Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

«Οδοιπορώντας σε ελληνικά βουνά, Παρνασσός, Οίτη, Ελικώνας, Χελμός», ένα βιβλίο που αξίζει να ανακαλύψει κανείς

«Οδοιπορώντας σε ελληνικά βουνά, Παρνασσ...

Γραμμένο από τον Θάνο Κωνσταντινίδη

Ένα βιβλίο που αξίζει να ανακαλύψει κανείς, ιδιαίτερα όσοι είναι λάτρεις των βουνών και της πεζοπορίας στην φύση, είναι αυτό του Σμυρνιού συγγραφέας Θάνου Κωνσταντινίδη με τίτλο «Οδοιπορώντας σε ελληνικά βουνά, Παρνασσός, Οίτη, Ελικώνας, Χελμός».

Το βιβλίο έχει εκδοθεί εδώ και αρκετά χρόνια από τις εκδόσεις Νεφέλη και το είδαμε να φιγουράρει στην βιτρίνα του βιβλιοπωλείου πολύεδρο της Πάτρας.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται αποτελούν μία ενότητα. Εμπλουτισμένα όλα με μουσική επιλογή του συγγραφέα, εκφωνήθηκαν τα τρία πρώτα σε εκπομπές του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με τους τίτλους "Οδοιπορώντας στον Παρνασσό", "Οδοιπορώντας στην Οίτη", "Οδοιπορώντας στον Ελικώνα", στις 5, 6, 12, 19 και 20 Μαΐου 1986, υπό την επίβλεψη του συνθέτη Κυριάκου Σφέτσα, Διευθυντή τότε του Τρίτου Προγράμματος.

Το βιβλίο συμπληρώθηκε στη συνέχεια με το κείμενο "Οδοιπορώντας στον Χελμό", το πανέμορφο και χιλιοτραγουδισμένο βουνό της ορεινής Αχαίας.

Ο Θάνος Κωνσταντινίδης όπως έχει γράψει το blog του Πατρινού μουσικολόγου και καθηγητή θεολόγου Παναγιώτη Ανδριόπουλου, Ιδιωτική οδός, πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Νευρολόγος ψυχίατρος, μαθητής και έπειτα συνεργάτης του Καθηγητή Ιωάννη Πατρικίου στον Ευαγγελισμό και στο Αιγινήτειο. Διετέλεσε ακόμα επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και για δύο δεκαετίες σύμβουλος διευθυντής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.

Οι μικρές μελέτες του θεωρούνται μικρά διαμάντια. Ο Ρίχαρντ Στράους στο δελφικό σπίτι των Σικελιανών (Άγρα, 2006), Ο μαέστρος Δημήτρης Μητρόπουλος στις κορυφές του Ολύμπου (Νεφέλη, 1996, β' έκδοση) - το κείμενο κυκλοφόρησε και στα αγγλικά: Thanos Constantinides, The Conductor Dimitris Mitropoulos on the peaks of Olympos, (μτφρ. Panos C. Adamopoulos), Νέα Υόρκη, 1996 -Χρονολογημένοι τίτλοι ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη (Νεφέλη, 1983). Ειδικά για τον Δ. Μητρόπουλο, ο Κωνσταντινίδης μας έδωσε το 2010 (οπότε και συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου μαέστρου) και μια πρωτότυπη διάλεξη, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: «Δημήτρης Μητρόπουλος και Θανάσης Απάρτης: η ιστορία μιας προτομής».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture