κρασί τις ευχές έδιναν και έπαιρναν και ζέσταναν την ατμόσφαιρα στο παραδοσιακό αυτό γιορτινό συναπάντημα των ανθρώπων στο πλαίσιο της Αποκριάς.

Οι εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης ολοκληρώθηκαν με συναυλία στην πλατεία Αγίου Γεωργίου από την Ιόνια Ορχήστρα, η οποία παρουσίασε ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια από την εποχή του Βαμβακάρη, του Τσιτσάνη, του Μπαγιαντέρα, του Παπαϊωάννου μέχρι την εποχή του Κορακάκη, του Μάλαμα, του Ανδρεάτου και άλλων γνωστών δημιουργών και ερμηνευτών.

Παρών στις εκδηλώσεις και στην αναπαράσταση του «Γάμου της Κουλουρούς» ήταν και ο Νίκος Χρυσοβιτσάνος, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου – Καρναβάλι Πάτρας.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture