Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Έρχεται 5 Φεβρουαρίου 2015 στην Ελλάδα η ταινία για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ "Selma"

Έρχεται 5 Φεβρουαρίου 2015 στην Ελλάδα η...

Το φιλμ διεκδικεί το Όσκαρ καλύτερης ταινίας και αυτό του καλύτερου τραγουδιού

Οι πολυάριθμοι σινεφίλ και λάτρεις των Όσκαρ, ας έχουν κατά νου πως η πολυσυζητημένη και πολυαναμενόμενη κινηματογραφική ταινία «Selma» σε σκηνοθεσία της Αφροαμερικανίδας δημιουργού Άβα Ντι Βερνέι, η οποία τελικά παρά την υποψηφιότητα στις Χρυσές Σφαίρες δεν μπόρεσε να κερδίσει υποψηφιότητα καλύτερης σκηνοθεσίας στα Όσκαρ, θα βγει στις Ελληνικές αίθουσες στις 5 Φεβρουαρίου 2015 και το φιλμ αναμένεται να έρθει και στην Πάτρα, στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε.

Διανέμεται από την εταιρεία Odeon.

Στην 87η απονομή των Όσκαρ διεκδικεί 2 βραβεία, της καλύτερης ταινίας και του καλύτερου τραγουδιού για το κομμάτι «Glory» των John Legend και Common (o οποίος έχει κι ένα ρόλο στο φιλμ) το οποίο και θεωρείται φαβορί για τη νίκη.

Ένα όνειρο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

Η  ταινία που ήδη στα Αμερικάνικα ταμεία έχει ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις και συνεχίζει δυναμικά, μας μεταφέρει σε μία ταραγμένη περίοδο, στη δεκαετία του ’60, παρουσιάζοντας τους αγώνες που έκανε ο μεγάλος αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων της πολυάριθμης αφροαμερικανικής κοινότητας, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ καθώς και την πορεία διαμαρτυρίας που οργάνωσε από την πόλη Σέλμα ως την Αλαμπάμα προκειμένου να αναγνωριστούν τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των μαύρων.

Την άνοιξη του 1965, μια σειρά από δραματικά γεγονότα άλλαξαν την πορεία της Αμερικής και τη σύγχρονη αντίληψη σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών.

Θαρραλέοι διαδηλωτές, όπως ο Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, προσπάθησαν αρκετές φορές να προβούν σε ειρηνική πομπή από την πόλη Σέλμα έως το Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα διεκδικώντας το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της ψήφου. Οι συγκλονιστικές αντιπαραθέσεις, η θριαμβευτική πορεία και η ψήφιση του νόμου περί δικαιωμάτων το 1965, είναι πλέον ένα ανεξίτηλο μέρος της Ιστορίας.

Η ανθρώπινη ιστορία όμως της Selma - από τις πολιτικές μάχες στις αίθουσες της εξουσίας μέχρι την πίστη των ανθρώπων και τους αγώνες που έδωσε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ - δεν είχε προβληθεί ποτέ στη μεγάλη οθόνη.

Το φιλμ «Selma»  της Άβα Ντι Βερνέι συγκεντρώνει τη δύναμη όλων αυτών που κατάφεραν να δημιουργήσουν αυτή την πολυαναμενόμενη ταινία με μία ασυμβίβαστη αμεσότητα. Εκ των παραγωγών είναι και η Όπρα Γουίνφερι που κρατά κι ένα ρόλο στην ταινία.

Η «Selma» που έχει για πρωταγωνιστή της τον 38χρονο Εγγλέζο μαύρο ηθοποιό Ντέιβιντ Ογελόουο, ο οποίος αδικήθηκε που δεν προτάθηκε για το Όσκαρ α’  ανδρικής ερμηνείας, καταγράφει μια σειρά από εκπληκτικές ιστορικές λεπτομέρειες, μεταξύ των οποίων και της έντονης, εχθρικής σχέσης μεταξύ του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του τότε Αμερικανού Πρόεδρου Λίντον Τζόνσον, την ανησυχητική εμπλοκή του FBI και το άρρηκτο πνεύμα των απλών, καθημερινών ανδρών και γυναικών, οι οποίοι θυσιάστηκαν και παρέμειναν ενωμένοι για έναν κοινό σκοπό.

Βέβαια όπως διαβάσαμε σε ξένα σάιτ αρκετοί ιστορικοί μίλησαν για ανακριβή παρουσίαση από την σκηνοθέτιδα Ντι Βερνέι της στάσης του Αμερικανού Προέδρου απέναντι στο κρίσιμο ζήτημα της αναγνώρισης των ισότιμων δικαιωμάτων της κοινότητας των μαύρων στην Αμερικανική κοινωνία. Τον Πρόεδρο Τζόνσον υποδύεται ο Τομ Γουίλκινσον ενώ παίζουν ακόμα οι Τζιοβάνι Ριμπίζι, Carmen Ejogo, Τιμ Ροθ, Andre Holland.

Σίγουρα από τις ταινίες που αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε.

Τέλος όπως τονίζεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, αυτό που προέκυψε από τις ιστορικές λεπτομέρειες και την σκιαγράφηση των γεγονότων από το σενάριο που συνυπογράφουν η Άβα ΝτιΒερνέι και ο Πολ Γουέμπ, είναι ένα ζωντανό μωσαϊκό εκείνης της περιόδου και η υπενθύμιση του ταξιδιού ενός ανθρώπου που θέλησε να βρει το δρόμο του μέσα από αμφιβολίες και τρομακτικά εμπόδια, όχι μόνο  προς την ηγεσία αλλά και τη σύμπνοια που απαιτείται για να επιτευχθεί μία πραγματική αλλαγή στον κόσμο.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Jr. δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 1968 σε ηλικία 39 ετών.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture