Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

"Ο Θησαυρός του χρόνου", το νέο και πιο προσωπικό μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα κυκλοφορεί και στα Πατρινά βιβλιοπωλεία

"Ο Θησαυρός του χρόνου", το νέ...

Από τις εκδόσεις Πατάκη

Ο Μένης Κουμανταρέας ογδοντάρισε στην ηλικία αλλά συγγραφικά δεν το βάζει κάτω και πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το νέο του μυθιστόρημα που μάλιστα ήδη χαρακτηρίστηκε ως ένα ιδιαίτερα εξομολογητικό βιβλίο και από τα πιο τολμηρά του αειθαλούς και πολυδιαβασμένου συγγραφέα, ενός δημιουργού που γράφει και εκδίδει βιβλία εδώ και μισό αιώνα!

Κεντρικό θέμα στο μυθιστόρημα "Ο θησαυρός του χρόνου" (εκδόσεις Πατάκη), ενός βιβλίου που έγραψε ο Μένης Κουμανταρέας στη διάρκεια των 4 τελευταίων χρόνων, από το 2010 έως σήμερα με φόντο το κέντρο της Αθήνας (ο ίδιος όπως λέει γεννήθηκε και μεγάλωσε στην άλλοτε αρχοντική γειτονιά της πλατείας Βικτωρίας και σήμερα κατοικεί στην Κυψέλη) είναι η αίσθηση της απώλειας, του πένθους και ο χρόνος.

Μιλά και συγκινεί σε πολλά σημεία, για τους ανθρώπους που έφυγαν, τον χρόνο που πέρασε και άφησε ανεκτίμητους θησαυρούς στην καρδιά, την ίδια τη ζωή, τις φιλίες που φθάρηκαν ή και χάθηκαν, τις αναμνήσεις, την μοναξιά, τα σκοτεινά πάθη ανομολόγητα και ομολογημένα και άλλα πολλά. Τα περιγράφει και τα αφηγείται με τον μοναδικό του τρόπο, αμεσότητα και αλήθεια.

Όπως ήδη γράφτηκε, πρόκειται για το πιο προσωπικό ίσως βιβλίο του σπουδαίου αυτού πεζογράφου, δημιουργού γνωστών βιβλίων όπως η «Βιοτεχνία υαλικών», η «Φανέλα με το εννιά» που έγινε και ταινία με τον Στράτο Τζώρτζογλου, η "Κυρία Κούλα", "Η μυρωδιά τους με κάνει να κλαίω", το «Δύο φορές Έλληνας» που του χάρισε για 2η φορά το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 2002, κ.α.

Με όχημα την ιστορία ενός επιστολογράφου, τις συχνές επισκέψεις του προκατόχου του και μέντορά του και το πλήθος των δευτερευόντων ηρώων, ο Μένης Κουμανταρέας στα 83 του χρόνια σήμερα, μιλά και για τη βαθειά και ακλόνητη αγάπη προς τη γυναίκα του Λιλή. Για τον ανεξίτηλο τρόπο με τον οποίο αυτή καθόρισε τη ζωή του, για την αίσθηση της ανεξαρτησίας και του σεβασμού που τον δίδαξε, για το δίχτυ ασφαλείας που πάντα υπήρξε γι' αυτόν, όσο ο ίδιος μοίραζε το χρόνο του και τον ερωτισμό του σε εφήμερες γνωριμίες και σε τυχαία σώματα.

Το σημείο πάντως που το βιβλίο κερδίζει τον αναγνώστη (η αλήθεια είναι ότι στην αρχή το βιβλίο και το στόρι δεν φαντάζει ιδιαίτερα εντυπωσιακό) είναι εκεί που ο συγγραφέας μιλά για τον φόβο της απώλειας, την ίδια την απώλεια προσφιλούς προσώπου όταν έρχεται και παράλληλα την διαχείριση της μοναξιάς.

Το νέο μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα, ο οποίος έχει έρθει κατά το παρελθόν στο Πολύεδρο της Πάτρας, κυκλοφορεί και κοσμεί τις προθήκες και των Πατρινών βιβλιοπωλείων.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture