Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πατρινό Καρναβάλι 2015: Τι σχεδιάζει η νέα Δημοτική Αρχή-Τι θα γίνει με την Τελετή Έναρξης και τα άρματα

Πατρινό Καρναβάλι 2015: Τι σχεδιάζει η ν...

Μιλάει στο thebest.gr ο πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού κ. Χρυσοβιτσάνος

Μπορεί ημερολογιακά μπροστά μας να είναι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, ωστόσο στην Πάτρα το μυαλό πολλών «τρέχει» ήδη και στο Καρναβάλι που δεν απέχει και πολύ χρονικά μιας και η ερχόμενη διοργάνωση θα κορυφωθεί σε περίπου δυόμιση μήνες από σήμερα, την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015 (η Καθαρά Δευτέρα είναι στις 23 Φεβρουαρίου).

Νωρίς λοιπόν το Καρναβάλι του νέου έτους και ήδη έντονες είναι οι συζητήσεις και μία γκρίνια ότι δεν έχουν γίνει και πολλά πράγματα μέχρι στιγμής.

Ο Νίκος Χρυσοβιτσάνος, νέος Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων, «Πατρινό Καρναβάλι» μιλώντας στο thebest.gr ανέφερε πως στο Καρναβαλικό συνεργείο, στο Πετρωτό, εκεί δηλαδή που χτυπάει η καρδιά του Καρναβαλιού, του πιο ζωντανού, αυθόρμητου και αξεπέραστου θεσμού της Αχαικής πρωτεύουσας με φήμη πανελλαδική και παράδοση που φτάνει στα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια, ήδη έχει ξεκινήσει η προσπάθεια και προετοιμασία κατασκευής των αρμάτων από τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου.

Τα άρματα

«Ο στόχος είναι να φτιαχτούν 3 ολοκαίνουρια, εντυπωσιακά άρματα, το ένα εκ των οποίων θα παριστάνει τον Βασιλιά Καρνάβαλο του 2015 ενώ οι τεχνίτες του Καρναβαλικού Συνεργείου προβλέπεται να ετοιμάσουν τουλάχιστον άλλες 10 κατασκευές που θα είναι κυρίως αναπροσαρμογές και ανακατασκευές – ανακύκλωση παλαιότερων δημιουργιών. Είναι μεγάλο το κοστολόγιο και την ίδια ώρα το συνεργείο αντιμετωπίζει όπως εξάλλου κι όλα τα τμήματα του Δήμου Πατρέων πρόβλημα έλλειψης προσωπικού.

Οι μόνιμοι εργαζόμενοι – τεχνίτες είναι αυτή την στιγμή στο Καρναβαλικό Συνεργείο 5 ενώ έχουν έρθει και 2 εργαζόμενοι ως έκτακτο προσωπικό και προγραμματίζουμε να έχουμε άλλους 6-7 έκτακτους στο επόμενο διάστημα, πιθανόν και πριν την Πρωτοχρονιά. Όπως γνωρίζετε, όταν πλέον κάποιος συνταξιοδοτείται δεν αντικαθίσταται», ανέφερε στο thebest.gr ο κ. Χρυσοβιτσάνος, ο οποίος είναι πολιτικός μηχανικός και εκτός από την προεδρία στον Οργανισμό του Πατρινού Καρναβαλιού έχει αναλάβει στη νέα Δημοτική αρχή του Κώστα Πελετίδη και χρέη αντιπροέδρου στην ΔΕΥΑΠ.

Κατάγεται από το Αγρίνιο αλλά εδώ και πάνω από 20 χρόνια ζει μόνιμα και δραστηριοποιείται στην Πάτρα. Το καρναβάλι το γνωρίζει ωστόσο διευκρινίζει πως είναι πολύ διαφορετικό να το ζεις από μέσα και να δουλεύεις γι’ αυτό από την θέση πλέον του Προέδρου της Κοινωφελούς επιχείρησης.

Έλεγχος των οικονομικών

Ο κ. Χρυσοβιτσάνος εκτός από το πρόβλημα της έλλειψης του προσωπικού, τόνισε πως το πρώτο πράγμα που έκανε και θα κάνει στην συνέχεια είναι να ασχοληθεί με τον έλεγχο των οικονομικών θεμάτων του Οργανισμού του Πατρινού Καρναβαλιού ώστε να αποφευχθούν περιστατικά όπως αυτό του ελλείμματος στο ταμείο ύψους σχεδόν 55.000 ευρώ που εντοπίστηκε πέρυσι και ενώ βρισκόμασταν στο μέσον της προετοιμασίας του Καρναβαλιού του 2014.

Στόχος του λοιπόν είναι η χρηστή διοίκηση και εποπτεία και φυσικά η αποπληρωμή παλαιών ληξιπρόθεσμων χρεών σε συνεργάτες και προμηθευτές. Το μεγάλο πρόβλημα εδώ είναι οι οφειλές από το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω προγραμματικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί που φτάνουν ούτε λίγο ούτε πολύ στο ποσό των 2 εκατομμυρίων, οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ!

Ήδη ο κ. Χρυσοβιτσάνος απέστειλε έγγραφο στο Υπουργείο Πολιτισμού για το θέμα, ωστόσο η απάντηση που έλαβε δεν ήταν σαφής και δεν περιείχε χρονοδιαγράμματα για την καταβολή έστω μέρους της οφειλής που πάντως δεν αφορά μόνο συμβάσεις για το Καρναβάλι αλλά μέσα είναι και χρέη από τους πρώην καποδιστριακούς Δήμους που πλέον εντάχθηκαν στον διευρυμένο Δήμο Πατρέων.

Η Τελετή Έναρξης

Προτεραιότητα όσον αφορά στο διοργανωτικό κομμάτι έχει η τελετή έναρξης που θα είναι στις 17 Ιανουαρίου 2015. Το πρόγραμμα είναι αυτή τη στιγμή υπό διαμόρφωση και δεν έχει ακόμη αποφασιστεί όπως μας είπε ο κ. Χρυσοβιτσάνος αν θα γίνει όπως τα τελευταία 2 χρόνια ένα ολοήμερο πάρτι – με διάφορα event. To πιθανότερο είναι η Ημέρα έναρξης του Πατρινού καρναβαλιού να διαρκέσει όλο το Σάββατο με το πρόγραμμα να είναι «σπαστό» και για κορύφωση του να έχει μία μεγάλη υπαίθρια συναυλία για τη νεολαία και όλο τον κόσμο, στην πλατεία Γεωργίου.

Ριζικές αλλαγές το 2016

Ο κ. Χρυσοβιτσάνος εξήγησε στο thebest.gr ότι λόγω πίεσης χρόνου δεν είναι δυνατόν από το ερχόμενο καρναβάλι να επιχειρήσουν πολλά νέα πράγματα. «Ως νέα Δημοτική αρχή, λειτουργούμε ως ομάδα και έχουμε πολλές σκέψεις και προτάσεις και υπάρχει η διάθεση για μία ανανέωση του θεσμού αλλά το αντιλαμβάνεστε πως ο χρόνος είναι πολύ λίγος για κάτι ριζικό που ενδεχομένως να επιχειρηθεί στο Καρναβάλι του 2016.

Πάντως αυτό το διάστημα γίνονται ολοένα επαφές με ανθρώπους του καρναβαλιού, ανθρώπους που ξέρουν το αντικείμενο, νεότερους και πιο παλιούς ενώ βρίσκεται υπό συγκρότηση η καινούρια γνωμοδοτική επιτροπή του Πατρινού καρναβαλιού. Την ύπαρξη και λειτουργία αυτής της επιτροπής που θα έχει 10-15 άτομα, την προυποθέτει ο κανονισμός του Οργανισμού. Ήδη υπάρχει μία λίστα με ονόματα και η ανακοίνωση της σύνθεσης της επιτροπής αναμένεται να γίνει στο επόμενο διάστημα αφού κιόλας εγκριθεί και από το ΔΣ του Οργανισμού. Στόχος είναι αυτή η διαδικασία να έχει τελειώσει πριν τα Χριστούγεννα», ανέφερε ο κ. Χρυσοβιτσάνος.

Τέλος θέματα που αναμένεται να έχουν προτεραιότητα και να ληφθούν άμεσα αποφάσεις αφορούν στο Καρναβάλι των Μικρών, την έκθεση στολών των αποκριάτικων γκρουπ - ομάδων, τις προθεσμίες υποβολής συμμετοχών των γκρουπ, την λειτουργία του Καρναβαλικού Κέντρου Πάτρας, κ.α.

TAKHΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture