Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

"Ενυδρείο", μία ιστορία του Γιώργου Κουτσούκου με φόντο την σημερινή Αθήνα της οικονομικής κρίσης

"Ενυδρείο", μία ιστορία του Γι...

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη και διατίθεται και στα Πατρινά βιβλιοπωλεία

«Ενυδρείο» τιτλοφορείται η νουβέλα που έχει γράψει ο συγγραφέας Γιώργος Κουτσούκος και κυκλοφορεί αυτό το διάστημα στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Κίχλη.

Με φόντο την σημερινή Αθήνα της κρίσης, ο βασικός ήρωας του βιβλίου αναζητεί τον έρωτα στους δρόμους της πόλης.

«Η Αθήνα είναι μια μάλλον παρεξηγημένη πόλη. Προσωπικά, θα τη χαρακτήριζα γοητευτικά άσχημη. Ζαν-Πολ Μπελμοντό των πόλεων. Η ιστορία του “Ενυδρείου” δεν εκτυλίσσεται απλά στους δρόμους της, στις πλατείες της, στις λεωφόρους της. Ο ήρωας του βιβλίου, ο λογιστάκος Παύλος Καρτίνης, έχει ως συμπρωταγωνιστές τη Σταδίου, την Ευριπίδου, τη Σωκράτους, τη Συγγρού, την Ομόνοια, τη Σκουφά. Χώνεται βαθιά, κάτω από το “δέρμα” της πόλης του, προσπαθώντας να πετύχει δυο πράγματα: να επιβιώσει μέσα στην κρίση και να βρει τον έρωτα.

Στο “Ενυδρείο” προσπάθησα να μιλήσω για τις μικρές στιγμές, που συνοδεύουν τις μεγάλες αναζητήσεις. Για τους δρόμους που ξεχνάμε, για την πόλη και τα πρόσωπα που προσπερνάμε, για τον χρόνο που κυλάει, καθώς η αναζήτησή μας, μέρα με τη μέρα, προχωράει χωρίς να ολοκληρώνεται», αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας Γιώργος Κουτσούκος στο σάιτ diastixo.gr.

Αυτή η μεγάλη αναζήτηση του έρωτα, είναι ο «σκελετός» του βιβλίου, πάνω στον οποίο χτίστηκαν τα επιμέρους κεφάλαια. Κεφάλαια που μοιάζουν μ' ένα ιδιότυπο «ημερολόγιο πόλης», σημειώσεις ενός μοναχικού ήρωα, ο οποίος πλάθει με τα πιο ταπεινά υλικά της καθημερινότητας το δικό του σχέδιο απόδρασης.

Με ύφος λιτό και χιούμορ έντονα αυτοσαρκαστικό, ο λογιστής ήρωας Παύλος Καρτίνης αφηγείται την περιπλάνησή του στο αστικό τοπίο, επιχειρώντας να υπερβεί τη νατουραλιστική επιφάνεια των πραγμάτων, γεγονός που επιτυγχάνει υπονομεύοντας με τέχνη τις συμβάσεις του ρεαλισμού όπως προσθέτει το diastixo.gr.

Η Αθήνα του “Ενυδρείου”, αποκτά και μια δεύτερη διάσταση, γίνεται η πόλη που κουβαλάμε μέσα μας, η θεατρική σκηνή πάνω στην οποία δίνουμε την καθημερινή μας παράσταση. Μ' αυτή την έννοια η Σωκράτους βρίσκεται όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στα Γιάννενα, στο Τόκιο, στη Νέα Υόρκη, επισημαίνει ο Γιώργος Κουτσούκος, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1975 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται.

Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: Το Σχέδιο (Κέδρος, 2003) και Φιλί στη θαλάμη (Νεφέλη, 2007).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture