Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΛΟΓΕΣ 2014

/

Πάτρα: Χρήστος Πατούχας στο thebest.gr - "Η Ανυπότακτη Πολιτεία δεν συμβιβάστηκε ποτέ" - "Μέγιστη η αλαζονεία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ"

Πάτρα: Χρήστος Πατούχας στο thebest.gr -...

Συνέντευξη του υποψηφίου Δημάρχου

Λίγα 24ωρα πριν από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων και επικεφαλής της "Ανυπότακτης Πολιτείας" Χρήστος Πατούχας μιλά στο thebest.gr για την πολιτική φιλοσοφία του συνδυασμού του, τις προτεραιότητες του, για το δίλημμα των εκλογών αλλά και για το γιατί δεν ευοδόθηκε η προσπάθεια εκλογικής σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Πατούχας καταλογίζει αλαζονεία στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην κεντρική του ηγεσία και επισημαίνει ότι οι κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες απαιτούν γενναιότητα και καθαρό λόγο, όχι μονομερείς αποφάσεις.

ΕΡ. Γιατί «Ανυπότακτη Πολιτεία» στις εκλογές; Ποια είναι η «παρακαταθήκη» σας από την έως τώρα παρουσία σας στο Δημοτικό Συμβούλιο;

ΑΠ. Λίγο πολύ όλοι γνωριζόμαστε! Γνωρίζουν όλοι την πορεία μας, τις θέσεις μας, τις τοποθετήσεις μας δημόσια και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν λέμε ότι συμφωνούσαν όλοι μαζί μας. Αλλά, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι δεν κρυφτήκαμε ποτέ! Δεν χαριστήκαμε σε ότι θεωρήσαμε λάθος, καταγγείλαμε ότι πιστεύαμε ότι ήταν ολέθριο για την πόλη και τους κατοίκους της, δεν χαϊδέψαμε τα αυτιά κανενός, δεν υποκύψαμε στις εξουσίες, δεν ανταλλάξαμε ποτέ την συνείδηση μας με ψήφους ή μικροσυμφέροντα. Ήμασταν πάντα πρωτοπόροι και επίμονοι, για κάθε συνεργασία που θα υπηρετούσε τα συμφέροντα των εργαζομένων και της νεολαίας.Δεν αποδεχτήκαμε τον ουδέτερο, απολίτικο ρόλο να ασχολούμαστε μόνο με τις «λακκούβες», αλλά ασχοληθήκαμε με κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που απασχολούσε τους συνδημότες μας. Θεωρήσαμε σπουδαίο, ότι ταλαιπωρεί και καταστρέφει τον συνάνθρωπο και συμπολίτη μας. Αντιδράσαμε και καταγγείλαμε την πολιτική που δημιούργησε ανεργία, εξαθλίωση κλειστά μαγαζιά και μικροεπιχειρήσεις, αδιέξοδα για τα παιδιά μας, ζητιανιά για ένα κομμάτι ψωμί, υποταγή των συνειδήσεων, εξευτελισμό για δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που ψάχνουν απεγνωσμένα ένα μεροκάματο, συμπαρασταθήκαμε σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα και το νερό, σε όσους δεν μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακα και να δουν τον γιατρό τους.

ΕΡ. Ποιο ήταν το πολιτικό σας στίγμα στο Δημοτικό Συμβούλιο;

ΑΠ. Επιλέξαμε, η πολιτική μας διαδρομή, να ταυτιστεί με την Αριστερά, με τα οράματα και τις επιδιώξεις της για έναν καλύτερο κόσμο, τον κόσμο της Δημοκρατίας, της ισότητας και του δίκιου, των δικαιωμάτων στην ζωή και στην δουλειά για τον καθένα, των ελευθεριών σε ότι ο καθένας και όλοι μαζί, επιδιώκει να δημιουργήσει, στην τέχνη, στην επιστήμη και τα γράμματα, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Αντιστρατευόμαστε, τους εκμεταλλευτές του ανθρώπινου μόχθου, τους εμπόρους της δυστυχίας των πολλών, όσους επιβουλεύονται την ανεξαρτησία της χώρας, όσους την υποτάσσουν σε παγκόσμιους δανειστές τοκογλύφους, όσους ταυτίζουν τα δικά τους συμφέροντα με μία, διαχρονικά, παρασιτική ολιγαρχία του πλούτου, πάντοτε χωρίς πατριωτισμό, πάντοτε κίβδηλους και υποτακτικούς σε ξένους «συμμάχους» και δυνάστες. Πρωτοστατήσαμε πάντοτε, στην λαϊκή και κοινωνική ενότητα, στους διεκδικητικούς αγώνες της πόλης και των συμπολιτών μας. Ακούσαμε και αναδείξαμε την γνώμη και τα πιστεύω του καθενός, στηρίξαμε τον πλουραλισμό στους αγώνες, την δύναμη της ενότητας και της συμπαράταξης, την δύναμη των πολλών. Δεν ακολουθήσαμε ποτέ τον εύκολο δρόμο της ιδεολογικής περιχαράκωσης. Συνταχθήκαμε με τις αποφάσεις, την τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και τους αγώνες όλων των κοινωνικών φορέων της πόλης μας.

ΕΡ. Είναι αλήθεια ότι η κεντρική κυβέρνηση κατακρεούργησε τους πόρους της Αυτοδιοίκησης;

ΑΠ. Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι κάθε πρόβλημα που σήμερα απασχολεί τους Δήμους και τον δικό μας Δήμο, έχει τις αιτίες του, στην κεντρική πολιτική του Κράτους απέναντι στην Αυτοδιοίκηση, Οι Κυβερνήσεις νομοθετούν, αυτές διαμορφώνουν το πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων, καθορίζουν αρμοδιότητες και ευθύνες, πάντοτε χωρίς την γνώμη των αιρετών οργάνων της Τ.Α., κυρίως όμως, χωρίς την γνώμη των δημοτών. Καθορίζουν επίσης τους οικονομικούς πόρους, αυτούς που δίνει ο Κρατικός προϋπολογισμός, και τους νόμους που ρυθμίζουν την ανταποδοτικότητα και τα Δημοτικά τέλη. Την τελευταία πενταετία ειδικότερα, οι Δήμοι έγιναν μέρος του προβλήματος «της οικονομικής και δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας». Δηλαδή, μηδενισμός του κρατικού προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, και περικοπή των τακτικών κρατικών επιχορηγήσεων κατά 70%. Οικονομική ασφυξία! Αδυναμία συγκρότησης και εκτέλεσης Τεχνικού Προγράμματος, αδυναμία άσκησης οποιασδήποτε κοινωνικής πολιτικής! Τι ρόλο να παίξουν επομένως οι Δήμαρχοι; Τον ρόλο του καλού διαχειριστή, το ρόλο του τεχνοκράτη manager, που τους επιφύλασσε ο Καλλικράτης; Για αυτό απέτυχαν οι διαχειριστές! Για αυτό, όσοι είχαν μόνο διαχειριστική νοοτροπία και αντίληψη, απέτυχαν πρώτοι!

ΕΡ. Ποιο είναι το πολιτικό δίλημμα των δημοτικών εκλογών;

ΑΠ. ο πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι κατεξοχήν πολιτικό πρόβλημα! Για αυτούς τους λόγους στις εκλογές της 18 Μαΐου, συγκρούονται οι δύο βασικές πολιτικές που απασχολούν τον Ελληνικό λαό στο σύνολο του. Θα συνεχιστεί στην χώρα και στην Αυτοδιοίκηση, η πολιτική των μνημονίων, της πιο άγριας λιτότητας, της αφαίρεσης δικαιωμάτων και κατακτήσεων ενός αιώνα, της συντριβής της έννοιας του ελεύθερου ανθρώπου, της ιδιωτικοποίησης των πάντων στον βωμό των υπερκερδών του μεγάλου κεφαλαίου, της καταστολής των αγώνων και των διεκδικήσεων, της εξαθλίωσης και της φτώχιας, των εκατομμυρίων ανέργων και κατεστραμμένων συνανθρώπων μας, της ξενιτιάς των παιδιών μας, της παραγωγικής αποδιάρθρωσης και καταλήστευσης του φυσικού πλούτου της χώρας, της υπερχρέωσης της για τον επόμενο αιώνα, της διαρκούς υποτέλειας στα κέντρα αποφάσεων του διεθνούς ιμπεριαλισμού και των λεγόμενων ισχυρών, της πολιτικής δηλαδή που προωθεί η Κυβέρνηση, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση; Την ίδια πολιτική που εκτρέφει τον φασισμό και τον νεοναζισμό στην Ελλάδα και αλλού; Τώρα πρέπει να μιλήσουμε για την ήττα αυτής της πολιτικής, τόσο στην Τ.Α., όσο και συνολικά. Να μιλήσουμε για έναν άλλο δρόμο, χωρίς χρέη και μνημόνια, με αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και τα λαϊκά συμφέροντα στο προσκήνιο. Η ήττα αυτή, επιβάλλει να ηττηθούν στην κάλπη, όλοι οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης στην Τ.Α. Όλοι οι Δήμαρχοι και οι παρατάξεις, που στήριξαν, ανέχτηκαν ή υποτάχθηκαν στην πολιτική του Καλλικράτη και των μνημονίων. Όλοι όσοι στα λόγια δήθεν δυσανασχέτησαν και στην πράξη δεν αντέδρασαν, εφαρμόζοντας αυτή την πολιτική, («αφού έτσι το λέει ο νόμος»), πρόδωσαν τους εργαζόμενους, αποδέχτηκαν διαθεσιμότητες και απολύσεις. Είδαμε και σε αυτές τις εκλογές πολλούς «ουδέτερους» και «ανεξάρτητους», αυτούς που δήθεν τους απασχολούν μόνο τα «προβλήματα της πόλης», αυτούς που  λένε «άλλο Αυτοδιοίκηση άλλο Κυβέρνηση», ότι πρέπει να πριμοδοτήσουμε τους άξιους, δηλαδή τους ίδιους. Θέλουν να κρύψουν το παρελθόν τους, να κρύψουν αυτοί οι δήθεν ακομμάτιστοι και όψιμοι σωτήρες, την προσήλωση τους στα κόμματα εξουσίας. Και σε όσα συμφέροντα υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια. Σας λένε ψέματα! Μαυρίστε τους!

ΕΡ. Για την Πάτρα, για τον Δήμο κύριε Πατούχα, ποιο είναι το περίγραμμα των πολιτικών σας θέσεων – στόχων;

ΑΠ. Γνωρίζετε ότι η Ανυπότακτη Πολιτεία, έχει αναλυτικές και τεκμηριωμένες απόψεις και για τα μερικά και για τα σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούν την πόλη και τις συνοικίες της. Δεν θα τις απαριθμήσουμε. Θα διατυπώσουμε ωστόσο τις βασικές μας αρχές:

1.   Θεωρούμε το βασικότερο πρόβλημα των δημοτών μας αυτό που απασχολεί ολόκληρο τον Ελληνικό λαό: Τις συνέπειες της κρίσης στην κάθε οικογένεια, την ανεργία με τις εκρηκτικές της διαστάσεις, την μείωση του εισοδήματος σε κάθε σπίτι, την αδυναμία εξασφάλισης των ειδών πρώτης ανάγκης και πληρωμής των λογαριασμών. Στο πρόβλημα αυτό, δεν υπάρχει ουδετερότητα! Θα αγωνισθούμε, μαζί με όλη την κοινωνία για την ανατροπή, την ριζική αλλαγή αυτής της πολιτικής. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την μονομερή κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων που τα συνοδεύουν και της διαγραφής του χρέους.

2.  Διαφωνούμε με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Τ.Α. Πρέπει Να αλλάξει. Οι Δήμοι να αποκτήσουν απόλυτη ευθύνη για ότι συμβαίνει στην πόλη τους. Να καταργηθεί ο «Καλλικράτης». Καθιέρωση σταθερού ποσοστού επιχορήγησης από τον Κρατικό προϋπολογισμό. Στις σημερινές συνθήκες πρέπει να διπλασιαστεί, με προοδευτική αύξηση του στο 12%. Κατανομή του με πληθυσμιακά κριτήρια. Προοδευτική κατάργηση της ανταποδοτικότητας. Φρένο στην φοροεπιδρομή! Ένας φορέας, το Κράτος, να φορολογεί και όχι όποιος προλάβει!

3.   Δεν συμφωνούμε με οποιασδήποτε μορφής ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών ή δημοτικού έργου. Η επίκληση της ανταγωνιστικότητας ή της παραγωγικότητας, δεν αποσκοπεί σε τίποτα άλλο, από την ευθεία εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων, με τελικό αποτέλεσμα οι πολίτες να πληρώνουν πανάκριβα βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

4.   Ο Δήμος πρέπει να έχει την αποκλειστική ευθύνη για την προστασία του δημοσίου- κοινοχρήστου χώρου, για την εφαρμογή του σχεδίου πόλης, για τον χωροταξικό σχεδιασμό και την αδειοδότηση οποιασδήποτε δραστηριότητας στα γεωγραφικά του όρια. Κατά την έννοια αυτή, πρέπει να διεκδικήσει και αποκλειστικά να αποφασίσει για την αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου και της παραλιακής ζώνης σε ολόκληρη την έκταση του Δήμου. Να έχει το δικαίωμα να γνωμοδοτεί αποφασιστικά, για την διέλευση εντός των ορίων του εθνικών συγκοινωνιακών δικτύων.

