Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο φετινός Χρυσός Λέοντας της Βενετίας «Ένα Περιστέρι κάθισε σε ένα κλαδί διαλογιζόμενο πάνω στην ύπαρξη» θα διανεμηθεί από την Ama Films

Ο φετινός Χρυσός Λέοντας της Βενετίας «Έ...

Στις Ελληνικές αίθουσες μέσα στη νέα χειμερινή σαιζόν

Ως γνωστό το περασμένο Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014 έπεσε η αυλαία του 71ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας, του δεύτερου σημαντικότερου στον κόσμο μετά τις Κάνες και το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης κέρδισε η νέα ταινία του σημαντικού Σουηδού σκηνοθέτη Ρόι Άντερσον «Α pigeon sat on a branch reflecting on existence - Ένα Περιστέρι κάθισε σε ένα κλαδί διαλογιζόμενο πάνω στην ύπαρξη».

Η συγκεκριμένη ταινία που από την στιγμή που προβλήθηκε, θεωρήθηκε αμέσως φαβορί από τους κριτικούς,  κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα Καλύτερης Ταινίας στην 71η Κινηματογραφική Μόστρα στο νησάκι Λίντο της πανέμορφης Βενετίας και θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες τη νέα χειμερινή κινηματογραφική σεζόν 2014 - 2015 από την εταιρεία διανομής AMA Films.

Mε την ταινία αυτή, ο ιδιαίτερος δημιουργός Ρόι Άντερσον ολοκληρώνει την τριλογία του για τον άνθρωπο, που ξεκίνησε το 2000 με τα «Τραγούδια από τον δεύτερο όροφο» και συνέχισε το 2007 με την ταινία «Εσείς οι ζωντανοί». Και οι δυο αυτές ταινίες έχουν διανεμηθεί στην Ελλάδα από την ΑΜΑ Films.

Στην ταινία Α pigeon sat on a branch reflecting on existence παρακολουθούμε τις ιστορίες διάφορων ανθρώπων και πως αυτές συντελούνται μέσα στο χρόνο - μια σκηνοθετική πρακτική και μια κινηματογραφική δομή που επιτάσσονται ακριβώς στη σημασία του ανθρωπισμού και τη θέση του στον σύγχρονο κινηματογράφο.

Άλλωστε, ο ξεχωριστός Σουηδός σκηνοθέτης αυτήν την ουμανιστική διάσταση της ταινίας του τόνισε στον ευχαριστήριο λόγο του κατά την παραλαβή του Χρυσού Λέοντα, σημειώνοντας ότι έχει εμπνευστεί από το σινεφίλ αριστούργημα «Κλέφτης ποδηλάτων» του Βιτόριο ντε Σίκα.

Η ταινία του Ρόι Άντερσον όπως γράφτηκε, έχει στο επίκεντρο της όχι ακριβώς τα περιστέρια αλλά τον ίδιο τον άνθρωπο και την καθημερινότητά του. Τριανταεννέα συνολικά επεισόδια διακωμωδούν σκηνές από την καθημερινή, αλλόκοτη ζωή θλιμμένων και συχνά μελαγχολικών ανθρώπων.

Τα υπόλοιπα βραβεία της 71ης Μόστρας της Βενετίας

Το Μεγάλο Βραβείο της κριτικής επιτροπής απονεμήθηκε στον Αμερικανό Τζόσουα Οπενχάιμερ για το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του, «The look of Silence» (Η όψη της σιωπής) με θέμα ένα από τα πιο μελανά κεφάλαια της Iνδονησιακής ιστορίας, τη μαζική δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από παραστρατιωτικές οργανώσεις τη δεκαετία του 1960, λίγο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα. «Πρόκειται για ένα αριστούργημα», είπε το μέλος της κριτικής επιτροπής, o γνωστός ηθοποιός Τιμ Ροθ.

Ο Αργυρός Λέοντας Καλύτερης Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Ρώσο Αντρέι Κονταλόφσκι για το The Postman's White Nights (Οι λευκές νύχτες του ταχυδρόμου).

Το βραβείο σεναρίου όπως αναφέρει το σάιτ dw.de, κέρδισαν οι Ραξάν Μπανιετεμάντ και Φαρίντ Μοσταφαβί για την ταινία τους Ghesseha (Ιστορίες), που πραγματεύεται την κοινωνική κατάσταση στο Ιράν ενώ το ειδικό βραβείο της επιτροπής απέσπασε ο νεαρός Τούρκος σκηνοθέτης Καάν Μουτζντέτσι για την Γερμανο-τουρκική συμπαραγωγή «Σίβας» που αφηγείται την ιστορία ενός μικρού παιδιού και του σκύλου του στην Τουρκία.

Τα βραβεία καλύτερης ανδρικής και γυναικείας ερμηνείας κατέκτησαν ο Αμερικανός Άνταμ Ντράιβερ και η Ιταλίδα Άλμπα Ρορβάχερ, πρωταγωνιστές της ιταλικής ταινίας «Hungry Hearts» του Σαβέριο Κοστάντσο, όπου ερμηνεύουν ένα παντρεμένο ζευγάρι που περνά κρίση καθώς περιμένουν το πρώτο τους παιδί.

*Η αριστουργηματική νέα ταινία του Ρόι Άντερσον αποτελεί μία ιδανική επιλογή για το πρόγραμμα της Κινηματογραφικής Λέσχης της Πάτρας για τη νέα χειμερινή περίοδο εφόσον δεν έρθει για κανονική προβολή στις αίθουσες της περιοχής.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture