Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΛΟΓΕΣ 2014

/

Ευρωεκλογές: Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών και η επόμενη ημέρα της Ευρώπης

Ευρωεκλογές: Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστ...

Kαταλαμβάνουν 228 έδρες στο ΕΚ, 70 έδρες περισσότερες από το 2009 που ισοδυναμεί με το 30%

Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών δυνάμεων, η πραγματική ισχύς τους στο επόμενο Κοινοβούλιο αλλά και η σαφής επικράτηση της Άνγκελα Μέρκελ και του Ματέο Ρέντζι, είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν αναλυτές και δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Τα αποτελέσματα στις 28 «εθνικές εκλογές», όπως αποκαλούν τις ευρωεκλογές, δείχνουν καταρχάς πως οι ευρωσκεπτικιστές καταλαμβάνουν 228 έδρες στο ΕΚ, 70 έδρες περισσότερες από το 2009 που ισοδυναμεί με το 30%.

Από τις λεγόμενες «μετριοπαθείς» ευρωσκεπτικιστές ομάδες μόνο η ριζοσπαστική Αριστερά (GUE/NGL) καταγράφει αύξηση καθώς λαμβάνει 8 έδρες περισσότερες από τις εκλογές του 2009 ενώ οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές χάνουν 12 έδρες. Οι σκληροπυρηνικοί ευρωσκεπτικιστές λαμβάνουν 141 έδρες και κάποιοι μη εγγεγραμμένοι θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν μια πολιτική ομάδα στα δεξιά της ομάδας «Ευρώπη ελευθερίας και δημοκρατίας» (EFD), που ενδεχομένως να περιλαμβάνει τους ευρωβουλευτές της Μαρίν Λε Πεν, της ιταλικής Λέγκα του Βορρά, του ολλανδικού κόμματος της Ελευθερίας και του αυστριακού κόμματος της Ελευθερίας.

Ωστόσο, η πραγματική ισχύς αυτών των δυνάμεων δεν φαίνεται να είναι ανάλογη των θέσεων που έλαβαν. Η πολιτική δεξαμενή των ευρωσκεπτικιστών από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά περιλαμβάνει δυνάμεις των οποίων οι διαφορές ισοδυναμούν με πολιτικό χάος. Η ριζοσπαστική Αριστερά (GUE/NGL) είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμμαχήσει με δυνάμεις που προέρχονται από το Κόμμα της Ελευθερίας του Νάιτζελ Φάρατζ ή από το Εθνικό Μέτωπο της Λε Πεν, ενώ ακόμα και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμμαχήσουν με τους ευρωφοβικούς της ομάδας Ευρώπη ελευθερίας και δημοκρατίας.

Οι λεγόμενες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα καταλάβουν 523 έδρες. Και είναι αναμενόμενο πως θα υπάρξουν κάποιες συμμαχίες, ώστε να μην μπλοκαριστεί το νομοθετικό έργο του Κοινοβουλίου.

Το πραγματικό αντίκτυπο της πανευρωπαϊκής αλλά με καθαρά τοπικά κριτήρια εκλογικής «μάχης» αναμένεται καθαρά εθνικό, εσωτερικό. Η επικράτηση της Χριστιανικής Ένωσης της Άνγκελα Μέρκελ, ως το μεγαλύτερο μπλοκ του ΕΛΚ και η επικράτηση του Ματέο Ρέντζι ως το μεγαλύτερο μπλοκ των Σοσιαλιστών. Η Ιταλία φαίνεται προς το παρόν να επιστρέφει δυναμικά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, έπειτα από αρκετά χρόνια απομόνωσης. Την ίδια στιγμή που η Γαλλία αναδεικνύει πρώτη δύναμη τη Μαρίν Λε Πεν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Εκλογές 2014