5.   Στις σημερινές συνθήκες, επιβάλλεται ο προσανατολισμός του Δήμου στην κοινωνική του πολιτική με την εξεύρεση κάθε δυνατού πόρου, την μείωση όλων των δαπανών που δεν είναι υψηλής προτεραιότητας, και την ανάδειξη των πρωτοβουλιών δημοτών και των δομών αλληλεγγύης. Ένταξη στην εθελοντική δράση των ωφελούμενων από τον κοινωνικό οργανισμό, διευκόλυνση των υπολοίπων εθελοντικών κοινωνικών ομάδων, ενάντια στον έμμισθο «εθελοντισμό του κυκλώματος κερδοσκοπίας των ΜΚΟ.

6.   Ο Δήμος να οργανώσει και να αναδείξει τα δικά του τοπικά όργανα, (Διαμερισματικά, τοπικά Συμβούλια) σε κύταρρα δημοκρατίας να ενισχύσει και να προστατέψει όλες τις πρωτοβουλίες αυτοοργάνωσης, διεκδίκησης και αλληλεγγύης, (λαϊκές συνελεύσεις γειτονιών, δράσεις μαζικών φορέων). Ο στόχος, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό και χωρίς τα είδη βασικής διατροφής να γίνει πράξη. Οργάνωση του αγώνα για την προστασία της κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις.

ΕΡ. Γιατί απέτυχε η εκλογική σας σύμπραξη με την Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Κίνηση του κ. Σπαρτινού; Τι συνέβη;

ΑΠ. Προσπαθήσαμε έντονα το τελευταίο διάστημα, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ενότητας και συγκρότησης ενός αριστερού, ριζοσπαστικού μετώπου, μακριά από λογικές συνδιαχείρισης ή υποταγής στις πολιτικές απαξίωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η προσπάθεια μας αυτή δεν κατέληξε με επιτυχία! Δεν ωρίμασαν οι συνθήκες στα κόμματα της Αριστεράς και στις ηγεσίες τους, να υπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά τα λαϊκά συμφέροντα. Αυτό, δεν αποτελεί θετική εξέλιξη, αλλά για εμάς δεν είναι προτεραιότητα να καταλογίσουμε ευθύνες. Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η κεντρική του ηγεσία, επέλεξαν την απόλυτη κομματική ποδηγέτηση, επέδειξαν την μέγιστη αλαζονεία, ("και ένα άδειο τσουβάλι να βάλουμε θα κερδίσει τον Δήμο"), άποψη βαθύτατα προσβλητική για κάθε συνομιλητή τους, κυρίως προσβλητική για κάθε δημότη, συνέχισαν ωστόσο και στην εκλογική  εκστρατεία να μην αναλαμβάνουν καμιά ευθύνη για την απόφαση τους να συμπορευθούν για μία οκταετία με τον κ. Δημαρά. Οι κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες απαιτούν γενναιότητα και καθαρό λόγο, όχι μονομερείς αποφάσεις.

ΕΡ. Ποιο είναι το προσωπικό σας μήνυμα ενόψει των εκλογών της Κυριακής;

ΑΠ. Καλούμε κάθε αριστερό συμπολίτη μας, κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό άνθρωπο να βοηθήσει την προσπάθεια μας. Να συστρατευθεί μαζί μας. Η μόνη πειθαρχία που αναγνωρίζουμε, είναι η πειθαρχία στην συνείδηση μας! Καλούμε, κάθε νέο και νέα να δώσει το δικό του μαχητικό παρόν, να αναζητήσει στον αγώνα την διέξοδο από το μαύρο της απελπισίας και της παραίτησης που μας τριγυρίζει. Καλούμε τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, να αντιληφθούν την ανάγκη να βοηθήσουν το λαό στις συνθήκες της παρακμής.

Καλούμε μαζί μας τους ανθρώπους των κινημάτων για τα ειδικά και τα γενικά προβλήματα της πόλης και των κοινωνικών ομάδων. Να μας στηρίξουν.

Καλούμε συνοδοιπόρους μας στους αγώνες μέσα και έξω από τον Δήμο, τους εργαζόμενους του Δήμου, τους απολυμένους και τους ανέργους, να δώσουμε ηχηρό χτύπημα, αντίστασης, αταλάντευτης πορείας για τα ιδανικά μας, για τις ελπίδες μας.

Το μαχητικό «παρών» της Ανυπότακτης Πολιτείας» στις εκλογές του Μαΐου, είναι μάχη αξιοπρέπειας, είναι αγώνας για την νίκη και την ανατροπή!

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Εκλογές 2014