Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πέθανε η εκδότρια Μάνια Καραϊτίδη

Πέθανε η εκδότρια Μάνια Καραϊτίδη

Για την προσφορά της είχε τιμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία το 2000 με το παράσημο του Τάγματος της Αξίας

Η Μάνια (Μαρίνα) Καραϊτίδη, η εκδότρια της «Εστίας» ως πρόσφατα, απεβίωσε  το απόγευμα της Κυριακής, στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο, σε ηλικία 86 χρονών.
Από το 1972 δραστηριοποιούνταν στο χώρο του βιβλίου και των εκδόσεων, συνεχίζοντας την παράδοση του βιβλιοπωλείου - και εκδοτικού οίκου - «Εστία». Δική της ήταν η τολμηρή απόφαση να μεταφέρει το Βιβλιοπωλείο της Εστίας στην οδό Σόλωνος το 1978 δημιουργώντας μια νέα γεωγραφία για το χώρο του βιβλίου και της διανόησης.

Στην εποχή της ο κατάλογος των εκδόσεων της «Εστίας», πέρα από τη «Λωξάντρα» και τα υπόλοιπα βιβλία της Μαρίας Ιορδανίδου, ενισχύθηκε και με έργα των Πέτρου Τατσόπουλου, Χρήστου Χωμενίδη, Φαίδωνα Ταμβακάκη, Χρήστου Βακαλόπουλου.

Για την προσφορά της είχε τιμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία το 2000 με το παράσημο του Τάγματος της Αξίας. Τα τελευταία χρόνια είχε αφήσει το τιμόνι της «Εστίας» στα παιδιά της Εύα και Γιάννη.  Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη 4 Ιουνίου στις 4 μ.μ., από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Αναφερόμενος στην είδηση της απώλειας της Μάνιας Καραϊτίδη, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Περίπου μισόν αιώνα, η «Εστία» έμεινε άσβεστη χάρη στην Μάνια Καραϊτίδη. Η αρχόντισσα του ιστορικού εκδοτικού οίκου στάθηκε αντάξια του παρελθόντος του και, χάρη στη βαθιά της καλλιέργεια και το καίριο κριτήριό της, του προσέφερε ένα δημιουργικό μέλλον, μια σημαντική θέση στο χώρο του σύγχρονου βιβλίου. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στα παιδιά της, που συνεχίζουν το παράδειγμά της.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture