Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης του Κώστα Σπυρόπουλου στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από τα εγκαίνια της αναδρομικ...

Η έκθεση πιθανόν να πάρει παράταση έως και τον προσεχή Οκτώβριο

Μετά την τελευταία ατομική του έκθεση στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη στην Αθήνα, ο ιατρός, καθηγητής πνευμονολογίας στο Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο και εκλεκτός ζωγράφος Κώστας Σπυρόπουλος επέστρεψε με 100 έργα, αντιπροσωπευτικά της πορείας του, τα τελευταία σαράντα και πλέον χρόνια, τα οποία παρουσιάζονται σε μία μεγάλη αναδρομική έκθεση στον χώρο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας, στη νέα εθνική οδό Πατρών Αθηνών.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε την περασμένη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014 παρουσία πολλών φιλότεχνων. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, η προσέλευση την βραδιά των εγκαινίων ξεπέρασε τα τριακόσια άτομα ενώ ήδη το ενδιαφέρον των φιλότεχνων επισκεπτών είναι μεγάλο με αποτέλεσμα ήδη να συζητείται η παράταση λειτουργίας της έκθεσης έως και τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Στην έκθεση του ταλαντούχου εικαστικού δημιουργού και διαπρεπούς επιστήμονα Κώστα Σπυρόπουλου, περιλαμβάνονται αναφορές στην βυζαντινο-λαϊκή παράδοση, τον ελληνικού τύπου εξπρεσιονισμό, τον σουρεαλισμό και το μανιφέστο του μεταμοντερνισμού μέχρι και την κορυφαία ενότητα της καριέρας του, την pop art. Για τον λόγο αυτό και ο Κώστας Σπυρόπουλος έχει χαρακτηριστεί ως ένας εικαστικός pop artist.

Στα έργα του σκιαγραφούνται και απεικονίζονται από τον Ιησού και την Coca Cola μέχρι το… sovlaki  και την μαζοποίηση ενώ ακόμη ο ζωγράφος θέτει ζητήματα όπως ο κοινωνικός κομφορμισμός, οι πλασματικές ανάγκες ή η αστυφιλία.

Στα εγκαίνια, στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών παρουσιάστηκε και το λεύκωμα με τίτλο «Κώστας Σπυρόπουλος: Ζωγραφική - Ένα από τα παιδιά μιας ηττημένης επανάστασης αφηγείται» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πασχαλίδη.

Στο μεταξύ ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός με αφορμή την μεγάλη αυτή αναδρομική έκθεση του Κ. Σπυρόπουλου, ανέφερε τα εξής.

«Σπάνια η ταυτόχρονη ενασχόληση με την επιστήμη και την τέχνη αποδίδει εξίσου θετικά αποτελέσματα και στις δύο αυτές, συνήθως αντιδιαμετρικές, διακονίες. Η ζωή και το έργο του καθηγητή Κώστα Σπυρόπουλου είναι η απόδειξη ότι κάτι τέτοιο, αν και δύσκολο, είναι μολαταύτα εφικτό.

Η αναδρομική έκθεση στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, είναι μια ευκαιρία το κοινό να έρθει σε επαφή με την μακρά και παραγωγική πορεία του καθηγητή Σπυρόπουλου. Ο φιλότεχνος επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την τύχη να θαυμάσει τις ιδιαίτερες συνθέσεις που χαρακτηρίζουν σταθερά το έργο του καλλιτέχνη: την υφολογική σύνθεση σχεδίου και χρώματος, και την θεματική σύνθεση παράδοσης και μοντερνικότητας, ελληνικότητας και διεθνούς αναφοράς. Υπ' αυτή την έννοια, τα εκτιθέμενα έργα προσφέρονται όχι μόνο για αισθητική απόλαυση, αλλά και ως αφορμές για πολυδιάστατο αναστοχασμό».

Ο σπουδαίος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός έχει πει για την ζωγραφική του Κώστα Σπυρόπουλου, πως «μέσα από τα έργα του διακρίνει κανείς την κίνηση και συγχρόνως την σύλληψη μιας χρονικής στιγμής και πραγματικότητας. Ο Σπυρόπουλος δίνει κίνηση, ζωή και χρώμα».

Ανάμεσα στο κοινό που παρέστη στην βραδιά των εγκαινίων ήταν το στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς και υπεύθυνη της αίθουσας τέχνης Ακτίνα στην Πάτρα, Μαρίζα Κουλουμπή, η οποία είναι η σύζυγος του ζωγράφου και καθηγητή ιατρικής Κώστα Σπυρόπουλου και οι δύο κόρες τους.

Επίσης παρέστησαν η Προισταμένη της Στ’ Εφορείας Προιστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ερωφίλη Κόλλια, η υπεύθυνη εκθέσεων στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών Γωγώ Γεωργοπούλου, ο δικηγόρος Γιάννης Παπαναστασόπουλος, η Νίτσα Περδικάρη, σύζυγος του ιατρού γυναικολόγου και η Νατάσα Καρκούλια σύζυγος του ιατρού πνευμονολόγου, ο καθηγητής ιατρικής Κώστας Χρυσανθόπουλος που συνεργάζεται τώρα με το Θεραπευτικό Κέντρο Ολύμπιον, η κυρία Κατερίνα Φραγκάκη, κ.α.

 

Αριστερά οι δύο κόρες του ζωγράφου και καθηγητή της ιατρικής Κώστας Σπυρόπουλου.

Αριστερά οι δύο κόρες του ζωγράφου και κ...

Αριστερά οι δύο κόρες του ζωγράφου και καθηγητή της ιατρικής Κώστας Σπυρόπουλου.

Στη φωτ. εικονίζονται από αριστερά η κυρία Κόλλια, η κυρία Γεωργοπούλου, η Μαρίζα Κουλουμπή - Σπυροπούλου και ο ζωγράφος Κώστας Σπυρόπουλος.

Στη φωτ. εικονίζονται από αριστερά η κυρ...

Στη φωτ. εικονίζονται από αριστερά η κυρία Κόλλια, η κυρία Γεωργοπούλου, η Μαρίζα Κουλουμπή - Σπυροπούλου και ο ζωγράφος Κώστας Σπυρόπουλος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture