Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Αναδρομική έκθεση για τον Χαράλαμπο Θεμιστοκλέους στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας ξεκινά στις 11 Ιουλίου

Αναδρομική έκθεση για τον Χαράλαμπο Θεμι...

Η έκθεση για τον Κύπριο καλλιτέχνη που είχε ιδρύσει εργαστήριο στην Πάτρα, θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουλίου 2014

Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, η Κυπριακή Πρεσβεία-Σπίτι της Κύπρου, ο Σύνδεσμος Αχαΐας-Κύπρου «Αχαιών Ακτή» και η  Ένωση Εικαστικών Πάτρας, συνδιοργανώνουν από τις 11 έως και τις 28 Ιουλίου 2014, την αναδρομική-τιμητική έκθεση για το έργο του Χαράλαμπου Θεμιστοκλέους, στον κύκλο εκδηλώσεων για τους καλλιτέχνες που έζησαν και δημιούργησαν στην πόλη.

Για την οργάνωση της έκθεσης, παραχωρήθηκε από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας & Κέντρο Προστασίας Παίδων Νομού Αχαϊας, το κτίριο του Σκαγιοπουλείου. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά του Ιδρύματος, με τη συνεργασία των καλλιτεχνών της Ένωσης Εικαστικών Πάτρας.

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Κωνσταντίνα Παπακώστα, «Στην πρώτη αυτή αναδρομική παρουσίαση του έργου του, ξετυλίγεται ο κόσμος και το όραμα του Θεμιστοκλέους, η πορεία της γνώσης και των ιδεών του και τα μέσα έκφρασής τους.  Το σχέδιο - Το Χρώμα - Η σύνθεση . Ξεκινώντας από την παρατήρηση και την αποτύπωση  του φυσικού , μέσα από την πορεία της έκθεσης, παρακολουθούμε  την ανάγκη του καλλιτέχνη για  υπέρβαση. Την γόνιμη προσπάθειά του να βρίσκει νέους τρόπους, νέα σχήματα και νέες σχέσεις για να εκφράσει νέα οράματα καταλήγοντας στην αφαίρεση και την αρμονία. Την χρήση όλων των μέσων που δημιούργησαν την προσωπική του γλώσσα - τα σχέδια, τα ζωγραφικά και τα γλυπτά του έργα».

Σε συνέχεια της εργασίας της, στο εκτενές χρονολόγιό του, η επιμελήτρια μεταξύ των άλλων σημειώνει: «Ο Χαράλαμπος Θεμιστοκλέους, γεννήθηκε το 1950 στη Μόρφου της Κύπρου, αποφοιτώντας απο το εκεί Γυμνάσιο. Μετά τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά, μεταβαίνει στην Αθήνα, όπου εγγράφεται αρχικά στη Θεολογική σχολή, στη συνέχεια στη Γεωπονική και τελικά εισάγεται το 1970 στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Η εισβολή των Τούρκικων στρατευμάτων στην πατρίδα του Κύπρο, σημάδεψε τη ζωή του. Θέλοντας να προσφέρει βοήθεια, επιβιβάζεται στο επιταγμένο εμπορικό πλοίο «Ρέθυμνος» -στο οποίο επιβαίνει το 573 Τάγμα πεζικού και 550 εθελοντές, Kύπριοι, στρατιώτες. Το πλοίο αποπλέει τα μεσάνυχτα της 21ης Ιουλίου με προορισμό την Κύπρο αλλά καθώς την πλησιάζει, λαμβάνει εντολή για αλλαγή πορείας και δένει στη Ρόδο, για να επιστρέψουν αργότερα, άπραγοι στην Αθήνα. Η ιστορία του πλοίου , των υποβρυχίων και των Fantom που ποτέ δεν έφτασαν, βαρύνουν με ευθύνες την τότε ελληνική κυβέρνηση, για την τροπή των γεγονότων. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.

Η οικογένειά του καταφεύγει στο χωριό Γερακές της Κύπρου στο ορεινό σύμπλεγμα του Τροόδου, τόπο καταγωγής του πατρός του. Έπειτα από ένα διάστημα καταφέρνουν να επικοινωνήσουν με τον Πάμπο στην Αθήνα, δίνοντας τέλος στην αγωνία του. Η οικογένειά του είχε σωθεί, όμως είχε ξεριζωθεί από στην αγαπημένη του Μόρφου, στην οποία δεν θα επέστρεφε ποτέ ξανά»

Αποφοίτησε από την ΑΣΚΤ – Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών το 1975 και μετά από σύντομη διαμονή στην Τήνο, διορίζεται ως καθηγητής εικαστικών στη Μέση Εκπαίδευση, στο 3ο Γυμνάσιο Αρρένων στην Πάτρα, αποκτά οικογένεια και διαμένει για την υπόλοιπη ζωή του.  Συμμετέχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και την Κύπρο. Συμμετέχει στο 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής του Δήμου Πατρέων. Του ανατίθεται η δημιουργία γλυπτού το οποίο σήμερα βρίσκεται στην Πλατεία Αχαιών Πεσόντων. Ο Χαράλαμπος Θεμιστοκλέους, έφυγε από τη ζωή, το 2012.

Το εργαστήριο που ίδρυσε και διεύθυνε στην Πάτρα, γίνεται η δημιουργική κυψέλη για πολλούς ταλαντούχους νέους που τους ενέπνευσε δημιουργικά, δίδοντάς τους τα απαραίτητα εφόδια  για τη εισαγωγή τους στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

«Στο πλαίσιο της αναδρομικής έκθεσης, οργανώνεται στο δημοτικό κτήριο της πρώην Αγοράς Αργύρη, η παράλληλη έκθεση «Τιμή  στον Δάσκαλο», με έργα των μαθητών του, που ορμώμενοι από τη διδασκαλία του, συνέχισαν σπουδάζοντας και δημιουργώντας. Ως συνέχεια, ως μια προέκταση και μια αδιάψευστη απόδειξη της τεράστιας συμβολής του στην σύγχρονη εικαστική  παρουσία στην πόλη της Πάτρας αλλά και ευρύτερα, όπου ο καθένας από τους μαθητές του διαπρέπει».

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εξής καλλιτέχνες:

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

ΑΣΤΕΡΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ

ΒΑΝΤΑΡΑΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

ΓΕΡΟΥΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΓΙΑΝΟΥΛΗ ΧΑΡΑ

ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ

ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣ

ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΕΛΩΙΖΟΣ

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ  ΑΓΓΕΛΟΣ

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΑΡΑΤΖΑ ΑΝΝΑ

ΚΑΣΠΙΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΚΛΩΝΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ

ΚΟΡΔΕΛΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΚΟΥΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΚΟΥΤΣΟΥΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΚΗΣ

ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΔΑΛΙΝΗ

ΛΕΜΗ ΕΣΤΕΡ

ΜΑΛΤΕΖΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΑ

ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΖΑ

ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΟΥΡΑΣ ΤΙΜΟΣ

ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΝΤΑΤΣΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΠΑΠΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΝΕΛΛΑ

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΤΣΙΜΠΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΧΑΤΖΗΠΑΠΑΣ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ

ΧΑΧΑΛΗ ΕΥΘΑΛΙΑ.

*Η έκθεση του Χαράλαμπου Θεμιστοκλέους εγκαινιάζεται την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014 και ώρα 21.00 στο κτίριο του Σκαγιοπουλείου (Σολωμού & Ιεροθέου) και η παράλληλη έκθεση «Τιμή στον Δάσκαλο» με έργα των μαθητών του, θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 14 Ιουλίου και ώρα 20.00  στην Αγορά Αργύρη (Αγίου Ανδρέου & Αράτου).

Ώρες λειτουργίας: Kαθημερινά: 10.00-13.00 & 19.00-21.00. Σάββατο: 10.00-13.00. Κυριακή & Δευτέρα κλειστά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture