Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Με την παράσταση "Ερρίκος ο Ε'" των Katayis Teater εγκαινιάζεται η νέα καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου Λιθογραφείον στην Πάτρα -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Με την παράσταση "Ερρίκος ο Ε'"...

Η παράσταση θα παιχθεί στο θέατρο Olvio στην Αθήνα αλλά και στο Λιθογραφείον της Πάτρας

Με την θεατρική παραγωγή «Ερρίκος ο Ε’» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από τους KATAYIS TEATER, θα εγκαινιαστεί η νέα καλλιτεχνική διεύθυνση στο Θέατρο Λιθογραφείον της Πάτρας, στην οδό Μαιζώνος πλησίον της Τριών Ναυάρχων.

Όπως αναφέρει ο  Δημήτρης Τουλιάτος, συντονιστής της ομάδας AREA 51 που θα έχει πλέον την ευθύνη διαχείρισης του Λιθογραφείον​, «εγκαινιάζουμε και μια νέα περίοδο συνεργασίας, η οποία ελπίζουμε να είναι γόνιμη και δυναμική για όλους μας».

Ερρίκος ο Ε’ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Ο Σαίξπηρ είναι viral!

450 χρόνια μετά τη βάπτισή του, ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ είναι ακόμα παντού γύρω μας.

Άλλωστε, πώς να λησμονήσει κανείς τον Σαίξπηρ και τα δεκάδες θεατρικά έργα που κληροδότησε στην κοινή μας κουλτούρα, όταν, από τη στιγμή που καταλαβαίνει τον κόσμο, μέχρι την τελευταία του ματιά, συναντά τον Σαίξπηρ διαρκώς: στα διαβάσματά του, στο σινεμά, στο θέατρο, σε διασκευές, σε αφορισμούς, σε μεταφορές, στα ονόματα των ηρώων του·

Ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα ονόματα, όχι μόνο ως προσωπικότητα της λογοτεχνίας, μα ως κομμάτι του πολιτισμού που έχει αποκτήσει τέτοια διαχρονικότητα και οικουμενικότητα ώστε, με σύγχρονους όρους, θα λέγαμε πως ο Σαίξπηρ είναι viral!

Η AREA 51 που τα τελευταία 2 χρόνια διοργανώνει στο Λιθογραφείον το φεστιβάλ maydayz κάθε Μάιο, επέλεξε αυτόν τον τρόπο για να ξετυλίξει το νήμα της συνέχειας του Θεάτρου Λιθογραφείον, την ευθύνη διαχείρισης του οποίου ανέλαβε.

Όλοι σχεδόν οι συντελεστές της παραγωγής αυτής είναι νέοι άνθρωποι από την Πάτρα, χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία, αλλά εμφατική επίδειξη των δυνατοτήτων της πόλης μας, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Η συγκεκριμένη παραγωγή ξεκινά την πορεία της προσκεκλημένη στο Φεστιβάλ Bοτανικού, συνεχίζει στην Πάτρα και επανέρχεται στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας ενώ έχει προσκληθεί και στην Πράγα, στο Fringe Festival.

Ένα χρόνο μετά τη μεγαλύτερη ως τώρα επιτυχία τους ("Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα" σε κείμενο Ευθύμη Φιλίππου) με 100 παραστάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, οι KatayisTeater καταπιάνονται με ένα από τα πιο αφαιρετικά και ολιγοπαιγμένα ιστορικά θεατρικά κείμενα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, το "Βασιλιά Ερρίκο Ε' ".

Ο Ερρίκος ο Ε’ αφήνει στο παρελθόν την άστατη ζωή που είχε επιλέξει για να αναλάβει ευθύνες μονάρχη μετά την διαδοχή του θρόνου από τον πατέρα του.

Η Αγγλία και η Γαλλία βρίσκονταν σε πόλεμο για 80 χρόνια, ο Ερρίκος οργανώνει συνεχώς εκστρατείες εναντίων της Γαλλίας, με αποκορύφωμα τη νίκη του στο Αζενκούρ και  το γάμο του με την Αικατερίνη του Βαλουά Ρενέ Ασερσον, κόρη του βασιλιά της Γαλλίας Καρόλου ΣΤ΄ Χαρκούρ Γουίλιαμς, που φέρουν σαν αποτέλεσμα να σημάνει και το τέλος ενός 80ετούς καταστροφικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, ενώ παράλληλα ορίστηκε και ο πρώτος του γιος διάδοχος του γαλλικού θρόνου.

Η επιθετική αλλά παράλληλα αντιπολεμική φύση του έργου αυτού το καθιστούν ίσως ως το πιο πολυσυζητημένο του βρετανού ποιητή.

Ο ατελείωτος πόλεμος δύο παραδοσιακών εχθρών, Γαλλίας και Αγγλίας, η θεσμική μηχανορραφία και το αδυσώπητο ποδοπάτημα του αντιπάλου είναι μόνο λίγα από τα πολλά θέματα που προτάσσονται στο έργο αυτό.

Με άξονα εξέλιξης τον ίδιο το Βασιλιά Ερρίκο τον Πέμπτο, τον Ουαλό Fluellen, το Δελφίνο και την Catherine, οι πέντε ηθοποιοί αφηγούνται όλη την ιστορία άλλοτε διαλογικά καο άλλοτε σαν ενα σώμα Χορού.

Η μετάφραση του Βασίλη Ρώτα, ίσως η καλύτερη του μετάφραση σε ότι αφορά την ενασχόληση του με τον Ο. Σαίξπηρ, δίνει δύο όψεις στον ήχο της παράστασης. Από τη μία τον ποιητικό/λυρικό τόνο της επιγραφής και από την άλλη τον σκληρό/απογυμνωμένο τόνο της γλώσσας στα διαλογικά μέρη.

Στο σύνολο της η μουσική της παράστασης θα στηρίζεται σε λατινικούς και σαξωνικούς ύμνους ενώ θα υπάρχουν και πιο μοντέρνοι ήχοι που θα λειτουργούν ως μουσικά χαλί.

Σκηνοθεσία:  Βαγγέλης Ιεζεκιήλ Παπάς

Παίζουν οι Μαρία Μανόνα, Νίκος Παρασκευόπουλος,

Ναταλί Τσάβεζ, Δέσποινα Φούντα, Κατερίνα Χολή.

Φωτισμοί:    Φάνης Δίπλας

Σκηνογραφική και Ενδυματολογική επιμέλεια:   Μαρία Αλανιάδη

Μουσική Επιμέλεια:   Βαγγέλης Ιεζεκιήλ Παπάς

Φιλολογική επιμέλεια:   Έφη Τσαγανά

Επιμέλεια δημιουργικού:  Τάσος Μπαλωμένος

Εκτέλεση σκηνικών:   Αντώνης Μπαρμπέτας

Φωτογραφίες:   Γιώργος Γινάτης

Επιμέλεια παραγωγής:  Κωνσταντίνα Καραΐσκου

Υπεύθυνος Παραγωγής:   Δημήτρης Τουλιάτος.

Αθήνα: 19 & 20 Σεπτεμβρίου 2014, στο Θέατρο OLVIO

και 24 Οκτωβρίου – 19 Νοεμβρίου 2014.

Πάτρα: 25 Σεπτεμβρίου – 19 Οκτωβρίου 2014, Θέατρο Λιθογραφείον.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture